Кафедра педіатрії №4

Новини кафедри

Новини розташовані на сайті кафедри, що постійно оновлюється.  Для поліпшення роботи сайту проводиться моніторинг ефективності використання сайту, як інструменту взаємодії з студентами. Сервіс Гугл аналітики допомагає сегментувати аудиторію, яка приходить на сайт. Визначає зацікавленість користувачів через кількість конверсій і взаємодій з сайтом, допомагає розібратися і вибрати вектор розвитку стратегії залучення нових користувачів і збільшення їх кількості.

 

Майбутні педіатри взяли участь у Всеукраїнській студентській олімпіаді

Всеукраїнська студентська олімпіада з педіатрії об’єднала викладачів чотирьох профільних кафедр та студентів медичного факультету №3 Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, що вивчають педіатрію і мріють стати дитячими лікарями. Учасники відповідали на п’ять блоків запитань з усіх розділів педіатрії.  Під час вирішення ситуаційних задач студенти демонстрували клінічне мислення та уміння приймати правильні рішення у невідкладних станах –  ставили діагноз, визначали тактику лікування.

 Одним з важливих завдань для учасників став аналіз результатів лабораторних та інструментальних методів дослідження, зокрема ЕКГ, рентгенографії, фотографії типових патологій. Ще одним цікавим завданням стало розпізнати на фотопортретах видатних вітчизняних педіатрів. При цьому учасники мали не лише назвати ім’я, а й розповісти про їхній внесок у розвиток української та світової педіатрії.

Під час урочистого підведення підсумків творчого змагання  завідувачі кафедр педіатрії НМУ імені О.О. Богомольця професори Олександр Волосовець, Інга Мітюраєва-Корнійко, Валентина Березенко, Юрій Марушко привітали учасників та переможців олімпіади, побажали їм успіхів у подальшому фаховому зростанні. Чемпіонкою олімпіади стала студентка шостого курсу Наталія Іпатій. Призові місця посіли студенти старших курсів факультету Анастасія Міхно, Олександр Шадських, Дарія Баланюк, Григорій Тараненко, Марія Фещенко, Олександр Цалко, Юлія Вензовська, Євген Кісільов, Світлана Калніна та Артем Руденко. Усі учасники отримали посібники з педіатрії, видані профільними кафедрами НМУ.

Варто зазначити, що на медичному факультеті №3 НМУ імені О.О. Богомольця готують найбільшу кількість педіатрів в Україні і нині тут навчається понад 600 майбутніх педіатрів. Цьогоріч факультет відзначатиме свій 90-річний ювілей. За цей час його випускниками стали понад 100 тисяч дитячих лікарів.

Детальніше про медичний факультет №3 та спеціальність 228 «Педіатрія»

Пресцентр НМУ

 

 

 

 

Дослідження аспірантки НМУ оптимізує обстеження дітей для виявлення відповідних патологій

27 лютого аспірантка Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Майя Альюсеф захистила дисертаційну роботу «Клініко-патогенетичні аспекти гормональних порушень та патології сну у дітей з метаболічним синдромом». Молода вчена вирішила актуальне завдання сучасної педіатрії, зокрема з підвищення ефективності діагностики зазначених порушень та патології шляхом розробки відповідного алгоритму дій з обстеження дітей з метаболічним синдромом.

Метаболічний синдром (МС) є комбінацією станів, що часто виникають разом і підвищують ризик розвитку діабету, інсульту та серцево-судинних захворювань. Сучасні дослідження свідчать про двонаправлений зв’язок між порушенням сну та метаболічним синдромом. Порушення сну руйнує баланс нейроендокринної системи. Під впливом кортизолу, викликаного порушенням сну, спостерігається підвищення артеріального тиску, рівня глюкози в крові, зменшення чутливості тканин до інсуліну, розвивається інсулінорезистентність та артеріальна гіпертензія.

Під час засідання спеціалізованої вченої ради, під головуванням завідувача кафедри педіатрії післядипломної освіти НМУ, професора Юрія Марушка, відзначалося, що дисертаційна робота Майї Альюсеф є фрагментом науково-дослідницької роботи кафедри педіатрії №4 «Розробка критеріїв діагностики та обґрунтування лікувальної тактики метаболічних порушень при патології серцево-судинної, ендокринної та сечової системи у дітей». Дисертаційне дослідження аспірантка розпочинала за наставництва відомого вченого-педіатра Віталія Майданника, який, на жаль, рано пішов із життя, та надалі продовжила його під керівництвом професорки кафедри педіатрії №4 Аліни Чуриліної.

У межах наукової роботи задіяли 137 дітей віком від 10 до 17 років. Майя Альюсеф вивчила особливості клінічних проявів метаболічного синдрому у дітей з метою ідентифікації пацієнтів з порушенням сну, дослідила стан вуглеводного та ліпідного обміну, визначила групи важкості метаболічних порушень, зокрема, особливості різних варіантів перебігу метаболічного синдрому згідно з відповідними критеріями діагностики. Вона окреслила кореляційні зв’язки клініко-інструментальних і лабораторних показників у дітей з метаболічним синдромом.

Так, кластеризація груп важкості метаболічних порушень у дітей та підлітків з метаболічним синдромом надає можливість раннього виявлення груп ризику пацієнтів, дозволяє індивідуалізувати підходи до лікування та моніторингу дітей з цими порушеннями. Аспірантка НМУ розробила алгоритм дій педіатра при діагностиці метаболічного синдрому з урахуванням важкості метаболічних розладів і порушення сну. На додаток до загальноприйнятих критеріїв встановлення метаболічного синдрому, вона рекомендує визначати окружність шиї, розраховувати співвідношення окружності талії до зросту, оцінювати ступінь положення язика за Фрідманом і проводити полісомнографічне дослідження.

Результати наукових розробок дисертантки впроваджено у навчально-методичний процес НМУ імені О.О. Богомольця під час викладання дисципліни «Педіатрія з дитячими інфекційними  хворобами».

Одноголосним рішенням спеціалізованої вченої ради аспірантці присуджено науковий ступінь доктора філософії з галузі знань 22 «Охорона здоров’я» за спеціальністю 228 «Педіатрія».

Бажаємо Майї Альюсеф подальшої плідної роботи та нових наукових відкриттів!

 

 

 

 

Студенти-гуртківці розглянули сучасні підходи до реабілітації

Науковій роботі студентів у Національному медичному університету імені О.О. Богомольця приділяється велика увага та активно працюють студентські наукові гуртки (СНГ). Нещодавно гуртківці СНГ кафедри педіатрії №4, завідувачкою якої є професорка Інга Мітюряєва-Корніко, розглянули на засіданні актуальні теми, розібрали клінічні кейси, ознайомилися з мультидисциплінарним підходом у роботі реабілітаційної команди.

Під час засідання наукова керівниця гуртка, доцентка Євгенія Бурлака представила студентам доповідь «Як формувати мету та завдання досліджень. Поняття про нульову гіпотезу та контрольну групу». Вона висвітлила базисні засади типів наукового дослідження, докладно розповіла про поняття нульової гіпотези, дизайну та плану проведення наукового дослідження. Також обговорила з гуртківцями важливі концепти: мета, матеріал, предмет і методи дослідження.

Своєю чергою доцентка кафедри педіатрії №4, лікарка фізичної та реабілітаційної медицини Тетяна Клець провела майстер-клас «Організація реабілітаційного відділення. Хто такі «реабілітологи»? Візит у відділення». Присутні взяли активну участь у дискусії стосовно сучасних підходів до реабілітації, роботи фахівців мультидисциплінарної реабілітаційної команди. Також розглянули клінічні кейси, рекомендації з реабілітації на прикладі відомих особистостей Ніка Вуйчича, Форреста Ґампа, Стівена Гокінга. Гуртківці відвідали відділення реабілітації Дитячої клінічної лікарні №6, що є клінічною базою НМУ, та ознайомилися з комплексним командним підходом на практиці.

СНГ кафедри педіатрії №4 запрошуємо відвідати засідання гуртка всіх, хто готовий до наукового пошуку та здобуття нових знань. Його діяльність полягає в активній науковій роботі гуртківців. Зокрема, у проведенні наукових досліджень (ретроспективних, проспективних, обсерваційних, case report study), їх аналізі та презентації науковій аудиторії (публікація тез та наукових статей, виступи на конференціях, участь у майстер-класах). Науковими напрямками роботи СНГ є нефрологія, ендокринологія, діабетологія, реабілітація, кардіологія, гастроентерологія, дієтологія та неонатологія. Значна увага приділяється також науково-практичній діяльності, розширенню знань стосовно базисних наукових моментів, покращенню клінічної кваліфікації, розвитку soft skills, проведенню заходів інформальної освіти.

Детальна інформація про студентські наукові гуртки в НМУ імені О.О. Богомольця:

https://nmuofficial.com/studentske-naukove-tovarystvo/

 

 

 

 

 

У НМУ обговорили можливість створення реабілітаційного центру для дітей

Адміністрація Національного медичного університету імені О.О. Богомольця провела зустріч із представниками американсько-українського фонду «Osprey Global Solutions Ukraine». Під час зустрічі обговорили можливість реалізації спільного проєкту – створення реабілітаційного центру для дітей на базі Дитячої клінічної лікарні №6 Шевченківського району м. Києва, що є однією із клінічних баз нашого Університету. Наразі домовленості стосуватимуться навчання дитячих реабілітологів.

Як зауважив ректор НМУ Юрій Кучин, питання реабілітації у післявоєнний період стоятиме надгостро. При чому, комплексу реабілітаційних заходів потребуватимуть як дорослі, цивільні та військові, так і діти. На сьогодні в нашому Університеті приділяють значну увагу підготовці спеціалістів, які зможуть у майбутньому надавати якісні реабілітаційні послуги українцям. Наприклад, цьогоріч збільшено кількість державного замовлення для спеціальності 227 «Терапія та реабілітація». Разом із тим, адміністрація ЗВО готова до співпраці з міжнародними партнерами, аби розширити опції такої допомоги. Принагідно, Юрій Кучин подякував американським благодійникам за надану всебічну допомогу нашій державі з початку великої війни.

У зустрічі взяли участь перший проректор з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти Олександр Науменко, проректор з науково-педагогічної та навчальної роботи Олег Власенко, проректорка з науково-педагогічної роботи, міжнародних зв’язків та європейської інтеграції Рімма Скрипник, деканка медичного факультету №3 Оксана Виговська, начальниця відділу міжнародних зв’язків Іванна Саханда та завідувачка кафедри педіатрії №4 Інга Мітюряєва-Корнійко.

Зазначимо, що благодійний фонд «Osprey Global Solutions Ukraine» заснований у результаті виконаних гуманітарних і тренінгових проєктів. Його співзасновник, генерал-майор армії США у відставці Девід Л. Грейндж в Україні вже з 8 місією. За час роботи місій в Україні вдалося організувати кілька соціальних проєктів: спеціалізовані тренінги з тактичної, медичної, саперної діяльності, медична та гуманітарна допомога, евакуація дітей і дорослих. Своєю чергою голова і співзасновник фонду Сергій Губяк зауважив, що для них цікавим буде спільний проєкт з НМУ імені О.О. Богомольця.

Так, відповідно до попередніх домовленостей працюватимуть над створенням ефективної системи реабілітації постраждалого населення України під час війни. У перспективі планують створити на базі Дитячої клінічної лікарні №6 Шевченківського району м. Києва реабілітаційний центр, а наразі розробляють програму навчання спеціалістів, які зможуть якісно надавати реабілітаційні послуги дітям, що проводитимуть американські експерти.

