Університет відвідали американські експерти

14.09.2023

Національний медичний університет імені О.О. Богомольця відвідали спікери воркшопу з транскраніальної доплерографії: доктор нейрофізіології Алекс Разумовський та екскомандер ВМС США Кен Грін. Протягом трьох днів на базі Університетської клініки НМУ експерти зі США проводили едукаційний захід для українських медиків. 14 вересня американських гостей приймали у стінах Університету. Відбулася робоча зустріч із ректором Юрієм Кучиним, для них провели ознайомчу екскурсію нашим закладом вищої освіти та розповіли про специфіку організації навчального процесу в умовах війни.

Так, американські експерти відвідали університетські колекції, лекційні аудиторії, ознайомилися із матеріально-технічною базою та багато дізналися про діяльність НМУ. Ректор повідомив, що в Університеті імплементовано 3 форми навчання студентів, ЗВО співпрацює з 43-а зарубіжними науково-освітніми та лікувальними закладами, організаціями та асоціаціями, підприємствами та фондами, про співпрацю в рамках програми Erasmus+. Також розповів про досягнення та здобутки Університету, про реалізацію спільно з міжнародними колегами потужних практично-орієнтованих проєктів з підготовки фахівців галузі охорони здоров’я.

Під час екскурсії гості оглянули музейну колекцію анатомічних препаратів кафедри описової та клінічної анатомії. Американські фахівці були вражені їх різноманітністю та кількістю, наголошували на науковій та навчальній важливості представлених експонатів. Вони зацікавлено розглядали колекцію натуральних препаратів, черепів, воскові моделі та виготовлені з пап’є-маше, препарати центральної нервової системи, серцево-судинної системи, внутрішніх органів. Вразила американських фахівців унікальна колекція гістологічних препаратів з різних відділів головного і спинного мозку людини, виготовлених професором Володимиром Бецем та препарати з Віленського анатомічного музею.

Окрім того, експерти зі США відвідали Навчально-науковий центр медичних симуляцій Університету, де ознайомилися з функціоналом симуляційного (тренінгового) сектору Інституту післядипломної освіти та сектору об’єктивних структурованих практичних (клінічних) іспитів (ОСП(К)І). Симуляційне навчання є сучасною технологією набуття здобувачами вищої освіти практичних навичок, оскільки засноване на реалістичному моделюванні й імітації клінічної ситуації з використанням різноманітного сучасного навчального обладнання. Гості Університету звернули увагу на функціонал манекенів та використання сучасних симуляційних інструментів і технологій, а ректор Університету Юрій Кучин повідомив закордонним експертам про перспективи розвитку симуляційного навчання в НМУ.

Що важливо, спільно із ректором вони обговорили перспективи та можливі формати подальшої співпраці. Адже у НМУ імені О.О. Богомольця для підготовки майбутніх медиків використовують різноманітні методи навчання, зокрема із залученням міжнародних експертів такого високого рівня. Особливо це важливо, зважаючи на ті умови, в яких сьогодні опинилося українське суспільство.

Нагадаємо, що 11-13 вересня на базі Університетської клініки НМУ лікарів-неврологів, нейрохірургів, анестезіологів та спеціалістів УЗД навчали особливостям застосування методу ультразвукового дослідження судин головного мозку – транскраніальній доплерографії в умовах воєнного часу та в рамках нейрокритичної допомоги. Учасниками стали понад 70 лікарів з різних куточків України, до навчання долучились викладачі НМУ та лікарі Університетської клініки.

Пресцентр НМУ