Кафедра загальної хірургії №2

Новини кафедри

Новини за посиланням https://www.facebook.com/gensurgery2nmu/

 

 

 

ВІДБУЛАСЯ ДВОДЕННА УКРАЇНСЬКО-ТУРЕЦЬКА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ «ТРАНСПЛАНТАЦІЯ»

 

Протягом двох днів, 15-16 жовтня 2021 року,  в НМУ  проходила Українсько-турецька науково-практична конференція «ТРАНСПЛАНТАЦІЯ», організована НМУ спільно з Університетом Башкент (Туреччина), яка проходила у змішаному форматі, враховуючи епідеміологічні обмеження у зв’язку з пандемією COVID-19. У її роботі взяли участь 798 учасників з 7 країн. Було створено телеграм-канал для оперативного інформування перебігу конференції, до якого за 1 день до початку конференції долучилися 250 учасників.   Під час трансляції в zoom в середньому онлайн знаходилось 180 активних аккаунтів-учасників, при цьому з кількох аккаунтів трансляцію переглядали декілька лікарів в ординаторнських лікувальних закладів. За весь період трансляції, навіть під час перерв та технічних труднощів, число онлайн-учасників не падало нижче 100. Більше 100 гостей взяли участь офлайн-форматі, в тому числі з Туреччини, Індії, Ірану, Єгипту та різних міст України.

Відкриваючи конференцію перший проректор з науково-педагогічної робот та післядипломної освіти, член-кореспондент НАМН України, професор О.М.Науменко, привітав присутніх з початком роботи, зазначивши, що підготувати та провести цей важливий науковий захід вдалося завдяки тісній співпраці обох університетів, яка вже приносить такі хороші плоди. Побажав учасникам продуктивної роботи, приєднавшись в онлайн-форматі ректор він член-кореспондент НАМН України, професор Ю.Л. Кучин, наголосив, що протягом двох днів роботи заходу підніматимуться вкрай важливі теми, зокрема: сучасний стан трансплантації органів в Україні та Туреччині; досвід та особливості проведення трансплантації нирки, печінки, серця; сучасні методи діагностики смерті мозку та кондиціонування потенційного донора-трупа; перед- та післяопераційне ведення пацієнтів при проведенні трансплантації органів тощо. До організації роботи конференції також багато зусиль доклав проректор з наукової роботи та інновацій, професор С.В. Земсков, який відзначив важливу роль наукового обміну між лікарями різних країн особливо у такій важливі галузі як трансплантація та висловив впевненість у подальшому розширенні співробітництва.

15 жовтня 2021 року, у перший день роботи конференції, відбулася пряма трансляція синхронного виконання забору нирки від родинного донора та трансплантація даної нирки реципієнту. Операцію виконував професор Мехмет Хаберал в операційній клініки Університету Башкент в Анкарі (Туреччина).

16 жовтня 2021 року  конференцію відвідала турецька делегація на чолі із професором Мехметом Хабералом. Відкрила другий пленарний день конференції заступниця голови Київської міської державної адміністрації, куратор напрямку розвитку охорони здоров’я міста Києва Ганна Старостенко, яка привітала її учасників та побажала продуктивної роботи. Модератором конференції був завідувач кафедри загальної хірургії №2 НМУ, професор Олександр Юлійович Іоффе. Пленарні засідання продовжилися доповіддю професор Мехмета Хаберала щодо стану трансплантації в Турції та регіоні.

Далі конференцію продовжили виступи топових 8 українських та 5 турецьких спікерів, що займаються трансплантацією органів. Українська сторона представила свої досягнення у трансплантації серця дорослим та дітям, імплантації механічного серця, трансплантації нирок від родинного та кадавричного донора, дорослим та дітям, в тому числі результати поєднаної трансплантації нирки та частки підшлункової залози, трансплантації печінки від кадавричного донора. Турецькі колеги представили свій досвід у трансплантації нирки, можливості інтервенціїних технологій в післяопераційному періоді, особливості імуносупресивної терапії, а також розповіли про юридичні та організаційні моменти трансплантації органів в Турції.

Закордонні та вітчизняні учасники Українсько-турецька науково-практичної конференції «ТРАНСПЛАНТАЦІЯ»,  позитивно оцінили її результати, відзначивши практичну орієнтованість поданої медичної інформації, яка спонукає до подальшого навчання, розвитку та досягнення високих результатів трансплантації органів в Україні.