 

 

 

 

 

Абітурієнти НМУ побували з екскурсією у дитячій лікарні

Минулого тижня, у рамках проведення дня відкритих дверей, абітурієнти медичного факультету №3 Національного медичного університету імені О.О. Богомольця побували у дитячій клінічній лікарні №6 Шевченківського району міста Києва. Вони ознайомилися з історією будівлі лікарні, що колись належала відомим українським меценатам Терещенкам, дізналися про структуру медичного закладу, побували у лабораторіях, відділеннях, поспостерігали за проведенням лікувального процесу.

Зустріли юних гостей співробітники кафедри педіатрії №4, яку очолює професорка Інга Мітюраєва-Корнійко. У спілкуванні з абітурієнтами професор Валентин Бурляй, асистентка Вікторія Довгодько на прикладі діяльності дитячого медичного закладу показали важливість і привабливість лікарської професії.  Особливо сподобалося абітурієнтам перебування у класі симулятивної медицини. Відомі тренери НМУ, асистенти кафедри Елеонора Суходольска та Юрій Кривоніс продемонстрували на манекенах надання невідкладної допомоги при захворюваннях дихальної та серцево-судинної систем. Абітурієнти також взяли безпосередню участь у відпрацюванні на алгоритмів  надання домедичної допомоги.

Захід організовано студентською радою медичного факультету №3 НМУ за підтримки деканату на чолі з деканкою, професоркою Оксаною Виговською.

Оксана Валентинівна зазначила, що це вже четверта зустріч з абітурієнтами цього року. До цього вони відбувалися у морфологічному корпусі нашого Університету, де абітурієнтів ознайомлювали з колекцією анатомічних і гістологічних препаратів та мікроскопів, а також брали участь у майстер-класах. Цікавим видався і день відкритих дверей, який для абітурієнтів НМУ провели у Національній дитячій лікарні “Охматдит”.

Спеціальність педіатрія є цікавою не лише для абітурієнтів, а і для самих студентів Університету. Цього року 60 відсотків випускників факультету обрали професію дитячого лікаря. Співробітники кафедри педіатрії, медичного факультету №3  усіляко підтримують бажання своїх вихованців присвятити своє життя збереженню здоров’я дитини та професії, яка піклується про майбутнє України.

 

 

 

 

 

Науковці НМУ представили доповіді на конгресі Європейської асоціації педіатрів

Для підвищення наукового та клінічного рівня, впровадження нових знань у навчальний процес співробітники кафедри педіатрії №4 Національного медичного університету імені О.О. Богомольця впродовж останніх років беруть участь у конгресі Європейської асоціації педіатрів (European Academy of Pediatrics-2023), де представляють власні напрацювання.

Цьогорічний захід відбувся 18-21 травня в м. Падуя (Італія). У конгресі взяли участь провідні спеціалісти з різних країн Європи, викладачі університетів, лікарі, молоді науковці.

Під час заходу проводилися пленарні лекції, симпозіуми та постерні сесії. З доповідями виступили провідні фахівці з різних країн світу. Викладачі кафедри педіатрії №4 нашого Університету, доцентки Ганна Гнилоскуренко та Ольга Качалова представили постерну доповідь «Грудне вигодовування. Соціально-медичний супровід» («Brestfeeding. Social and medical support»). Вони звернули увагу на проблемні питання грудного вигодовування, соціальні аспекти, підтримку з боку родини та лікарів, представили власні результати анкетування жінок з досвідом грудного вигодовування. На тему «Зв’язок між когнітивними дисфункціями та фрагментацією сну у дітей з метаболічним синдромом у Києві» («The relationship between cognitive dysfunctions and sleep fragmentation in children with metabolic syndrome in Kyiv») постерну доповідь представила PhD студентка кафедри педіатрії №4 Майя Альюсеф. Свою роботу вона виконала під керівництвом професорки Аліни Чуриліної, у співпраці з президенткою Європейської асоціації медицини сну та нейрофізіології (ESMANA), дитячим лікарем-неврологом клініки Westbrandenburg Potsdam (Німеччина) Дарією Костюковою.

Програма ЕАР-2023 включала також майстер-класи. Учасники працювали над вирішенням складних діагностичних кейсів, опановували інтерактивні інструменти співпраці з аудиторією. Отримані нові знання та практичні навички будуть впроваджені у навчальний процес, зокрема, й нашого Університету.

 

 

 

 

 

 

В НМУ відбувся успішний захист докторської дисертації

16 травня у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.003.04 (далі – ради), голова професор Юрій Марушко, відбувся захист дисертації докторантки, доцентки кафедри педіатрії №4 Євгенії Бурлаки на здобуття наукового ступеня доктора медичних наук галузі знань 22 «Охорона здоров’я» за спеціальністю «Педіатрія» (14.01.10).

Захист, що проводився відповідно до «Порядку присудження та позбавлення наукового ступеня доктора наук», затвердженого постановою КМУ від 17.11.2021 № 1197, викликав зацікавленість у керівництва НМУ. Присутній на заході проректор з наукової роботи та інновацій, професор Сергій Земсков зазначив, що це перше засідання спеціалізованої вченої ради та перший захист дисертації за новими правилами. Голова ради, професор Юрій Марушко відзначив, що на першому засіданні ради матеріали дисертаційної роботи представляє учениця вченого-педіатра зі світовим ім’ям Віталія Майданника, яка вже під керівництвом наукового консультанта, професорки, завідувачки кафедри Інги Мітюряєвої-Корнійко завершила своє наукове дослідження. Це наукове дослідження є поєднанням 3-х наукових тем.

Здобувачка обрала темою дисертації актуальне питання «Апоптоз-залежні механізми пошкодження нирок при протеїнуричних захворюваннях у дітей: клініко-експериментальне дослідження». Відповідно до сучасних даних нефротичний синдром (НС) та діабетична нефропатія (ДН) паралельно з вродженими вадами розвитку нирок є основними та критичними причинами незворотного пошкодження нирок у дітей та, як наслідок, призводять до розвитку хронічної хвороби нирок (ХХН). Останнє є вагомою соціально значущою медичною проблемою, як в Україні, так і у світі.

Захист дисертації мав характер відкритої наукової дискусії. Робота Євгенії Бурлаки присвячена вирішенню проблеми удосконалення діагностики, попередженню з метою підвищення ефективності лікування незворотного пошкодження нирок у дітей з захворюваннями, що асоціюються з персистентним впливом протеїнурії (нефротичний синдром, діабетична нефропатія) шляхом оцінки апоптоз-залежних механізмів їх реалізації викликала схвальні відгуки у присутніх. Адже апоптоз відіграє одну з ключових ролей в реалізації пошкоджень нирок під впливом протеїнурії.

У дискусії взяли активну участь члени спеціалізованої вченої ради. Докторантці поставили запитання та отримали на них вичерпні відповіді професорки НМУ Наталія Балацька, Тетяна Починок, Аліна Чуриліна, Оксана Виговська, професор Сергій Кривопустов і заступник голови ради, професор Сергій Крамарьов, професорка, головний науковий співробітник відділення ДУ «Інститут педіатрії, акушерства і гінекології НАМН України» Тетяна Уманець; професор, головний спеціаліст ДП «Центр міжнародних програм МОЗ України» Олександр Волосовець, професор, завідувач кафедри Національного університету охорони здоров’я України імені П.Л. Шупика Тетяна Марушко.

Про науковий висновок щодо дисертаційної роботи присутнім повідомила Вчений секретар Тетяна Гищак. Відзначено, що Євгенія Бурлака провела дослідження на моделі гострого пошкодження нирок при ГУС in vitro, хронічного пошкодження нирок на моделі НС in vivo (пасивний нефрит Хейманна) при НС та ДН у дітей. Також використала загальноклінічні, інструментальні, біофізичні, імуноферментні, гістологічні, патоморфологічні та інші методи досліджень. Отримані результати дозволили здобувачу вперше здійснити теоретичне обґрунтування і запропонувати новий підхід до удосконалення методів діагностики, формування груп ризику та класифікаційних форм визначення предикторів прогресування та обґрунтування застосованих схем терапії НС та ДН у дітей.

Офіційні опоненти – професорка кафедри терапевтичних дисциплін Черкаської медичної академії Тамара Борисова, доктор медичних наук, старший науковий співробітник, провідний науковий співробітник відділу дитячої нефрології ДУ «Інститут нефрології НАМН України» Ольга Лавренчук та професорка, керівник відділу дитячої ендокринної патології ДУ «Інститут ендокринології та обміну речовин імені В.П. Комісаренка НАМН України» Олена Большова відзначили незаперечну актуальність дослідження, високий методичний рівень виконання, завершеність, теоретичне та практичне значення роботи, що має хорошу доказову базу. У її роботі було використано 518 літературних джерел, а за матеріалами дисертації опубліковано 34 наукові статті.

Роботу Євгенії Бурлаки було одноголосно підтримано членами спеціалізованої вченої ради. За результатами публічного обговорення провели процедуру таємного голосування. Лічильна комісія оприлюднила його результати: «за» – 12, голосів «проти» та «недійсних бюлетенів» не було.

Спеціалізована вчена рада ухвалила рішення присудити Євгенії Бурлаці науковий ступінь доктора медичних наук. Щиро вітаємо Євгенію Анатоліївну та хочемо відзначити, що результати її дослідження вже впроваджено в практику роботи НКП «Дитяча клінічна лікарня №6» та «Дитяча лікарня №7» м. Києва. Наукові розробки та результати дисертації використовуються у навчальному процесі кафедри педіатрії № 4 нашого Університету. Також алгоритм діагностики та лікування НС та ДН у дітей можуть бути використані дільничними педіатрами, сімейними лікарями, дитячими ендокринологами та нефрологами.

 

 

 

 

 

 

Актуальні питання практичної педіатрії розглянули на конференції міжнародного формату

За організації Національної академії медичних наук України та Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, 19-20 квітня відбулася конференція «ІПІП-2023: Інтернаціональна платформа інтегративної педіатрії», присвячена пам’яті видатного українського вченого-педіатра, академіка НАМН України Віталія Майданника. На заході було представлено доповіді, майстер-класи та тренінги від провідних фахівців різних лікарських спеціальностей із України, США, Європи.

Зважаючи на вкрай інтенсивну програму, протягом двох днів одночасно працювало кілька паралельних секцій, де підіймалися актуальні питання практичної педіатрії. Зокрема, розглядалися перспективні аспекти організації медичної допомоги дітям під час воєнного стану в Україні; проблеми розвитку і виховання дітей, психічно травмованих воєнними обставинами в Україні; проблеми раціонального вигодовування та харчування дітей різного віку; реабілітація дитячого населення України, як головний напрямок розвитку системи охорони здоров’я; сучасне тренінгове та симуляційне навчання медиків у педіатрії.

На конференції було представлено 70 доповідей і 12 майстер-класів і тренінгів від провідних фахівців майже всіх лікарських спеціальностей з України, США, Європи. Надзвичайно потужною були секція україномовних і секція англомовних молодих вчених та студентів.

У конференції взяли активну участь міжнародні спікери. Серед них:

  • головний лікар педіатричної клініки Вест-Бранденбург, координатор соціального проєкту Федерального міністерства охорони здоров’я Німеччини «Україна – здоров’я дітей», декан-засновник Потсдамського університету з медицини та охорони здоров’я, професор Томас Ерлер;
  • алерголог, педіатр, клініцист, член Європейської Академії Алергології та Клінічної Імунології, а також Керівництва Відділення Варшавського Польського Товариства Алергології, професор Центру Медичної Післядипломної Освіти Адам Єжи Симбільський;
  • завідувач відділення загальної педіатрії Клініки Вестбранденбург Станфорт, (Потсдам, Німеччина) Ларс Майер-Добковітц;
  • лікарка медицини невідкладних станів Катажина Гемптон (США);
  • кандидатка медичних наук, дитяча лікарка-невролог, лікарка функціональної діагностики (сомнолог, нейрофізіолог), неонатолог, наукова співробітниця Health and Medical University, дитячої лабораторії сну Клініки Ернст фон Бергманн, Клініки Вестбранденбург (Потсдам, Німеччина), президентка Європейської асоціації медицини сну та нейрофізіології (ЄАМСН, European Sleep Medicine and Neurophysiology Association, ESMANA) Дарія Костюкова;
  • директорка реабілітаційної служби, докторка фізичної терапії в Університеті штату Айдахо Стейсі Вейт DPT;
  • практикуюча стоматологиня-гігієніст відділу гігієни зубів громадського здоров’я, викладачка клінічної практики, анатомії, радіології та охорони здоровʼя при Montgomery County Community College (штат Пенсильванія, США) Наталія Ґріґа.

