Актуальні теми війни розглянули на засіданнях СНГ Університету

19.07.2023

Упродовж 2022-2023 навчального року члени студентських наукових гуртків кафедри судової медицини та медичного права і кафедри загальної практики (сімейної медицини) Національного медичного університету імені О.О. Богомольця чимало засідань присвятили темам, що напряму пов’язані з війною в Україні. Актуальні для більшості українців питання сьогодення гуртківці розглянули крізь призму наукових доповідей та досліджень.

Так, гуртківці кафедри судової медицини та медичного права НМУ під час розгляду теми «Масові поховання: особливості роботи. Збір матеріалу, статистична обробка результатів дослідження» вивчали питання поховання військових в умовах сучасної війни. Про сучасні способи очищення генетичного матеріалу для виконання різних досліджень йшлося під час іншого засідання, яке присвятили темі «Екстракція ДНК спінінговими пластинками. Як формувати мету та завдання досліджень. Поняття про нульову гіпотезу та контрольну групу». Жваві обговорення учасників викликала також тема «Радіаційні ураження. Написання тез доповідей. Принцип IMRAD. Структура наукової статті». Під час засідання гуртківці кафедри судової медицини та медичного права доповіли присутнім про вплив радіації на організм людини, продемонстрували наслідки короткочасного та тривалого контакту з іонізуючим випромінюванням. Про найвідоміші отрути та види експертиз, за допомогою яких їх можна ідентифікувати, йшлося на засіданні присвяченому темі «Методи виявлення отруєнь».

Кілька засідань гуртківці кафедри судової медицини та медичного права НМУ провели спільно з колегами з кафедри загальної практики сімейної медицини та кафедри акушерства і гінекології № 3.

Під час спільних засідань розглядалася тема «Травматичні ушкодження воєнного часу, бойові травми. Захворювання військових та ведення пацієнтів, що перебувають на військовій службі», де окрім повномасштабного вторгнення росії в Україну 2022 року, згадали також Афганську війну 1979-1989 рр. Тоді учасники дійшли висновку, що під час та після війни професійної медичної допомоги потребують водночас військові та мирне населення, а метою лікарів має бути повернення людей до нормального мирного життя.

Актуальній темі війни також було присвячене спільне засідання гуртківців кафедр загальної практики (сімейної медицини) та медичної психології, психосоматичної медицини та психотерапії. Його студенти-науковці присвятили темі «ПТСР. Психосоматичні маски тривоги».

 

Пресцентр НМУ за інформацією СНГ кафедри судової медицини та

медичного права і СНГ кафедри загальної практики (сімейної медицини)