Студенти Університету обговорили питання формування комунікативної культури

24.05.2023

23 травня відбулося засідання студентського наукового гуртка кафедри загальної і медичної психології Національного медичного університету імені О.О. Богомольця. Тематика заходу була сфокусована на проблемах сучасної науково-інформаційної діяльності українських вчених та можливих шляхах їх вирішення з огляду на міжнародні стандарти.

Професійна науково-інформаційна комунікація – необхідна складова сучасних фахівців медичної, психологічної та педагогічної діяльності. Проблема наукової комунікації є надзвичайно актуальною для дослідників, особливо в новітньому світі цифрової та транскордонної науково-комунікативної діяльності професійної спільноти медичних психологів. Серед основних завдань – оперативність розповсюдження результатів діяльності українських вчених, збільшення їхньої присутності у світовому академічному просторі через усунення бар’єрів або навіть ізольованості, обмін думками та багато іншого, що сприяє розвиткові сучасної науки. Саме ці питання стали предметом обговорення на засіданні студентського наукового гуртка кафедри загальної і медичної психології, що відбулося у Національній науковій медичній бібліотеці України.

У заході взяли участь завідувач кафедри загальної і медичної психології НМУ, професор Михайло Матяш, доцентка кафедри Лариса Литвинова, студенти 1-4 курсів медико-психологічного факультету та провідні фахівці бібліотеки. Михайло Матяш наголосив на важливості формування наскрізних навичок науково-комунікативної діяльності студентів. Особливо актуальними такі вміння стають під час написання студентами курсових та дипломних робіт.

На засіданні СНГ розглянули питання науко,- та бібліометрії, авторського права, використання електронних ресурсів в освітньому та науковому просторі, ознайомилися з сучасними тенденціями відкритого доступу до них та з аспектами впровадження новітніх інформаційних технологій.

Провідні наукові співробітники ННМБУ ознайомили студентів медико-психологічного факультету з роботою бібліотеки та можливостями доступу до сучасної медичної та психологічної літератури, особливостями роботи з алфавітними каталогами, бібліографічними покажчиками, як поточного, так і ретроспективного характеру з найактуальніших медичних проблем. Ця бібліотека – провідний науково-інформаційний заклад медичної науки і охорони здоров’я, з однією з найбільших в Європі системою фондів літератури медично-біологічного спрямування, що нараховує понад 1,6 млн примірників 35 мовами світу.

Завідувачка відділу наукового абонемента та обслуговування читачів Наталя Крилатова-Шеховець провела ознайомчу екскурсію історичними залами бібліотеки, а завідувачка відділу соціокультурної діяльності Людмила Коломієць надала можливість майбутнім лікарям–психологам ознайомитися з новими надходженнями психологічної літератури. Цікаву фахову дискусію зі студентами щодо пошуку літератури та особливостей оформлення курсових і дипломних робіт провела головний бібліограф, виконувачка обов’язків завідувачки відділу наукової бібліографії Лариса Самчук. Її лекція була присвячена питанням, що цікавили студентів. Зокрема, як правильно обирати літературні джерела і користуватися цифровими можливостями сучасних бібліотечних фондів. Окрему увагу вона приділила питанню формування сучасної цифрової комунікативної культури студентської молоді, розширенню світогляду та дотримання етичних стандартів академічної наукової доброчесності наукових публікацій.

Пресцентр НМУ за інформацією кафедри загальної і медичної психології