Партнерами конференції ІПІП-2023 стали потужні вітчизняні та міжнародні організації. Серед західноєвропейських це: Клініка Вестбранденбург Станфорт, Потсдамський університет медицини та охорони здоров’я, Клініка Charite (Берлін, Німеччина); European Sleep Medicine and Neurophysiology Association, ESMANA; Варшавський Центр Медичної Післядипломної Освіти, Клініка Педіатрії (Польща); Реабілітаційна клініка Cascadia of Nampa, Сanyon County, Idaho, Dental Hygiene Program Montgomery County Community College (USA); EHESP Paris campus, Epidemiology, Paris, (France).

З українських партнерів заходу – з Києва: Національний медичний університет імені О.О. Богомольця, ДУ «Інститут ПАГ імені академіка О.М. Лук’янової НАМН України», Національний університет охорони здоров’я України імені П.Л Шупика, ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії», ДУ «Інститут ядерної медицини та променевої діагностики НАМН України», ДУ «Національний інститут фтизіатрії і пульмонології імені Ф.Г. Яновського, ДУ «Інститут психології імені Г.С. Костюка», Навчально-науковий інститут високих технологій Київського національного університету імені Тараса Шевченка, ННЦ «Інститут біології та медицини» Київського національного університету імені Тараса Шевченка, ДУ «Інститут нефрології Національної академії медичних наук України», Міжнародний Європейський Університет, Київський національний лінгвістичний університет, НДЛС «Охматдит», Центр патології гемостазу, Центр медико-психологічної, соціально-реабілітаційної допомоги дітям.

З інших областей України партнерами виступили: Харківський національний медичний університет; Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна; ДУ «Інститут охорони здоров’я дітей та підлітків НАМН України» (Харків); Дніпровський державний медичний університет (Дніпро, Кривий Ріг); Тернопільський національний медичний університет імені І.Я. Горбачевського; Навчально-науковий медичний інститут Сумського державного університету (Суми); Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького; Донецький національний медичний університет (Кропивницький); Вінницький національний медичний університет імені М.І. Пирогова; Одеський національний медичний університет; Буковинський державний медичний університет (Чернівці); Черкаська медична академія; КНП «ДКЛ №1,3,4,6,7 м. Києва»; Комунальне підприємство «Регіональний медичний центр родинного здоров’я» Дніпровської обласної ради» (Дніпро); КНП «Обласна клінічна дитяча лікарня Кіровоградської обласної ради» (Кропивницький); медичний центр «ОРА» (Дрогобич); медичний центр «Перший ГВ-френдлі» (Харків).

Офіційний сайт конференції за посиланням: https://mcon.org.ua/
Переглянути доповіді можна за посиланнями:
Секція лікарів (зал №1) – 19.04.2023 https://www.youtube.com/watch?v=UxrydP_xKQE
Секція лікарів (зал №2) –19.04.2023
https://www.youtube.com/watch?v=LWIRZ3i1SRk

Педіатрія (зал №1) – 20.04.2023
https://www.youtube.com/watch?v=5ou9MKfiqq0

Педіатрія (зал №2) – 20.04.2023
https://www.youtube.com/watch?v=qKLNfHZEp0Q

 

 

 

 

 

 

 

Студенти-гуртківці і молоді вчені взяли участь у конференції пам’яті Віталія Майданника

 20 квітня молоді вчені та студенти-гутрківці кафедри педіатрії №2 Національного медичного університету імені О.О. Богомольця взяли активну участь у роботі університетської науково-практичної конференції з міжнародною участю «ІРІР – 2023: International platform for integrative pediatrics»/«ІПІП – 2023: Інтернаціональна платформа інтегративної педіатрії». Традицією представницького наукового форуму є робота секцій молодих вчених і студентів, на якій свої роботи представляють науковці провідних закладів вищої медичної освіти. Захід був присвячений пам’яті видатного українського вченого-педіатра, академіка НАМН України Віталія Майданника та проводився кафедрою педіатрії №4 НМУ.

Так, в рамках конференції асистентка кафедри педіатрії №2 Марія Кривопустова, яка достроково завершила в аспірантурі роботу над підготовкою PhD, виступила з доповіддю на тему «Вплив алерген-специфічної імунотерапії на якість життя дітей шкільного віку, сенсибілізованих до алергенів котів та хворих на бронхіальну астму». Враховуючи значну поширеність утримання у родинах домашніх тварин та прогресування алергічної патології у дитячому віці, ця робота викликала значну увагу і численні питання слухачів конференції. Зазначену наукову працю кафедра педіатрії №2 планує представити як доповідь на щорічному Європейському конгресі дитячих алергологів (EAACI, 2023).

Асистентка кафедри педіатрії, PhD №2 Анна Купкіна, яка у 2020 році першою у НМУ захистила дисертацію на здобуття ступеня доктора філософії за спеціальністю «Педіатрія», спільно з професоркою кафедри Марією Прохоровою підготували проблемну доповідь «Ефективність сублінгвальної алергоспецифічної імунотерапії у дітей з бронхіальною астмою». Враховуючи значну поширеність тригерів розвитку бронхіальної астми у дітей в умовах пандемії та війни, ця робота визначає нові підходи до превенції приступів бронхообструкції.

Диплом за почесне 1 місце на студентській секції конференції отримав студент 6 курсу факультету підготовки іноземних громадян Яш Теджані за доповідь «Клінічний випадок високочастотної осциляторної вентиляції у новонародженої дитини» (науковий керівник – доцентка Тетяна Шевцова). Метою роботи було визначити переваги високочастотної осциляторної вентиляції легень у новонароджених і на прикладі клінічного випадку показати лікувальний ефект цього методу. Яш є старостою групи, бере активну участь у суспільному житті курсу, є активним членом студентського наукового гуртка кафедри педіатрії №2. У майбутньому він мріє бути кардіологом.

Диплом за 3 місце отримала студентка 6 курсу 3 медичного факультету Ганна Нічипорчук за доповідь «Клінічний випадок вульгарного іхтіозу в практиці педіатра» (науковий керівник – доцентка Олена Мозирська). Метою роботи було представити сучасні діагностичні алгоритми вульгарного іхтіозу у дітей на прикладі клінічного випадку, що спостерігала студентка. Ганна Нічипорчук теж є активним членом студентського наукового гуртка кафедри педіатрії №2, вона працює у пологовому будинку, бере участь у наукових конференціях, має друковані роботи. У майбутньому мріє бути педіатром. Приємно, що на цій конференції виступали з доповідями й науковий керівник, і її учениця.

 

 

 

 

 

На спільному засіданні СНГ студенти вивчали реабілітацію в педіатрії

На сьогодні близько третини всіх травмованих складають саме діти. Недоліки у лікуванні та проведенні реабілітаційних заходів призводять до того, що значний відсоток дітей після перенесення травми отримують інвалідність. В контексті актуальності вивчення реабілітаційних заходів серед дітей днями відбулося спільне засідання студентських наукових гуртків кафедр педіатрії №4 і №1 Національного медичного університету імені О.О. Богомольця на тему «Реабілітація в педіатрії».

Так, гуртківці прослухали доповідь «Сучасна реабілітація в педіатрії. Що нового?» від доцентки кафедри педіатрії №4, лікарки фізичної та реабілітаційної медицини (лікарки-реабілітолога) Тетяни Клець. Спікерка спільно зі студентами розібрали різні аспекти даного питання, зокрема, висвітлили принципи роботи мультипрофесійної реабілітаційної команди, особливості її складу у педіатричних пацієнтів, програму медичних гарантій стосовно реабілітації.

 

Надзвичайно фаховими й інформативними були студентські доповіді:

  • Наталя Рощина, 5 курс, медичний факультет №1 – «Корекція порушень постави у дітей»;

  • Поліна Почтарьова, 5 курс, медичний факультет №3 – «Каністерапія, як метод реабілітації»;

  • Олександра Єфименко, 5 курс, медичний факультет №3 – «Можливості арт-терапії в реабілітації»;

  • Софія Звєрєва, 5 курс, медичний факультет №3 – «Реабілітація дітей з порушенням мовлення».

Студенти отримали цінні знання у сфері реабілітації. Розглядали питання різних напрямків реабілітації, важливі нюанси терапії. Майбутнім лікарям важливо було дізнатися, чому частіше всього діти потребують реабілітаційних втручань, яка саме реабілітація доступна в Україні. Окремо проаналізували роботу закордонних і вітчизняних реабілітологів. Традиційно, спільне засідання кафедр завершили конструктивною дискусією. Студенти та викладачі мали нагоду поспілкуватися та подискутувати, обмінятися досвідом і завдяки цьому краще дізнатися про важливість і актуальність цієї теми.

Наукові керівники СНГ кафедр педіатрії №4 і №1: доцентка Анна Гнилоскуренко та доцентка Ольга Строй. Староста СНГ кафедри педіатрії №4 – Анастасія Голобородько, 6 курс, медичний факультет №3, староста СНГ кафедри педіатрії №1 – Наталя Рощина, 5 курс, медичний факультет №1.

 

 

 

 

 

 

СПІЛЬНЕ ЗАСІДАННЯ КАФЕДР ПЕДІАТРІЇ №1 та №4 (18.02.2021)

 

 

 

 

Триває сертифікація тренерів симуляційного навчання на базі кафедри педіатрії №4 НМУ

 

На базі КНП «Дитяча клінічна лікарня №6» Шевченківського району міста Києва, де знаходиться Симуляційний педіатричний центр для навчання та підготовки медичних працівників в Україні, розпочалися тренінги з підготовки інструкторів для навчання середнього і лікарського персоналу. 9 лютого відбулося перше заняття, що було присвячено організації симуляційного сценарію. В онлайн-форматі фахівці німецької клініки ERNST von BERGMANN міста Брандербург навчали українських колег плануванню та побудові занять, насиченню їх основними теоретичними та практичними елементами та критеріями оцінки.

Координатор проєкту, дитячий невролог, науковий співробітник німецької клініки Дарія Костюкова зазначила, що реалізація проєкту стала можливою завдяки тісній співпраці із адміністрацією Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, керівництвом медичного  факультету №3 та кафедрою педіатрії №4, на базі якої створено один із трьох симуляційних педіатричних центрів в Україні.

Проєкт має за мету у стислі строки за допомогою німецьких тренерів з міжнародним досвідом навчати фахівців у наданні якісної екстреної медичної допомоги дітям. Тренерський колектив, який проходить сьогодні навчання, складається з провідних дитячих лікарів, співробітників кафедри педіатрії №4, яку очолює професорка Інга Мітюряєва-Корнійко. Це — доценти Тетяна Клець, Роман Терлецький, асистенти Юрій Кривонос, Елеонора Суходольська, Тетяна Шевченко, Ігор Ковальчук.

