В НМУ ПРОВЕЛИ ТРЕНІНГИ З ДІАГНОСТИКИ ТА ХІРУРГІЇ ВОЄННОЇ ПОЛІТРАВМИ

12.09.2022

У Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відбулися тренінги для лікарів «Хірургічні навики при політравмах для управління воєнними травмами». Заняття організували та провели під патронатом гуманітарної благодійної громадської організації MedGlobal спільно з Міністерством охорони здоров’я України на базі та за активної підтримки кафедри описової та клінічної анатомії, яку очолює професор Ірина Дзевульська. До відпрацювання практичних навичок долучилися американські хірурги.

Команда тренерів з США з проф. І.Колосовичем

 

Модератором заходу від НМУ виступила кафедра хірургії №2, яку очолює професор Ігор Колосович, що з перших днів війни активно долучилася до лікування поранених. Першого дня тренінгу слухачі ознайомилися з найбільш поширеними міжнародними протоколами хірургічного лікування воєнної політравми, опіків, судинних травм, принципам антибіотикотерапії, реанімаційної та трансфузійної медицини при травмах. Учасники вчилися розрізняти види кульових, вибухових та мінних поранень, вивчали методи діагностики ушкоджень, зупинки кровотечі, шунтування судин та дезинфікації ран у польових умовах.

Фаст-УЗД

 

Надзвичайний інтерес викликав майстер-клас діагностики ушкоджень грудної та черевної порожнини (FAST-протокол) за допомогою портативних апаратів УЗД, який власноруч опанували усі учасники заходу. Другий день був присвячений відпрацюванню практичних навичок за операційним столом на лабораторних тваринах під керівництвом американських хірургів: Джуди Славковскі, Майкла Самотовки та Чандри Хассана. Слухачі тренувалися виконувати оперативні втручання на ушкодженому серці, легенях, судинах, кишечнику  тощо.

Відпрацюванню практичних навичок на лабораторних тваринах

 

«Ми розробили курс тренінгів у співпраці з Міністерством охорони здоров’я України з єдиною метою – навчити спеціалістів повноцінно лікувати воєнні травми вибухового, мінного і кульового типу, – розповів куратор та викладач тренінгу Джуда Славковські. – Такі травми вимагають конкретних вмінь і навичок, які я передав учасникам курсу. Наразі виходить досить ефективно. Тішусь, що українські колеги опанують цей матеріал».

Тренер Майк Самотовка

 

Лектор Юда Славковскі 

 

Цікавою була дискусія між американськими колегами та професором Ігорем Колосовичем щодо особливостей хірургічної тактики лікування при військовій політравмі у США та Україні.

 

Кафедра хірургії №2