Кафедра патофізіології

Новини кафедри

Можливо це стане вже такою хорошою традицією?

Засідання гуртка СНГ Патофізіології повністю перейшли в онлайн режим у даний час.

Ми не марнуємо часу, а використовуємо його з користю! Сьогодні ми поглибилися у надзвичайно цікавий світ органів чуттів👀👂🏼

Актуальні теми, такі як: механізми катаракти, колірна сліпота та особливості розвитку ексудативного запалення у перебігу отиту середнього вуха.

Багато цікавих запитань, історичні факти про відомих людей, онлайн стимулятори, наочні приклади, тести, нові методики корекції, дослідження.

Для тих, хто не потрапив на засідання, або хто хоче ще раз ознайомитись з доповідями – пізніше ми опублікуємо презентації наших гуртківців.

Також, закріплюю посилання на онлайн стимулятори та тести на колірний зір, про які ми говорили. Саме час перевірити себе!

Дякуємо за те що ми разом❤️

 

 

 

 

 

 

 

Карантин –  це не час для відпочинку!

Це найкращий період для кожного більше часу приділити сім’ї, навчанню, саморозвитку і звичайно ж – науці!

СНГ кафедри патофізіології не сидить без діла! Ми вирішили не чекати кінця карантину, а зустрітись прямо зараз!

Ми провели перше ОНЛАЙН засідання гуртка у форматі відео-конференції!

Ми зібрали найкращі доповіді і розклали по поличкам дуже актуальні теми.

Переможці першого туру Олімпіади з патофізіології Бобровська Катерина та Лазар Дмитро, представили свої виступи, які були підготовлені до другого туру Всеукраїнської олімпіади, що мала відбутись у Запоріжжі. Ми почули про молекулярно-генетичні механізми онкологічних захворювань на прикладі лімфоми Ходжкіна та розібрались у молекулярних механізмах нейродегенеративних захворювань, зокрема хвороби Альцгеймера.

Студентка 3 курсу Колумбет Олександра розповіла про свої дослідження щодо вмісту антибіотиків у м’ясі і запропонувала вирішення цієї дуже актуальної проблеми.

До засідання приєднались і наші викладачі та наукові керівники: професор Зябліцев Сергій Володимирович та доцент Анцупова Віта В’ячеславівна.

Ми отримали дуже цінні знання та досвід!

Дякуємо, усім хто долучився!

Впевнені, це не останнє засідання у такому форматі, будемо продовжувати розвиватись!

 

 

 

Науковці Національного медичного університету імені О.О. Богомольця прийняли участь у науково-практичній конференція з міжнародною участю «Останні досягнення генетики людини. Орфанні метаболічні захворювання», яка відбулася 11-12 квітня у м. Київ. Науковий захід було присвячено до 30-ти річчя заснування кафедри медичної та лабораторної генетики НМАПО імені П.Л. Шупика та 125-річчю заснування НДСДЛ «ОХМАТДИТ». На конференції були висвітлені проблеми сучасної діагностики та лікування спадкових хвороб. Відкрила конференцію та розповіла про значення медичної генетики в еру високих технологій, чл.-кор. НАМН України, професор Горовенко Н.Г. Учасники конференції мали можливість заслухати виступи провідних європейських вчених Німеччини, Чехії, Італії, Франції, Польщі, України. С доповідями про необхідність, переваги, та досвід проведення розширеного неонатального скринінгу виступили: професор Дірк Колмюллер із Німеччини; доктор Давід Фрідецький, Чеська республіка. Про проблеми діагностики від біохімічного до молекулярного діагнозу розповіла доктор Амелія Мороне, Італія. Також на конференції були представлені стендові доповіді співробітників Національного медичного університету імені О.О. Богомольця доцента кафедри патофізіології, к.мед.н. Анцупової В.В. «CLOVES – синдром: труднощі діагностики», «Clinical diagnostics of the Fraser syndrome» та доцента кафедри алергології, імунології та медичної генетики, к.мед.н. Турової Л.О. «Можливості повногеномного секвенування в клінічній практиці».