Заняття відбувалося протягом дня і складалося із теоретичної та практичної частин, завершилося детальним обговоренням і підбиттям підсумків. До практичного розділу заходу долучилися студенти різних курсів медичного факультету №3. Майбутні педіатри створили лікарську бригаду і за вказівкою тренера Юрія Кривоноса надавали медичну допомогу пацієнту, роль якого виконував манекен симуляційного центру. До події було залучено майже усіх учасників заходу — тренерів і студентів. У кожного була своя роль: лідера медичної бригади та медсестер, супроводжуючих «пацієнта» і тих, хто спостерігав за високотехнологічним симуляційним обладнанням.

Завершилися лікувальні навчальні дії лише тоді, коли на моніторі висвітлилися позитивні результати стану здоров’я «пацієнта». За цією подією весь час спостерігали в онлайн-режимі німецькі фахівці. Згодом під час обговорення вони висловили свої зауваження та побажання, відзначивши при цьому грамотні дії тренерів і студентів.

 

 

 

 

НА КАФЕДРІ ПЕДІАТРІЇ №4 ПРЕЗЕНТУВАЛИ НОВЕ ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ СИМУЛЯЦІЙ

 

Кафедра педіатрії №4 Національного медичного університету імені О.О. Богомольця отримала нове сучасне обладнання, що використовується у навчальному процесі для проведення симуляцій. Відбулося знайомство з обладнанням і можливостями симуляторів. Відвідали презентацію обладнання для симуляцій ректор НМУ Юрій Кучин, проректор з економічних питань Володимир Титикало та декан медичного факультету №3 Оксана Виговська.

Симуляційний центр для навчання та підготовки майбутніх педіатрів обладнано манекенами норвезької фірми Leardal для навчання та відпрацювання навичок із базової підтримки життя у новонароджених, немовлят, дітей, підлітків і дорослих; манекенами для відпрацювання спеціалізованих, розширених реанімаційних заходів «Newborn Anne», «Megacode kid», «Resusci Anne simulator»; муляжами та манекенами для навчання та відпрацювання практичних навичок, зокрема внутрішньовенних і внутрішньом’язових ін’єкцій, для інтубації дитини і новонародженого, тренажер для навчання забезпечення внутрішньокісткового доступу, манекени для відпрацювання декомпресії напруженого пневмотораксу, для катетеризації умбілікальних судин, апарат УЗД та апарат ЕКГ.

«Ми всіляко підтримуємо симуляційне навчання наших студентів, підсилюємо та удосконалюємо його опції. З цією метою в НМУ створено єдиний Навчальний центр медичних симуляцій на базі симуляційного центру Інституту післядипломної освіти, ОСКІ-центру та двох міждисциплінарних симуляційних класів. На симуляційну частину має бути відведена значна частина навчального процесу, адже майбутній лікар має бути  готовим до реальних ситуацій, мати знання та стійкі навички», – зауважив ректор НМУ.

Як пояснила завкафедри педіатрії №4 Інга Мітюряєва-Корнійко, нові тренажери дозволяють відпрацьовувати навички, як базової (BLS), так і просунутої медичної допомоги (ALS), а також допомогу при травмі (BTLS). Нове обладнання дозволить набувати практики та «ставити руку» при оволодінні основними навичками медичної сестри (вимірювання артеріального тиску, проведення різних видів ін’єкцій, пальпація пульсу тощо). А пристрій управління в руках викладача дозволяє постійно змінювати клінічні кейси, моделюючи нові й нові ситуації – різні види хрипів у легенях і задишки, шуми в серці та багато іншого.

Варто відзначити, що на сьогодні близько 90% педіатричних кадрів усієї України готується саме на базі НМУ. Кафедра педіатрії №4 з досвідченою командою фахівців і клінічна база дитячої лікарні №6 стали платформою для реалізації міжнародного освітнього проєкту «Створення гібридних симуляційних центрів для навчання та підготовки медичних працівників в Україні» в рамках гранту від Міністерства охорони здоров’я Німеччини для підтримки педіатричної служби України.

Раніше повідомлялося про те, що 6 грудня відбулося перше онлайн-засідання «Введення в експлуатацію обладнання», в якому взяли участь тренери, що навчають студентів, лікарів і усіх охочих, від кого залежить якість життя та здоров’я дітей. Тренерський колектив складатимуть співробітники кафедри педіатрії №4.

 

 

 

 

 

 

Міжнародний освітній проєкт «Створення гібридних симуляційних центрів для навчання та підготовки медичних працівників в Україні»

 

 

У липні 2022 року професор д-р Томас Ерлер з клініки Східного Бранденбурга, з яким кафедра педіатрії №4 Національного медичного університету імені О.О. Богомольця знаходиться в плідній багаторічній співпраці, з гуманітарною ціллю отримав грант від Міністерства Охорони Здоров’я Німеччини для підтримки педіатричної служби України.

 

Ці кошти спочатку виділили лише для лікарень південно-східних регіонів України. Але завдяки активній роботі декана медичного факультету №3, професорки Оксани Виговської та завідуючої кафедри педіатрії №4, професорки Інги Мітюряєвої-Корнійко до проєкту було залучено Київ. Наразі 90% педіатричних кадрів усієї України готуються на базі НМУ, тому, виходячи з існуючих реалій, кафедра педіатрії №4 з досвідченою командою фахівців і клінічна база ДКЛ №6 стали платформою для створення ще одного симуляційного центру в Україні.

 

Перше онлайн-засідання «Введення в експлуатацію обладнання» відбулося 6 грудня. На нього були запрошені майбутні тренери, які навчатимуть у подальшому студентів, лікарів і усіх бажаючих, від кого залежить якість життя та здоров’я дітей. Тренерський колектив складатимуть співробітники кафедри педіатрії №4. Це фахівці високого рівня з міжнародним досвідом роботи, науковці, практики, організатори, серед яких: Юрій Кривонос – кандидат медичних наук, асистент кафедри, член ради директорів International Trauma Life Support Board of Directors Member, медичний директор ITLS Chapter Ukraine – Special Training Center та інструктор ITLS, член робочої групи Renewal European Training Requirements for paediatric emergency medicine – 2022, член мультидисциплінарної робочої групи з розробки галузевих стандартів медичної допомоги за темою «Серцево-легенева реанімація на госпітальному етапі у дорослих та дітей» МОЗ України, інструктор і член American Heart Association (ACLS, BLS, PALS) і AHA Training Site Administrator; Елеонора Суходольська – кандидатка медичних наук, асистентка кафедри, провайдерка BLS European Resuscitation Council, BLS American Heart Association, PALS American Heart Association, ALS European Resuscitation Council, інструкторка Тренінгової компанії «Центр спеціальної підготовки»; Тетяна Шевченко – кандидатка медичних наук, асистентка кафедри, лікарка УЗД; Тетяна Клець – кандидатка медичних наук, доцентка кафедри, лікарка фізичної та реабілітаційної медицини (ФРМ), досвід роботи в симуляційній медицині в якості керівника медичного напрямку тренінгового центру «Професійна безпека», атестована Головним сервісним центром МВС, як спеціалістка з медичної підготовки; Терлецький Роман – кандидат медичних наук, доцент кафедри, курс PALS American Heart Association і асистент кафедри Ігор Ковальчук. Яскравою ілюстрацією дружніх стосунків кафедри та клінічної бази є участь у проєкті заступника директора клініки з медичної частини, лікаря-неонатолога вищої категорії – Олени Каргаполової.

 

6 грудня відбувся перший тренінг за участю Томаса Ерлера, фахівців німецького центру симуляційного навчання, команди фахівців кафедри педіатрії №4 НМУ, дитячої клінічної лікарні №6 м. Києва й інших представників української сторони. Відбулося знайомство з обладнанням, вивчення можливостей симуляторів, відпрацювання навичок підключення й управління тренажерами. Нові тренажери дозволяють відпрацьовувати навички, як базової (BLS), так і просунутої медичної допомоги (ALS), а також допомогу при травмі (BTLS). Нове обладнання дозволить набувати практики та «ставити руку» при оволодінні основними навичками медичної сестри (вимірювання артеріального тиску, проведення різних видів ін’єкцій, пальпація пульсу тощо). А пристрій управління в руках викладача дозволяє постійно змінювати клінічні кейси, моделюючи нові і нові ситуації – різні види хрипи в легенях і задишки, шуми в серці та багато іншого. Наразі відбувається навчання майбутніх тренерів.

 

Надалі до проєкту будуть залучатися студенти-медики, широка медична спільнота та представники громадськості. Маємо надію, що цей міжнародний освітній проєкт стане базою для створення педіатричного симуляційного навчання в Україні.

 

 

 

 

 

 

 

Студентка НМУ з Індії зайняла призове місце на міжнародній конференції

 

Нещодавно відбулася чергова онлайн-конференція The International Journal of Medical Students (IJMS) World Conference of Medical Student Research, що вперше була проведена у 2009 році. На ній студенти та випускники медичних закладів вищої освіти, які завершили навчання не більше 3 років тому, можуть представити свої наукові роботи перед міжнародною аудиторією. 2-ге почесне місце посіла студентка з Індії Roohi Kolte, яка навчається на 6-му курсі в Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця на педіатра.

 

 

Серед 42 учасників конференції були студенти з Індії, Кувейту, Нігерії, США, Ірландії, Сербії, Саудівської Аравії тощо.

 

 

Студентка 6-го курсу Roohi Kolte з Індії достойно представила Україну і Національний медичний університет імені О.О. Богомольця. За опис клінічного випадку «A CASE REPORT OF RARE TYPE OF CHOREA WITH HYPOXIC-ISCHEMIC INSULT», підготовленого під спільним керівництвом доцента кафедри педіатрії №4 Ганни Гнилоскуренко та Dr. Deepak Мadavi (associate professor in pediatric department IGGMC Nagpur, India), вона отримала почесне 2 місце та диплом.

 

 

Вітаємо учасницю та керівників з гарним результатом!

 

Як зазначають організатори, IJMS має на меті використовувати конференцію, щоб надати нові можливості та зробити більш помітними молодих дослідників на початку кар’єри через колегіальне оцінювання їхньої роботи. Виступити з апробацією результатів перед різнопрофільною аудиторією медиків різних країн були запрошені учасники всіх напрямків дослідження. Оцінювало усні доповіді міжнародне журі.

 

 

 

 

 

 

Пам’ять не зруйнувати: в Києві відкрили меморіальну дошку Віталію Майданнику

 

Незважаючи на буремні події та без запланованих урочистостей, 10 жовтня 2022 року відбулося відкриття меморіальної дошки пам’яті ученого-педіатра зі світовим іменем, академіка Національної академії медичних наук України, доктора медичних наук, професора, Заслуженого лікаря України, лауреата Державної премії України в галузі науки і техніки, завідувача кафедри педіатрії №4 Національного медичного університету імені О.О. Богомольця 

 

Віталія Григоровича Майданника.

 

 

Дошку пам’яті, не зважаючи ні на що, було встановлено на будівлі Дитячої клінічної лікарні №6 по вул. Терещенківській, 25, де і працював Віталій Майданник з 1980 року. Тут він навчав студентів, консультував маленьких пацієнтів, розбудовував медичну науку.

 

Подія старанно готувалася заздалегідь, планувала прийти адміністрація НМУ ім. О.О.Богомольця, завідуючі всіх кафедр третього медичного факультету, а також професори ДУ «Інститут педіатрії, акушерства і гінекології Національної академії медичних наук України» та Національного університету охорони здоров’я України ім. П.Л.Шупика, лікарі, студенти, громадськість, представники ЗМІ. Але людей, які прямували на вул. Терещенківську, 25, щоб вшанувати пам’ять Віталія Григоровича, затримав в дорозі сигнал «повітряна тривога».

