В НМУ ОБГОВОРИЛИ АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ ЗАГАЛЬНОЇ ТА СУДИННОЇ ХІРУРГІЇ

31.10.2022

Протягом двох днів 28-29 жовтня в Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відбувалася науково-практична онлайн-конференція з міжнародною участю «Актуальні питання загальної та судинної хірургії», яку організували кафедра хірургії з курсом невідкладної та судинної хірургії і кафедра пластичної та реконструктивної хірургії. У науковому заході взяли участь понад 2000 учасників, перед якими виступили 53 лектори.

Відкрив конференцію проректор з наукової роботи та інновацій професор Сергій Земсков, який відзначив важливість та актуальність проведення наукового форуму. Конференція засвідчила невпинний ріст медичної науки, навіть в умовах війни.

Перше секційне засідання було присвячене хірургії гепатопанкреатобіліарної зони. Із доповіддю на цю тему виступив завідувач кафедри хірургії з курсом невідкладної та судинної хірургії, професор Ярослав Сусак, який поділився досвідом співробітників кафедри в лікуванні некротичного панкреотиту. В основі доповіді — п’ятирічна хірургічна практика лікування складного захворювання. Протягом цього часу медики обстежили близько 600 пацієнтів, третину яких прооперовано в умовах Київської міської клінічної лікарні «Швидка медична допомога», де знаходиться одна із клінічних баз кафедри. Професор Ярослав Сусак зауважив, що лікування даного захворювання потребує подальшого вивчення і продовження пошуку ефективних методів хірургічного втручання. Сьогодні уже досконально відомо, що кожний випадок потребує індивідуального підходу та лікування у спеціалізованих відділеннях із залученням фахових реаніматологів та ендоскопістів. Науковий висновок лектора підтримали інші учасники конференції під час панельної дискусії.

Детально та різносторонньо обговорили й інші актуальні питання загальної та судинної хірургії. Зокрема, доцент профільної кафедри НМУ Денис Миргородський розповів учасникам конференції про наукові напрацювання у проведенні тромболітичної терапії у пацієнтів з тромбозами глибоких вен за наявності Covid-19 та сучасними підходами профілактики та лікування венозних і тромбоемболічних ускладнень у пацієнтів з цим захворюванням.

Окреме секційне засідання присвятили військовій хірургічній травмі живота. Своїм чималим досвідом з учасниками конференції поділилися хірурги Української військової академії.

 

За інформацією кафедри хірургії з курсом невідкладної та судинної хірургії