Ректор Університету взяв участь у міжнародному міждисциплінарному форумі з безпеки пацієнтів

19.09.2023

Ректор Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Юрій Кучин взяв участь у ІІ міждисциплінарному форумі з безпеки пацієнтів, що протягом двох днів відбувався у Кракові (Польща). Професійна міжнародна платформа для обміну досвідом мала потужну науково-практичну програму. Під час заходу ректор представив дві інформативні доповіді, що безпосередньо стосувалися лікування та реабілітації пацієнтів в умовах війни, а також підготовки фахівців із реабілітації в НМУ.

Під час першої доповіді «Характеристика пацієнтів, поранених внаслідок війни» професор Юрій Кучин розповів про роль Університетської клініки НМУ в допомозі пораненим внаслідок бойових дій військовим і цивільним. Докладно зупинився на описі структури ушкоджень і поранень, операціях в екстремальних умовах та евакуації поранених, а також розповів про сучасні принципи та техніки знеболення, що використовуються українськими медиками, роботу фронтових хірургічних бригад.

У доповіді «Виклики та можливості для задоволення освітніх потреб медичних та немедичних спеціалістів у галузі реабілітації та психічного здоров’я в умовах критично підвищеного попиту» ректор НМУ згадав історію галузі реабілітації та розповів про розвиток сучасної реабілітаційної допомоги в Україні, про пріоритизацію реабілітаційних послуг після 24 лютого 2022 року та важливість навчання реабілітологів із застосуванням новітніх технологій. Він презентував учасникам форуму навчальні програми НМУ імені О.О. Богомольця з реабілітації, розповів про підготовку лікарів фізичної та реабілітаційної медицини, фізичних терапевтів, ерготерапевтів. Також докладно зупинився на питанні удосконалення навчальних програм відповідно до сучасних потреб, з-поміж яких: терапія та реабілітація після ампутацій та ендопротезування; лікування та реабілітація післятравм, політравм і захворювань опорно-рухового апарату; клінічна практика з терапії та реабілітації після бойових поранень; доклінічна допомога з основ тактичної медицини.

Професор відзначив, що в Університетській клініці військовослужбовці ЗСУ та цивільні особи можуть пройти комплексне лікування та реабілітацію, а студенти спеціальності 227 «Терапія та реабілітація» мають можливість брати участь у реабілітаційному процесі та вдосконалювати свої практичні навички.

Оскільки міждисциплінарна безпека пацієнтів є пріоритетом кожної системи охорони здоров’я, під час форуму в Кракові учасники обговорили міждисциплінарні виклики сучасної медицини. Зупинилися на питаннях профілактики та лікування інфекцій, передопераційному лікуванні анемії, мінімізації крововтрат і раціонального використання препаратів крові, розглядали варіанти лікування пацієнта після важкої травми та інше. Окремо розглянули міждисциплінарні та правові аспекти безпеки пацієнтів у медицині. Значну увагу приділили профілактиці когнітивних розладів у післяопераційному періоді та комп’ютеризації, контролю якості та моніторингу довготривалих результатів лікування, як основи безпеки пацієнтів.

Також ректор НМУ Юрій Кучин подякував польському народові, особливо представникам медичної галузі Польщі, за всебічну допомогу та підтримку, як Університету, так і всій Україні.

Пресцентр НМУ