 

Це був звичайний київський осінній ранок. З 7.30 співробітники кафедри педіатрії №4 завершували останні приготування урочистостей. Проте, о 8.15 Київ здригнувся від перших вибухів. Тишу порушив пронизливий свист, а небо розсікло вогняним стовпом. Далі – страшенний гуркіт, дзвін битого скла, завивання сирен автомобілів, запах гару, паленої гуми. Одна із ракет, випущених росією, впала неподалік, в історичному центрі Києва! За якийсь час пролунав ще один гучний вибух. І ще одна ракета, випущена країною-агресоркою, впала на дитячий майданчик неподалік! На щастя, ніхто із маленьких пацієнтів, працівників лікарні чи співробітників кафедри не постраждав. Але всіх ще довго не полишала думка, що над лікарнею був її Янгол-Охоронець, який як і раніше, продовжував захищати.

 

Працювала над створенням цього проєкту художниця та скульпторка Віра Крутиліна. Глибоко вражена величчю постаті професора Майданника вона розповіла про свій творчий задум: «Коли дитина падає, янгол, втілений в педіатра, підставляє руки». Ця цитата так мене вразила, що я її переосмислила в мармурі. Білий портрет наче прагне у височінь, відірвавшись від всього земного — від пам’ятної дошки, від нас. Він вже серед білого простору, який віддзеркалює навколишній світ, як життя віддзеркалюється у потойбіччі. Білий — колір чистоти та тиші. «Коли дитина падає, янгол, втілений в педіатра, підставляє руки». А тепер вже навпаки — дитячі малюнки, наче янголи, підхоплюють пам’ятну табличку. І мармур втрачає вагу каменю, стає тонким і легким наче малюнок і поринає в казковий світ дитячих пейзажів, підтриманий маленькими рученятами. Ця історія про вічне життя і про вічну доброту. Про головне — «Дякую, Лікарю!» Від дітей і дорослих, що в душі назавжди лишаються дітлахами».

 

 

«Дякуємо, Лікарю», — ще раз сказали вже в укритті всі, хто вчився у нього бути Лікарем, Науковцем та просто Людиною! Дякуємо за знання, за досвід, за чуйність та турботу. Дякуємо долі, що подарувала можливість бути разом, хоча і так не довго. Любимо і пам’ятаємо… Хто не втрачає пам’ять, той має майбутнє!

 

 

 

 

МАЙБУТНІ ПЕДІАТРИ ОВОЛОДІВАЮТЬ ЗНАННЯМИ ПРОФЕСІЇ У КЛІНІЦІ

Активно триває навчальний процес на кафедрі педіатрії №4 Національного медичного університету імені О.О. Богомольця. Сьогодні тут навчаються студенти медичного факультету №3, починаючи з першого та по шостий курси. Вже з перших днів нового навчального року для студентів проводять практичні заняття у клінічних базах.

Як зазначає завідувач кафедри, професор Інга Мітюраєва-Корнійко, професія дитячого лікаря – одна з найзатребуваних і найскладніших у медицині. Особливість полягає у тому, що маленький пацієнт не завжди може надати інформацію про стан свого здоров’я та відчуття, які він переживає при недузі. Лікар-педіатр має володіти, зокрема, навичками комунікації з батьками, розпізнавати прояви захворювання за певними ознаками, бездоганно володіти умінням аускультації, пальпації, перкусії. Покроково викладачі кафедри навчають студентів особливостям спеціальності та перебігу самих захворювань у дитячому організмі, пам’ятаючи, що від педіатра залежить якість здоров’я людини у майбутньому.

Відтак, третьокурсники медичного факультету №3 уже з перших занять у цьому навчальному році спілкуються з маленькими пацієнтами та їхніми батьками. Наприклад, на занятті «Оцінка нервово-психічного розвитку дитини» доцент кафедри Анатолій Корнієнко заохочував студентів до спілкування з мамою трирічного малюка, при цьому, фахово спрямовував розмову за темою практичного заняття. Згодом у навчальній кімнаті провели аналіз обстеження, спільно виробили тактику подальшого лікування.

Третьокурсниця Маргарита Власик з інтересом брала участь у всіх етапах заняття. Дівчина з першого курсу захоплюється науковою роботою, за два роки навчання має свої власні наукові досягнення, зокрема, з медичної біології, гістології, фізіології. У її творчому доробку понад десять наукових статей. Серед них і ті, які перекликається з темою сьогоднішнього заняття. Маргарита як староста групи намагається власним прикладом також захопити однокурсників творчим пошуком.

 

 

 

 

 

 

 

ЗВІТ ПРО НАУКОВО-ПРАКТИЧНУ КОНФЕРЕНЦІЮ З МІЖНАРОДНОЮ УЧАСТЮ, ПРИСВЯЧЕНУ ПАМ’ЯТІ ВИДАТНОГО УКРАЇНСЬКОГО ВЧЕНОГО, ПЕДІАТРА, АКАДЕМІКА НАМН УКРАЇНИ В.Г.МАЙДАННИКА

 

Науково-практична онлайн-конференція з міжнародною участю, присвячена пам’яті  видатного українського вченого, педіатра, академіка НАМН України В.Г.Майданника відбулась 3-4 березня 2022 року. Наукова зустріч складалася із секції студентів і молодих вчених та секції для лікарів та медсестер педіатричного профілю.

 

На початку конференції було представлено промови оргкомітету. Свої  звернення до учасників записали ректор НМУ, член-кореспондент НАМН України, професор Юрій Леонідович Кучін, декан медичного факультету №3 професор Оксана Валентинівна Виговська, завідувач кафедри педіатрії №4  професор Інга Олександрівна Мітюряєва-Корнійко. Вони відзначили  важливість роботи лікарів на різних напрямках роботи під час війни, підтримку дитячого населення та покращення професіоналізму медичного персоналу.  Інга Олександрівна нагадала, що життєві принципи Віталія Григоровича завжди базувалися на поєднанні високого рівня знань з розвитком клінічного мислення, підтримці молодих вчених, міждисциплінарному підході до лікування та діагностики дитячих хвороб, а  також міжнародному співробітництві.

 

Свої доповіді представили лікарі з Комплексу клінік Вест-Бранденбург, м. Потсдам. Лекцію  присвячену захворюванню на кістозний фіброз (муковісцидоз)  надіслав голова Німецької Спілки лікарів-клініцистів з кістозного фіброзу Карстен Шварц. Методику проведення інгаляції, в тому числі і серед пацієнтів з кістозним фіброзом, було докладно представлено у доповіді Анікі Ріхтер, медичної сестри цієї клініки. Автором доповіді з питання цукрового діабету у дітей став Торстен Грімм, дитячий ендокринолог та завідувач відділенням. Цікавий клінічний випадок дитини з нарколепсією висвітлив керівник педіатричної клініки Вест-Бранденбур, декан-засновник Потсдамського університету з медицини та охорони здоров’я Томас Ерлер. Слід зазначити, що з 2022 року НМУ імені О.О.Богомольця, кафедра педіатрії №4 підписали договір про співпрацю з Потсдамським університетом з медицини та охорони здоров’я, що дозволить розвивати напрямок міжнародного співробітництва між Німеччиною та Україною.

Доповіді на важливі для педіатрів теми представили колеги з різних міст України (Київ, Суми, Харків, Дніпро, Чернівці, Вінниця, Львів, Рівне), частина з них  зараз потерпають від дій ворога. Професори, завідувачі кафедр нашого університету також представили свої доповіді на найбільш актуальні для педіатрів теми: «Безперерервний професійний розвиток лікарів» (завідувач кафедри педіатрії №2, професор О.П. Волосовець), «Проблемна поліфармація у дітей..» (завідувач кафедри клінічної фармакології М.В.Хайтович), «Закрепи у дітей, що потрібно знати педіатру» (професор В.І.Боброва), «Імунні порушення у дітей з недиференційованою сполучною тканиною» (професор Т.В.Починок у співавторстві) тощо.

 

Учасники конференції переглянули два майстер-класи із надання невідкладної допомоги дітям та дорослим, представлені колегами Львівського медичного коледжу.

До секції молодих вчених увійшло 16 доповідей, які показали результати власних досліджень аспірантів різних вищих закладів медичної освіти України, клінічні випадки, які спостерігали лікарі-інтерни та клінічні ординатори разом із своїми наставниками. Секція студентів представила 20 україномовних та 11 англомовних доповідей. У англомовній секції участь взяли студенти різних країн світу — Німеччини, Нігерії, Індії, Єгипту тощо.

Усі матеріали конференції завантажено на youtube каналі. Всі бажаючі можуть подивитись доповіді за посиланням: https://mcon.org.ua

За даними статистики конференцію на youtube каналі вже  подивилися 3634 учасники. Доповіді, які сподобалися найбільше, можна позначити під час перегляду  значком «подобається». Підрахунок кількості  відміток серед студентських доповідей дозволить обрати переможця в розділах: «Наукові дослідження», «Клінічний випадок», «Англомовні доповіді».

На підтримку наших захисників та всього українського народу, який мужньо боронить нашу державу від російської навали, у кінці конференції пролунав вірш В.Симоненка ( 1961 р.) «Задивляюсь у твої зіниці»:

 

Україно! Ти для мене диво!
І нехай пливе за роком рік,
Буду, мамо горда і вродлива,
З тебе дивуватися повік….

Україно, ти моя молитва,
Ти моя розпука вікова…
Гримотить над світом люта битва
За твоє життя, твої права.

 

 

 

 

 

 

МІЖДИСЦИПЛІНАРНЕ ЗАСІДАННЯ СТУДЕНТСЬКИХ НАУКОВИХ ГУРТКІВ ДО ВСЕСВІТНЬОГО ДНЯ ПЕРЕДЧАСНО НАРОДЖЕНИХ ДІТЕЙ

 

За ініціативою студентських наукових гуртків (СНГ) кафедр акушерства і гінекології №2, педіатрії №1 та №4 пройшло міждисциплінарне засідання до Всесвітнього дня передчасно народжених дітей. У цьому онлайн-заході взяли участь 40 осіб.

Виступаючи перед учасниками, старости гуртків зазначили, що проблема передчасних пологів завжди об’єднує акушерів і неонатологів та, безумовно, потребує постійного поглиблення профільних знань.

Першими були доповіді членів гуртка кафедри акушерства і гінекології №2, студенток 4-го курсу Олени Квіщук та Світлани Мішури. Вони розповіли про можливі причини спонтанних та індукованих передчасних пологів, їх профілактику, а також про діагностику передчасних пологів та їх повне ведення за актуальними даними.

Педіатричну секцію відкрила студентка гуртка кафедри педіатрії №4 Ліна Костенко доповіддю “Допомога орієнтована на малюка та родину (Infant- and family-centred developmental care)” за новими European Standarts of Care for Newborn Health.

Чудовим продовженням секції були доповіді доцента кафедри педіатрії №1, кандидати медичних наук Т.О. Ванханової та асистента кафедри неонатології НМАПО імені П.Л. Шупика Д.М. Костюкової. Тетяна Олександрівна  поділилась, зокрема власним європейським досвідом катамнестичного спостереження передчасно народжених дітей на постгоспітальному етапі, а також розповіла про можливості стажування молодих лікарів в Іспанії та Франції. А Дарія Миколаївна розкрила аспекти необхідності та проблематики нейромоніторингу у передчасно народжених дітей і ознайомила з його методами.

Традиційно спільне засідання було завершено цікавою дискусією, модераторами якої були науковий керівник СНГ кафедри педіатрії №1, доцент кафедри, кандидат медичних наук Олена Анатоліївна Строй, науковий керівник СНГ кафедри педіатрії №4, доцент кафедри, кандидат медичних наук Анна Валеріївна Гнилоскуренко та науковий керівник СНГ кафедри акушерства і гінекології №2, асистент кафедри, кандидат медичних наук Наталія Григорівна Скурятіна. Було розглянуто проблеми догляду за передчасно народженими дітьми в України, проаналізовано різні нюанси роботи закордонних та вітчизняних неонатологів з акушерами, а також надано вичерпні відповіді на запитання слухачів.

