НОВІ ГРАНІ СПІВПРАЦІ НМУ ТА ЄРБ ВООЗ

15.04.2015

    Щойно завершила роботу Міжнародна науково-практична конференція до Всесвітнього дня здоров’я 2015 р. на тему «Безпека харчових продуктів», а фахівці Університету вже розпочали консультації з представниками Європейського регіонального бюро ВООЗ щодо подальшої співпраці у вирішенні багатоаспектних питань безпеки харчування.
   За ініціативи Бюро ВООЗ в Україні 14 квітня 2015 р. НМУ відвідали д-р Hilde Kruse – координатор програм з безпеки харчових продуктів, інфекційних захворювань, захисту здоров’я та навколишнього середовища Європейського регіонального бюро ВООЗ та Наталія Король – національний фахівець з профілактики неінфекційних захворювань. Спільно з завідувачами  і викладачами кафедр організації охорони здоров’я та соціальної медицини і сімейної медицини було обговорено напрями можливих наукових досліджень та заходів інформаційно-освітнього характеру. 
   Гостям було презентовано науково-практичні видання  до Всесвітнього дня здоров’я 2015 р., висвітлено особливості його відзначення в НМУ за участю Голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, заступника міністра охорони здоров’я України,  віце-президента НАМН України, керівника Бюро ВООЗ в Україні, представників науково-освітніх шкіл з 10 країн світу. 
  Особливе схвалення представника ЄРБ ВООЗ отримав міжсекторальний підхід до організації науково-практичного форуму та запрошення до участі у ньому фахівців інших галузей, зокрема працівників Міністерства аграрної політики та продовольства України, Державної ветеринарної та фітосанітарної служби,  Міністерства освіти і науки України.
   Позитивно було оцінено участь у конференції  головних позаштатних спеціалістів МОЗ України  та працівників практичної охорони здоров’я,  всебічне обговорення гігієнічних, токсикологічних, епідеміологічних, лікувально-діагностичних, організаційних, правових, інформаційних, комунікативних, виховних та інших аспектів безпеки харчових продуктів.
   Д-р Hilde Kruse відмітила важливе значення залучення молодих вчених, магістрів, аспірантів, клінічних ординаторів, студентів та ліцеїстів, до вирішення проблеми безпеки харчових продуктів, адже саме вони втілюватимуть у життя сформовані сьогодні стратегії та програми з поліпшення громадського здоров’я. 
    Наталія Король висловила впевненість, що попередній позитивний  досвід з реалізації в НМУ проектів ЄРБ ВООЗ щодо  боротьби з тютюном, профілактики неінфекційних захворювань тощо, успішне проведення спільних наукових, освітніх, інформаційних та просвітницьких заходів, слугують надійною основою для подальшої тісної і плідної співпраці, спрямованої на вирішення актуальних проблем громадського здоров’я.