Історію України та української культури в НМУ повернули до переліку обов’язкових дисциплін

14.10.2022

«Завдяки історичній пам’яті  

                                        людина стає особистістю,

                                        народ – нацією, країна – державою”

                                                           Михайло Грушевський.

Попри всі виклики воєнного часу, з 1 жовтня розпочався 2022-2023 навчальний рік для першокурсників Національного медичного університету імені О.О. Богомольця. Для студентів медичних, педіатричного, ФПЛЗСУ та стоматологічного факультетів введено декілька новацій, зокрема згідно рішення Вченої Ради НМУ до переліку обов’язкових дисциплін додано «Історію України та української культури».

Необхідний пакет навчально-методичної документації до цього курсу створено викладачами кафедри філософії, біоетики та історії медицини НМУ.

Так, часто першокурсники приходять на навчання до вищих навчальних закладів із недостатніми знаннями з історії України та української культури. Часто ці знання спотворені, перекручені, недостовірні або ж засновані на лекалах радянської історіографії та культурології. Зустрічаються випадки, коли майбутні лікарі розпочинають навчання зі світоглядом меншовартості, байдужості, апатії та нігілізму, навіяних останніми подіями в житті нашої держави. Вища школа завжди була покликана ці недоліки усувати і давати студентам, майбутній еліті української медицини, знання про самобутню й автентичну історію та українську культуру, про тих, хто стояв біля витоків формування базових ціннісних засад України та Європи, всього цивілізованого світу. Це і є однією з підстав повернути дисципліну до переліку обов’язкових.

Сьогодні Україна черговий раз зустріла екзистенціальний виклик, коли держава-агресор та її поплічники прагнуть знищити українську ідентичність. На озброєнні агресора, крім зброї фізичної, перебуває зброя ідеологічна. Саме маніпулювання історичними фактами та відверта брехня про історію України стає інструментом пропаганди рф в «обґрунтуванні» причин свого кривавого вторгнення на територію нашої держави. Знання нашої історії надихає на мужню відсіч агресору.
Події воєнного часу, сувора буденність внаслідок агресії росії зумовлюють нові виклики перед українським суспільством щодо актуалізації знань з історії України та української культури. Наразі молодь все більше шукає відповіді на питання, які сягають історичним корінням у такі суттєві проблеми, як формування Давньоруської держави (Київської Русі), взаємовідносини з московією, українське національне відродження, репресії радянського режиму, відновлення незалежності України.

Серед користувачів Інтернет-мережі значно поширюються запити у пошуку щодо відомих постатей, які визначили перебіг історії: Степан Бандера, Михайло Грушевський, Євген Коновалець, В’ячеслав Чорновіл тощо. Повномасштабне вторгнення країни-агресора у нашу державу суттєво змінило громадянську позицію, відбулася переоцінка цінностей історичного минулого.

Лікар – це професія, здобуття якої свідчить про високоінтелектуальний рівень знань, умінь швидко реагувати на нові виклики. Саме тому набуття та актуалізація знань з історії України та української культури є важливою складовою освіти для здобувачів вищої медичної освіти в НМУ імені О.О. Богомольця. Пам`ятаймо, що історія – це потужна зброя на шляху до перемоги, захисту територіальної цілісності та суверенітету нашої держави.

Під час Другої світової війни один із урядовців Великої Британії запропонував на час війни відмінити усі витрати на культуру, мотивуючи це тим, що культура й історія не на часі, бо ж є інші потреби. На цю тезу прем’єр-міністр Уїнстон Черчіль відповів: а заради чого ми тоді воюємо? Для чого нам перемога, якщо не буде культури? Він чітко розумів, що лише у вільній, незалежній державі можна збудувати країну мрії, країну, в якій реалізувати свій професійний і творчий потенціал зможе і вчений, і інженер, і педагог, і військовий, і лікар. Лише в єднанні і взаємному розумінні представників всіх поколінь і всіх професій, які відчувають себе громадянами своєї держави, цього можна досягнути. Лише в єднанні сила народу! А найкраще єднає спільна історія, що вибита на могилах наших предків, наш культурний генетичний код.

Відтак, в результаті вивчення дисципліни «Історія України та української культури» студенти мають оволодіти навичками аналізу джерел з історії становлення українського суспільства та української культури, характерних рис та системо-ціннісних орієнтирів розвитку українського суспільства та культури у різні історичні періоди, інтерпретування основних соціально-культурних подій, усвідомлення історії України та її культури як складової європейського культурно-історичного процесу.

 

За інформацією кафедри філософії, біоетики та історії медицини