Колективи Студентських наукових гуртків кафедр акушерства і гінекології №2, педіатрії №1 та №4 подякували всіх, хто взяв участь у вкрай важливому для майбутніх лікарів засіданні та його організаторам, які у свою чергу  сподіваються, що проведення засідань у міждисциплінарному форматі не лише сприятимуть поглибленню знань з цієї теми, а й надихнуть на спільну наукову роботу.

 

 

 

 

 

 

 

ВІД ПОКОЛІННЯ ДО ПОКОЛІННЯ, ВІД УЧНЯ ДО УЧНЯ ПІДТРИМУЮТЬСЯ ТРАДИЦІЇ КАФЕДРИ ПЕДІАТРІЇ №4 НМУ

 

Колектив кафедри педіатрії № 4 підтримує і розвиває традиції київської педіатричної школи, які формувалися тут десятиліттями. У фойє кафедри, яка знаходиться на базі КНП «Київська дитяча клінічна лікарня №6», привертають увагу портрети видатних педіатрів – очільників кафедри різних років.

Серед них легендарна член-кореспондент АН СРСР, відомий громадський діяч, професор О.М. Хохол. У перші повоєнні роки Олена Миколаївна очолила новостворену кафедру пропедевтики педіатрії Київського медичного інституту.

Згодом очолювали кафедру її талановиті учні професори Олена Кошель-Плескунова, В.Д.Чеботарьова, портрети яких також представлено у фотогалереї, яку завершує світлина нашого сучасника, талановитого учня професора В.Д. Чеботарьової академіка В.Г. Майданника – видатного дитячого нефролога, вченого, автора 740 наукових праць, численних монографій та підручників.

Сьогодні обов’язки підтримувати і продовжувати справу уславлених попередників покладено на ученицю академіка В.Г. Майданника професора І.О. Мітюраєву, яка вперше прийшла на кафедру ще у студентські роки і свій шлях у педіатрії розпочала із наукового гуртка.

На кафедрі, попри пандемію, триває навчальний і лікувальний процеси. Тут навчаються студенти із третього по шостий курси медичного факультету №3 та іноземні студенти. Заняття відвідують понад 80 відсотків вакцинованих студентів. Отримання щеплення від COVID-19 – обов’язкова умова допуску до навчального процесу ще й тому, що студенти за згодою батьків мають змогу спілкуватися із маленькими пацієнтами.

Таке безпосереднє спілкування відбувалося і під час складання четвертокурсниками підсумкового модульного контролю із трьох етапів: написання тестів, огляду пацієнтів, вирішення та обговорення ситуаційних задач. Успішно впоралися із навчальним завданням студенти першої групи. Майбутні педіатри продемонстрували ґрунтовні знання предмета, отримали добрі та відмінні оцінки. Особливо відзначилися Вікторія Паламарчук, Олександра Єфименко, Наталія Кондратюк, Наталія Швирид, Катерина Рудяга.

Після успішного складання ПМК у майбутніх педіатрів розпочинається нова спеціальна дисципліна – «Загальна лікарська педіатрична практика». Протягом місяця четвертокурсники працюватимуть у відділеннях лікарні. Вони вивчатимуть історію захворювань маленьких пацієнтів, ознайомляться із принципами підбору ліків та їх призначенням у конкретному клінічному випадку, а результати своїх спостережень відображатимуть у щоденниках.

Наставниками студентів, окрім викладачів кафедри, є співробітники лікарні, які успішно поєднують лікувальну справу із навчальним процесом. Асистентами кафедри є виконуюча обов’язки головного лікаря О.В. Каргаполова і завідувач відділенням Н.М. Кухта, які багато років поспіль діляться із майбутніми педіатрами  своїм багатим практичним досвідом. Так, від покоління до покоління, від учня до учня, єдиним колективом працівників кафедри та дитячого медичного закладу підтримуються і примножуються традиції, спрямовані передусім на виховання талановитої молоді, розвиток педіатричної науки.

 

 

 

 

 

 

 

ЗАСІДАННЯ СТУДЕНТСЬКОГО НАУКОВОГО ГУРТКА НА ТЕМУ:

“Алкоголізм, наркоманія та токсикоманія в практиці лікаря педіатра” 

 

11 листопада було проведено засідання на тему: “Алкоголізм, наркоманія та токсикоманія в практиці лікаря педіатра” , в якому взяли участь кафедра педіатрії №4, кафедра педіатрії №1, кафедра психіатрії та наркології.

Наші студенти зробили дуже цікаві доповіді,
– Голобородько А.Д. 5 курс м3: “Гострі отруєння”;
– Біряк Ю.П. 3 курс м1: “Дитяча депресія”;
– Усачова А.С 2 курс м1: “Суїцидальна поведінка у підлітків”;
– Амеліна М.В. 5 курс м1: “Суїцид в педіатричній практиці: діагностика, лікування, профілактика”.

Після студентських доповідей був проведений фантастично цікавий майстер клас від асистента кафедри педіатрії №4 Кривоноса Ю.П., на тему: “Перша невідкладна допомога при гострих отруєннях психоактивними речовинами”, на якому  поглиблено розібрали допомогу при різних гострих інтоксикаціях.

Студенти отримали цінні знання в цій сфері, було дуже цікаво та пізнавально. Після всіх доповідей була проведена дискусія, на якій викладачі та студенти мали можливість висловити свою думку та задати питання.

Насамперед дякуємо науковим керівниками гуртків, за надану можливість пізнавання нового: к.мед.наук, доц. Гнилоскуренко Г.В., к.мед.наук, доц. Строй О.А, к.мед.наук доц. Дупленко П.Ю.

Кафедра педіатрії №4 та кафедра педіатрії №1 не зупиняються на досягнутому, вже 17 листопада буде проведено засідання сумісно з кафедрою акушерства та гінекології №3. Всіх запрошуємо та чекаємо з нетерпінням!

 

 

 

 

 

ЗАСІДАННЯ СТУДЕНТСЬКИХ НАУКОВИХ ГУРТКІВ ПРИСВЯЧЕНІ ВСЕСВІТНЬОМУ ДНЮ ПРОФІЛАКТИКИ ОСТЕОПОРОЗУ

 

19 та 21 жовтня відбулися засідання студентських наукових гуртків  кафедри педіатрії №1 сумісно з кафедрою педіатрії №4, присвячені Всесвітньому дню профілактики остеопорозу.

19 жовтня відбулась перша частина засідання. Студенти разом з науковими керівниками Гнилоскуренко А.В. та Строй О.А. відвідали Український науково-медичний центр проблем осеопорозу в м. Києві, де відвідали надсучасну лабораторію та познайомилися з багатьма методами діагностики остеопорозу, такими як двохенергетична абсорбціометрія, ультразвукова денситометрія тощо.

Засідання пройшло неймовірно цікаво та пізнавально. Дякуємо доценту кафедри педіатрії №1 д.мед.н. Балацькій Н.І. за допомогу в організації зустрічі, а також працівникам центру за теплий прийом. Особлива подяка – д.мед.н Бистрицькій М.А. за надану можливість отримати нові знання у питаннях діагностики та лікування  остеопорозу.

20 жовтня відбулась друга частина засідання в он-лайн форматі. Під час цього засідання були розглянуті цікаві теми, які підготували студенти: “Метаболізм вітаміну Д” – Синельченко Марія; “Недостатність вітаміну Д та рахіт за рекомендаціями Up to Date” – Єфименко Олександри; “Методи дослідження кісткової тканини і маркери остеопорозу” – Лойко Лілія і Колесник Аріна.

Студенти та викладачі мали нагоду поспілкуватись та подискутувати, і завдяки цьому краще дізнатися про важливість та актуальність цієї теми а також обмінятися досвідом.

Щиро дякуємо фахівцям за цікаву і корисну інформацію!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РОЗПОЧАВ РОБОТУ ХV КОНГРЕС ПЕДІАТРІВ УКРАЇНИ «АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ПЕДІАТРІЇ»

 

12 жовтня 2021 року в “Президент Готелі” розпочав роботу дводенний ХV Конгрес педіатрів України «Актуальні проблеми педіатрії», присвячений 30-річчю Незалежності України. Форум організовано за участю Асоціації педіатрів України, ДУ «Інститут педіатрії, акушерства та гінекології імені академіка О.М. Лук’янової НАМН України», НМУ імені О.О. Богомольця за підтримки Міністерства охорони здоров’я України та Національної академії медичних наук України. У президії конгресу провідні фахівці педіатрії та медицини, громадські діячі: президент Асоціації України, директор ДУ «Інститут педіатрії, акушерства та гінекології імені академіка О.М. Лук’янової НАМН України», академік НАМН України Ю.Г. Антипкін, заступник директора інституту ДУ «Інститут педіатрії, акушерства та гінекології імені академіка О.М. Лук’янової НАМН України» з лікувально-профілактичної роботи, професор В.Ф. Лапшин, ректор НМУ імені О.О. Богомольця, член-кореспондент НАМН України, професор Ю.Л. Кучин, проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи НМАПО імені П.Л. Шупика, професор  Р.О. Моісеєнко, завідувач кафедри педіатрії №2 НМУ імені О.О. Богомольця, член-кореспондент НАМН України, професор О.П. Волосовець, завідувач кафедри педіатрії №4 НМУ імені О.О. Богомольця, професор І.О. Мітюряєва-Корнійко, народний депутат VIII скликання, заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, юрист  І.В. Сисоєнко.

У роботі форуму  також взяли участь співробітники НМУ – проректор з науково-педагогічної роботи та європейської інтеграції, професор Р.Л. Скрипник та голова профкому співробітників, професор Л.М. Яременко.

Учасники форуму хвилиною мовчання вшанували пам’ять активного організатора і учасника усіх попередніх Конгресів педіатрів, всесвітньо відомого вченого-педіатра, академіка Віталія Григоровича Майданника, який у 29 вересня 2020 року пішов з життя.

Відкриваючи урочисту частину роботу Конгресу, академік Ю.Г. Антипкін запросив до слова професора І.А. Мітюряєву-Корнійко, яка зачитала вітального листа учасникам форуму від Прем’єр-міністра України Д.А. Шмигаля, де він відзначив велику роль лікарів-педіатрів, що піклуються про здоров’я наших дітей, майбутнього нашої країни і побажав Конгресу цікавої і змістовної роботи. У своєму вітальному слові академік Ю.Г. Антипкін відзначив, що педіатри – ​найбільш віддані та найбільш відповідальні лікарі, котрі щодня віддають частинку себе маленьким пацієнтам. За його словами, ювілейний ХV Конгрес педіатрів України є не тільки науковою платформою для обміну знаннями та досвідом, а й справжнім професійним святом для дитячих лікарів.

Юрій Геннадійович наголосив, що оскільки саме з педіатрії починається уся медична служба, серйозною проблемою цієї галузі медицини є стрімке скорочення кількості педіатрів, яких готують вітчизняні медичні університети. Він зосередився на змінах правил прийому, що позначилися на бажанні вступників до медичних вишів оволодівати професію педіатра. За словами академіка Ю.Г. Антипкіна, введення профільного іспиту з математики для абітурієнтів медичних вишів (не менше 150 балів ЗНО) є дуже високим, бо навіть фізико-математичні факультети із цієї профільної для них дисципліни запровадили 130 балів ЗНО. Він  зазначив, що для педіатрії слід запровадити нищій  бал ЗНО з математики, що, на думку Юрія Геннадійовича, збільшило б кількість студентів, які б обрали педіатрію.

