ЗАСІДАННЯ СТУДЕНТСЬКОГО НАУКОВОГО ГУРТКА КАФЕДРИ АКУШЕРСТВА І ГІНЕКОЛОГІЇ №3

01.02.2018

17 січня 2018 року відбулося перше засідання гуртка кафедри акушерства і гінекології №3 (завідувач – професор Василь Бенюк) на тему «Використання стовбурових клітин у практиці лікаря акушера-гінеколога». Цікавість до теми як завжди виявили студенти різних курсів та факультетів.

До роботи з гуртківцями долучаються найкращі фахівці, причому не тільки акушери-гінекологи. За особистого сприяння завідувача кафедри, професора Василя Бенюка та керівника гуртка, доцента Лілії Ластовецької, до спілкування зі студентами цього разу було запрошено заступника директора кріобанку Інституту клітинної терапії Володимира Шаблія. Для розгляду теми засідання ним було обрано матеріали останніх оглядів міжнародного рівня, які демонстрували перспективи використання стовбурових клітин не лише у акушерстві і гінекології, але і у онкогематології, кардіології, лікуванні аутоімунних хвороб, ендокринної патології. Це сприяло розширенню наукового кругозору присутніх, демонструвало перспективи медицини майбутнього.

Практичну частину засідання було проведено Володимиром Шаблієм на базі кріобанку Інституту клітинної терапії. Це перший в Україні і один із преших у Східній Європі заклад, що за час існування завдяки власним науковим досягненням та міжнародному досвіду провів більше 200 успішних трансплантацій стовбурових клітин. Студенти мали змогу не лише спілкуватись із науковцями, але і на власні очі бачити високотехнологічну лабораторію, де уже понад 8000 родин зберігають стовбурові клітини пуповинної крові.

Зібрання закінчилось доповідями гуртківців:

Студентка VI курсу Валерія Манжара розкрила тему «Cellular technologies in reproductology, obstetrics and gynecology» англійською мовою, що сприяло поглибленню знань спеціальної медичної термінології.

Староста гуртка, студентка V курсу Діана Рамазанова доповіла про перспективи вирішення проблем безпліддя за допомогою стовбурових клітин. У вигляді вже традиційного інтерактиву, учасники долучились до обговорення дискутабельних питань, що неодмінно виникають на шляху новаторів, які впроваджують клітинні техноглогії у медичну практику.

Необхідно відмітити високий рівень підготовки. Оскільки тема інноваційна і така інформація поки відсутня в україномовних наукових виданнях і підручниках.

Усі гуртківці отримали натхнення на наукові звершення, адже, за теорією струн, усе, що ми можемо собі уявити – реальність.

Кафедра акушерства і гінекології №3