 

 

 

 

 

Співробітник Національного медичного університету імені О.О. Богомольця доцент кафедри патофізіології Анцупова Віта Вячеславівна прийняла участь у 52-й Міжнародній конференція з генетики людини що відбулася 16-18 червня у м. Гетеборг, Швеція. Конференція організована Європейським товариством з генетики людини. В роботі конференції приймали участь вчені, експерти та практичні лікарі різних галузей генетики людини зі всього світу. Науковцем університету було представлено доповідь «The use of Full-Exsom Sequencing as a modern method for verifying of TRAPS syndrome». В межах конференції було проведено конкурс студентських робіт «European DNA Day Essay Contest 2019», в якому Віта Вячеславівна прийняла участь, як суддя-рецензент.

 

 

 

 

 

В Україні у м. Харків 6-5 червня 2019 р. відбувся міжнародний симпозіум «Мутації і варіації при первинних та вторинних мітохондріальних дисфункціях і рідкісній спадковій патології». Були розглянуті питання діагностики, лікування, реабілітації та профілактики рідкісних захворювань, розглянуто сучасний погляд щодо патофізіологіі спадкових хвороб. В роботі симпозіуму прийняла участь вітчизняні спеціалісти та науковці з країн ЄС та США. На пленарному засіданні співробітник кафедри патофізіології Національного медичного університету імені Богомольця к.мед.н., доц. Анцупова Віта Вячеславівна виступила із доповіддю «Випадок мерозиндефіцитної вродженої м`язової дистрофії у дитини».

 

19 квітня 2018 року на базі Запорізького державного медичного університету відбувся ІІ тур Всеукраїнської олімпіади з патологічної фізіології, в якому взяли участь студенти 3 курсу медичного факультету №1 – Бурий Микита та Максим’юк Богдан. Підготовкою студентів займався науковий керівник гуртка кафедри патофізіології , професор Зябліцев Сергій Володимирович.

Впродовж 24-25 квітня 2018 р. на базі Буковинського державного медичного університету (м. Чернівці) відбулася Підсумкова науково-практична конференція Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з галузей знань і спеціальностей у 2017-2018 навчальному році з галузі знань «Теоретична медицина». За результатами рецензування студентських наукових робіт, згідно з Положенням про Конкурс, галузевою комісією було відібрано 40 найкращих робіт, автори яких були запрошені для захисту результатів проведених досліджень. Серед них – і студент 4 курсу медичного факультету №1, староста студентського наукового гуртка кафедри патофізіології Грішов Андрій. Тема його доповіді: «Вплив алельного поліморфізму гена рецептора лептину (rs1137101 Gln223Arg) на розвиток цукрового діабету 2 типу та ожиріння» (науковий керівник – д.мед.н., професор Зябліцев Сергій Володимирович).

В черговий раз представники кафедри патофізіології гідно представили Національний медичний університет імені О.О. Богомольця на Всеукраїнському рівні, демонструючи високий рівень підготовки та мотивації.

 

 

 

 

 

Результати I етапу Всеукраїнської олімпіади з патофізіології

 

Відповідно до наказу МОН України №1572 «Про проведення Всеукраїнської студентської олімпіади у 2017-2018 навчальному році» та наказу по НМУ імені О.О. Богомольця № 823 «Про проведення Всеукраїнської студентської олімпіади у 2017/2018 навчальному році», 21 лютого 2018 року на кафедрі патофізіології відбувся І етап Всеукраїнської студентської олімпіади з патофізіології. В олімпіаді взяли участь 26 студентів 3 курсу медичних факультетів № 1, 2 і 3. Учасників олімпіади привітав відповідальний за наукову роботу, керівник студентського наукового гуртка кафедри патофізіології, професор Зябліцев С.В.

Переможцями І етапу олімпіади було визначено наступних студентів: 1 місце – Єршова М.Е., студентка 23 групи медичного факультету №2 (викладач – ас. Перепелиця Ю.В.); 2 місце – Максим’юк Б.Б., студент 9 групи медичного факультету №2 (викладач – доц. Заярна Л.П.); 3 місце – Бурий М.О., студент 23 групи медичного факультету №1 (викладач – ас. Стародубська О.О.). Призери олімпіади разом із викладачами кафедри будуть готуватися та представлятимуть Національний медичний університет імені О.О. Богомольця на ІІ етапі Всеукраїнської студентської олімпіади з патофізіології. Бажаємо нових успіхів переможцям та дякуємо всім учасникам!