Насамкінець він побажав учасникам результативної роботи і запросив до слова голову Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування М.Б. Радуцького, який приєднався до роботи форуму в онлайн-форматі. Михайло Борисович наголосив на важливості професії лікаря-педіатра та на необхідності вжиття усіх заходів, в тому числі і на законодавчому рівні, для піднесення престижу професії лікаря-педіатра. Він також закликав лікарів-педіатрів з усіма проблемами та пропозиціями звертатися до очолюваного ним Комітету ВРУ і побажав усім продуктивної роботи.

Ректор НМУ, член-кореспондент НАМН України, професор Ю.Л. Кучин зазначив, що він є батьком чотирьох дітей, тому чудово усвідомлює значення професії лікаря-педіатра для кожної окремої родини. Юрій Леонідович наголосив, що педіатрія вкрай необхідна і вона набуває популярності: «Для піднесення престижу цієї професії слід зробити так, щоб випускники педіатричного факультету могли займатися лікувальними спеціальностями, а випускники, що навчаються за напрямком «Медицина» – педіатрією. Це питання обговорюватиметься на найближчий Колегії МОЗ України. Наш Університет приділяє велику увагу професії лікаря-педіатра. Найбільший прийом на педіатричний факультет (до 100 осіб) зараз зберігає лише Національний медичний університет імені О.О. Богомольця. На Раді ректорів закладів вищої медичної освіти, думаю ми обговорюватимемо це питання. Певен, що і НМУ, і інші медичні університети країни зроблять все, щоб ця спеціальність розвивалася».

Заступник директора ДУ «Інститут педіатрії, акушерства і гінекології імені академіка О.М. Лук’янової НАМН України» з лікувально-профілактичної роботи, доктор медичних наук, професор Володимир Федорович Лапшин вручив лікарям-педіатрам подяки і грамоти Асоціації педіатрів України. Серед нагороджених були й наші колеги: завідувач кафедри педіатрії №2, член-кореспондент НАМН України, професор О.П. Волосовець, завідувач кафедри педіатрії післядипломної освіти, доктор медичних наук, професор Ю.В. Марушко, завідувач кафедри дитячих інфекційних хвороб, доктор медичних наук, професор С.О. Крамарьов.

Наукову частину ХV Конгресу педіатрів України відкрила доповіддю «Характеристика основних показників ефективності медичної допомоги дитячому населенню за період незалежності України» проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи НМАПО імені П.Л. Шупика, професор  Р.О. Моісеєнко.

13 жовтня 2021 року ХV Конгрес педіатрів України продовжить роботу. Дводенною програмоюХV Конгресу педіатрів України передбачено низку наукових доповідей провідних фахівців педіатрії (програма). Конгрес внесено до Реєстру з’їздів, конгресів, симпозіумів та науково-практичних конференцій. Сертифікат учасника дає право на отримання 10 балів безперервного професійного розвитку, сертифікат (диплом) доповідача – 30 балів (відповідно до наказу МОЗ України від 22.02.2019 № 446) за умови особистої присутності в залах Конгресу або понад 60% часу участі у заході в режимі онлайн. Незалежно від формату участі (наявна присутність чи онлайн перегляд) для отримання сертифікату реєстрація обов’язкова.

Усіх, хто бажає запрошуємо долучитися до роботу форуму.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПЕРШЕ МІСЦЕ НА МІЖНАРОДНІЙ СТУДЕНТСЬКІІЙ ОНЛАЙН-ОЛІМПІАДІ «ЗОЛОТА ОСІНЬ ПЕДІАТРІЇ» ПОСІЛА КОМАНДА НМУ

 

11 жовтня 2021 року Ташкентський педіатричний медичний інститут провів Міжнародну студентську онлайн-Олімпіаду «Золота осінь педіатрії» НМУ представляла команда «Панакея» у складі студенток 6-го курсу Надії Александренко та Анастасії Фесенко та трьох п’ятикурсниць – Діани Кононенко, Ліни Костенко та Ілони Кухар. Підготовці учасників олімпіади активно допомагала кафедра педіатрії №4 та кафедра дитячих інфекційних хвороб, дружньо підтримували кафедри педіатрії №1 та №2.

Завдання були надзвичайно різноплановими – від художнього представлення команди до розв’язання ситуаційних задач та інтелектуальних ігор. Задачі вимагали важливих теоретичних знань із педіатрії та практичних навичок надання невідкладної медичної допомоги. Оцінку виконання завдань було покладено на досвідчених викладачів. З нашого боку у складі журі була кандидат медичних наук,  доцент кафедри педіатрії №4 Ольга Сергіївна Качалова.

Тільки завдяки злагодженій командній роботі результат виявився чудовим! Боротьба була нелегкою та тим солодшою стала перемога! Наша команда виявилася найкращою та посіла перше місце серед 11 міжнародних команд!

 

Пишаємося нашими переможцями і бажаємо їм подальших успіхів в навчанні та майбутній професії!

 

 

 

 

ВІДБУВСЯ КРУГЛИЙ СТІЛ, ПРИСВЯЧЕНИЙ ПАМ’ЯТІ АКАДЕМІКА НАМН УКРАЇНИ ВІТАЛІЯ ГРИГОРОВИЧА МАЙДАННИКА

 

29 вересня 2021 року відбувся круглий стіл, присвячений пам’яті академіка НАМН України, доктора медичних наук, професора, Заслуженого лікаря України, лауреата Державної премії України в галузі науки і техніки України Віталія Григоровича Майданника (02.01.1957 – 29.09.2020).

Зібрання проходило у лекційній аудиторії КНП «Дитяча клінічна лікарня №6 Шевченківського району міста Києва» у змішаному аудиторно-дистанційному форматі. Відкриваючи засідання, ректор Національного медичного університету імені О.О.Богомольця, доктор медичних наук, член-кореспондент НАМН України, професор Юрій Леонідович Кучин зазначив, що сьогодні ми згадуємо видатного вченого, чудового педагога, прекрасного лікаря і друга Віталія Григоровича Майданника.

«Ми добре розуміємо, що найкращою пам’яттю про тих, хто пішов від нас, є продовження їхньої справи, – наголосив Юрій Леонідович. – Пам’ять про В.Г. Майданника живе в серцях всіх нас, хто багато років працював поруч із ним та його численних учнів». Декан медичного факультету №3, доктор медичних наук, професор О.В. Виговська відзначила, що  Віталій Григорович був фундатором не тільки Київської, а й Української педіатричної шкіл. «Ми продовжуємо вчитися у В.Г. Майданника, звіряємо з ним свої вчинки, подумки із ним радимося. Свою  безмежну шану і любов до великої людини, якою був В.Г. Майданник, ми, його учні, передаємо нашим студентам», – сказала Оксана Валентинівна.

Засідання продовжила доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри педіатрії №4 І.О. Мітюряєва-Корнійко, яка розповіла про життєвий і творчий шлях академіка НАМН України В.Г. Майданника. Завершуючи доповідь Інга Олександрівна сказала, що досі не може повірити в те, що Віталія Григоровича немає серед нас: «Нам здається, що він у відрядженні і невдовзі має повернутися».

Доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри клінічної фармакології та клінічної фармації М.В. Хайтович виступив із доповіддю «Артеріальні гіпо- та гіпертензії у дітей: сучасні можливості терапії».

Учениця В.Г. Майданника, кандидат медичних наук, доцент кафедри педіатрії №4 Г.В. Салтикова розповіла про множинність наукових спрямувань видатного науковця академіка НАМН України В.Г. Майданника. Вона зупинилася на тому, що Віталій Григорович завжди спонукав молодих науковців думати, аналізувати, шукати і не зупинятися, згадавши одну з улюблених фраз академіка – «негативний результат – теж результат».

Темою виступу доцента кафедри педіатрії №4 і теж учениці Віталія Григоровича Є.А. Бурлаки була доповідь «Національне та світове надбання дитячої нефрології в роботах академіка НАМН України В.Г. Майданника». Вона говорила не лише про наукову і прикладну цінність його відкриттів, а й про те, яким уважним і людяним був Віталій Григорович до своїх колег, студентів і маленьких пацієнтів, як високо цінував роботу лікаря-педіатра, згадавши його улюблену фразу: «Коли дитина падає, ангел в особі лікаря-педіатра підставляє їй руки». Завершив круглий стіл виступ асистента кафедри педіатрії №4 В.В. Довгодько про внесок В. Г. Майданника в розвиток дитячої ендокринології м. Києва.

В онлайн-форматі до заходу долучився друг і соратник В.Г. Майданника завідувач кафедри педіатрії №2, член-кореспондент НАМНУ, професор О.П. Волосовець. Олександр Петрович, який багато років дружив з Віталієм Григоровичем, наголосив, що йому нестерпно важко говорити про свого друга, великого вченого, педагога і прекрасного лікаря у минулому часі: «Він був патріотом України, нашого Університету і, безперечно, педіатрії. Він завжди серед нас. Він надихає нас, заставляє любити свою професію, відстоювати її, постійно вчитися та вдосконалюватися».

Завершився круглий стіл показом фільму, присвяченого пам’яті академіка НАМН України, доктора медичних наук, професора В.Г. Майданника, який створив член-кореспондент НАМНУ, професор О.П. Волосовець.

 

Прес-центр

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 КРУГЛИЙ СТІЛ, ПРИСВЯЧЕНИЙ ПАМ’ЯТІ АКАДЕМІКА НАМН УКРАЇНИ МАЙДАННИКА ВІТАЛІЯ ГРИГОРОВИЧА (АНОНС)

 

29 вересня о 14.00 відбудеться круглий стіл, присвячений пам’яті академіка

Національної академії медичних наук України, доктора медичних наук,

професора, Заслуженого лікаря України, лауреата Державної премії України в галузі науки і техніки України

МАЙДАННИКА ВІТАЛІЯ ГРИГОРОВИЧА (02.01.1957 – 29.09.2020)

 

Формат: змішаний – аудиторно-дистанційний

Місце проведення: місто Київ, вул.Терещенківська, 23-25/10, лекційна аудиторія

та он-лайн за посиланням Zoom https://us02web.zoom.us/j/7333882828?pwd=VkhDNDkwOXk3ZlVkWU9ZV2t3bG1JQT09

 

Идентификатор конференции: 733 388 2828

Код доступа: 1111

 

ПРОГРАМА КРУГЛОГО СТОЛУ:

 

14.00-14.10 – звернення ректора Національного медичного університету імені О.О.Богомольця, доктора медичних наук, члена-кореспондента НАМН України, професора Юрія Леонідовича КУЧИНА.

 

14.10-14.15 – вступне слово декана медичного факультету №3 НМУ імені О.О. Богомольця, доктора медичних наук, професора О.В.ВИГОВСЬКОЇ.

 

14.15- 14.30 – Пам’яті академіка НАМН України Майданника Віталія Григоровича. Життєвий та творчий шлях.

Доповідач – доктор медичних наук, професор, завідувачка кафедри педіатрії №4 І.О. МІТЮРЯЄВА-КОРНІЙКО.

 

14.30- 14.45 Артеріальні гіпо- та гіпертензії у дітей: сучасні можливості терапії.

Доповідач – доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри клінічної фармакології та клінічної фармації М.В.ХАЙТОВИЧ

 

14.45 -14.55 – Множинність наукових спрямувань видатного науковця академіка НАМН України В.Г. Майданника.

Доповідач – к.мед.н, доцент каф.педіатрії №4 Г.В. САЛТИКОВА

 

14.55 – 15.05 – Національне та світове надбання дитячої нефрології в роботах академіка НАМН України В.Г. Майданника.

Доповідач – доцент каф.педіатрії №4 Є.А. БУРЛАКА

 

15.05 -15.15 – Вклад В. Г. Майданника в розвиток дитячої ендокринологіі м.Києва

Доповідач – асистент каф.педіатрії №4 В.В. ДОВГОДЬКО

 

15.20-15.25 – Фільм, присвячений пам’яті академіка НАМН України, д.мед.н, професора В.Г. Майданника.

 

https://us02web.zoom.us/j/7333882828?pwd=VkhDNDkwOXk3ZlVkWU9ZV2t3bG1JQT09

 

Идентификатор конференции: 733 388 2828

Код доступа: 1111

НОВІТНІ ПЕДАГОГІЧНІ ПІДХОДИ У НАВЧАННІ СТУДЕНТІВ ТА ОРДИНАТОРІВ ЗАСТОСОВУЄ КАФЕДРА ПЕДІАТРІЇ №4

 

Процеси євроінтеграції орієнтують вітчизняну вищу освіту на новітні методи підготовки медичних кадрів. Кооперативне навчання (cooperative learning) є сучасним прогресивним методом, що базується на засадах компетентісного підходу, який передбачає співпрацю учнів у групах, що є новою парадигмою в нашому освітньому процесі.

При такому підході студенти досягають успіхів в навчанні, взаємодіючи один з одним. Викладач при кооперативному навчанні стає радше фасилітатором, помічником, ніж ретранслятором теоретичного матеріалу. Такий новітній педагогічний підхід з успіхом застосовує кафедра педіатрії №4, очолювана професором І.О.Мітюряєвою-Корнійко.

Навчання проходило в інтернаціональній команді за участю студентів з Індії (група 9622а), клінічних ординаторів Ілесанмі Букола Мері та Отубу Зайнаб Адедоін  з Нігерії та викладача-фасилітатора, доцента кафедри педіатрії №4 Тетяни Дмитрівни Клець.

 

 

 

 

 

 

 

КАФЕДРА ПЕДІАТРІЇ №4 ПРОВОДИТЬ ЗАНЯТТЯ ДЛЯ КЛІНІЧНИХ ОРДИНАТОРІВ

На кафедрі педіатрії №4 нині навчаються 2 клінічних ординатори з Нігерії – Ілесанмі Букола Мері та Отубу Зайнаб Адедоїн. Освітня програма включає лекції, практичні заняття, роботу у відділеннях клінічної бази кафедри педіатрії №4, розташованої у Дитячій клінічній лікарні №6, чергування.

Практикується також проведення спільних занять у форматі клінічних конференцій та консультацій із залученням спеціалістів різного профілю. Зокрема, така консультація пройшла за участю доцентів кафедри педіатрії №4 Євгенії Анатоліївни Бурлаки та Тетяни Дмитрівни Клець. «Опановуємо УЗД як діагностичний метод у практиці педіатра. – зазначили вони, -Отримуємо нові знання, вивчаємо сучасні протоколи та ґайд-лайни, набуваємо нових навичок».

 

 

 

 

 

 

 

 

ВІДБУВСЯ ПЕРШИЙ ІНТЕНСИВ З ЖІНОЧОГО ЗДОРОВ’Я “WIW: ПРИРОДНІ ПОЛОГИ” ВІД СТУДЕНТІВ НМУ ІМЕНІ О.О. БОГОМОЛЬЦЯ

 

5 та 6 травня 2021 року відбувся перший студентський інтенсив з жіночого здоров’я WIW: природні пологи”. Подія присвячена 180-річчю НМУ імені О.О. Богомольця і Міжнародному дню акушерів. Унікальність заходу полягає в тому, що він поєднав 5 студентських наукових гуртків кафедр навколо теми ведення нормальних пологів.

До вітального слова приєднались в.о. начальника відділу наукової роботи студентів, кандидат медичних наук, доцент Вікторія Сергіївна Потаскалова, в.о. голови Ради СНТ ім. О.А. Киселя Наталія Миколаївна Зохнюк, науковий керівник СНГ кафедри акушерства і гінекології №2,  кандидат медичних наук, асистент Наталія Григорівна Скурятіна, науковий керівник СНГ кафедри анестезіології та інтенсивної терапії, кандидат медичних наук, доцент Стрєпєтова Олена Вадимівна, асистент кафедри медичної психології, психосоматичної медицини і психотерапії Антоніна Олександрівна Дорохіна та науковий керівник СНГ кафедри педіатрії №4, кандидат медичних наук, доцент Анна Валеріївна Гнилоскуренко. Керівництво та викладачі НМУ імені О.О. Богомольця висловили щире захоплення ідеєю заходу, побажали творчої наснаги, успіхів у виступі доповідачам та активної участі майбутнім спеціалістам протягом 2 днів інтенсиву.

Організатори заходу, СНГ кафедри акушерства і гінекології №2, представили короткий історичний екскурс з становлення цієї потужної кафедри, яка сприяє навчанню та розвитку студентів та розповіли про здобутки своїх колег – молодої та прогресивної кафедри медичної психології, психосоматичної медицини та психотерапії.

Надалі активні члени гуртків кафедр представили свої доповіді та разом з науковими керівниками відповіли на запитання з наступних тем:

5 травня
Секція акушерства: “Ведення природних пологів” від СНГ кафедри акушерства і гінекології №2. Доповідачі: студентка 4 курсу, медичного факультету №4, групи 7415МС Дарія Володимирівна Пелещук та староста СНГ кафедри, студентка 5 курсу, медичного факультету №1, групи 6104 Валерія Вадимівна Шатохіна

Секція анестезіології: “Епідуральна анестезії та її роль в нормальних пологах” від СНГ кафедри анестезіології та інтенсивної терапії. Доповідач: студентка 5 курсу, медичного факультету №2, групи 6205 Мороз Ірина Сергіївна.

Посилання на трансляцію:

https://www.youtube.com/watch?v=KUIKY8xN3Xo&t=12s

6 травня:
Секція медичної психології: “Психологічна підготовка до пологів” від СНГ кафедри медичної психології, психосоматичної медицини та психотерапії. Доповідач: студентка 2 курсу, медико-психологічного факультету, групи 9906 Денисова Василина Віталіївна.

Секція педіатрії: “Тепловий ланцюжок” та “Грудне вигодовування” від СНГ кафедр педіатрії №1 та педіатрії №4. Доповідачі: студентка 3 курсу, медичного факультету №1, групи 8108 Островець Катерина Сергіївна, староста СНГ кафедри педіатрії №4, студентка 4 курсу, медичного факультету №3, групи 7308п Голобородько Анастасія Дмитрівна та студентка 2 курсу, медичного факультету №3, групи 9306п Дука Олександра Євгенівна

Посилання на трансляцію:

https://www.youtube.com/watch?v=IPW4vC-fy5k&t=57s

Майбутні лікарі, слухачі заходу подякували організаторам заходу за цікаві та корисні доповіді й вичерпні відповіді на їх запитання, а також відмітили високий рівень підготовки доповідачів. Сподіваємось, що ця подія започаткує гарну традицію зі святкування Міжнародного дня акушер-гінеколога та акушерки, яка сприятиме розвитку молодих спеціалістів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НАУКОВИЙ ФОРУМ, ПРИСВЯЧЕНИЙ ПАМ’ЯТІ АКАДЕМІКА В.Г.МАЙДАННИКА

 

22-23 квітня проходить  науково-практична онлайн-конференція з міжнародною участю «Міждисциплінарні підходи до діагностики та лікування дитячих хвороб», присвячена пам’яті видатного українського вченого-педіатра, академіка НАМН України В.Г.Майданника. У перший день роботи конференції уже зареєструвалися понад 2500 учасників. На форумі із доповідями виступатимуть 55 професорів, відомих науковців, педіатрів України, а також Німеччини, Грузії та республіки Білорусь. Молодіжна секція конференції представила 40 доповідей на актуальні наукові теми з педіатрії.

Розпочалася робота конференції із перегляду документального фільму про академіка В.Г.Майданника, в якому у фотографіях, відеофільмах та спогадах відображено творчий і життєвий шлях великого вченого. Тему розповіді про внесок у педіатричну науку Віталія Григоровича продовжив у вітальному слові ректор НМУ імені О.О.Богомольця, професор Ю.Л.Кучин. Юрій Леонідович зазначив, що академік В.Г.Майданник виховав не одне покоління студентів і молодих вчених, він  був палким патріотом Університету і педіатричної науки, залишив після себе велику наукову спадщину, яка і надалі слугуватиме вихованню і підготовці медичних кадрів.

Під час відкриття наукового форуму із спогадами виступили директор ДУ «Інститут педіатрії, акушерства і гінекології імені академіка О.М.Лук’янової НАМН України» академік Ю.Г.Антипкін, завідувач кафедри педіатрії №2 НМУ професор О.П.Волосовець, завідувач кафедри педіатрії №4 професор І.О.Мітюряєва-Корнійко, дружина академіка В.Г.Майданника, доцент кафедри біомедицини КНУ імені Тараса Шевченка Н.В.Молочек. Своїми теплими спогадами поділилися також соратники та однодумці академіка В.Г. Майданника – завідувач кафедри педіатрії Української медичної стоматологічної академії професор Т.О. Крючкова, завідувач кафедри педіатрії Дніпровського державного медичного університету, професор О.Є. Абатуров, професор Тбіліського державного медичного університету Іване Чхаїдзе.

Активну участь у конференції взяли професори і науковці нашого Університету О.В.Виговська, М.В.Хайтович, С.О.Крамарьов, Ю.В.Марушко, В.С. Березенко, Т.В. Починок, А.В. Чуриліна та інші.

Науковий форум, присвячений пам’яті академіка В.Г.Майданника, ще раз засвідчив, що педіатрична наука, якій Віталій Григорович присвятив понад сорок років свого життя, продовжує славні традиції педіатричної школи України.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Запрошення до участі в роботі Науково-практичної онлайн конференції з міжнародною участю «Міждисциплінарні підходи до діагностики та лікування дитячих хвороб»

 

Міністерство охорони здоров’я України, Національний медичний університет імені О.О. Богомольця запрошує Вас взяти активну участь у роботі Науково-практичної онлайн конференції з міжнародною участю «Міждисциплінарні підходи до діагностики та лікування дитячих хвороб», яка присвячена пам’яті видатного українського вченого-педіатра, академіка НАМН України Віталія Григоровича Майданника.

Захід відбудеться 22-23 квітня 2021 року в онлайн форматі. До участі запрошуються лікарі, вчені, викладачі. Також 23.04 в рамках конференції буде проведено секція студентів та молодих вчених.

Конференція проводиться згідно з Реєстром з’їздів, конгресів, симпозіумів та науково-практичних конференцій, які заплановані у 2021 році (№134), участь у якій передбачає отримання 10 балів для учасників та 30 балів для спікерів.

Наукова програма конференції передбачає:

  • участь відомих міжнародних спікерів;
  • лекції провідних вчених України з основної тематики наукової програми;
  • доповіді на пленарних засіданнях;
  • дискусії на симпозіумах у форматі міждисциплінарних дебатів;
  • проведення майстер-класів;
  • діалоги з професорами (секція прямих запитань);
  • клінічні випадки в педіатричній практиц.

Під час конференції планується обговорення найбільш актуальних питань:

  1. Cекція пам’яті академіка НАМН України, д.мед.н, професора Майданника В.Г.
  2. Актуальні питання організації медичної допомоги дітям.
  3. Проблеми розвитку і виховання здорової дитини в сучасних умовах.
  4. Сучасні аспекти раціонального вигодовування дітей раннього віку та харчування школярів.
  5. Удосконалення надання медичної допомоги новонародженим.
  6. Актуальні проблеми адаптації та здоров’я школярів.
  7. Новітні технології діагностики, лікування та профілактики соціально значимих захворювань дитячого віку.
  8. Раціональна фармакотерапія в клінічній педіатрії.
  9. Проблеми інфекційної патології дитячого віку та вакцинації на сучасному етапі

Реєстрація на конференцію за посиланням: http://rimononline.in.ua/cd2021