ЗАСІДАННЯ СНТ КАФЕДРИ СОЦІАЛЬНОЇ МЕДИЦИНИ ТА ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ’Я, ПРИСВЯЧЕНЕ ПИТАННЯМ ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ

19.04.2021

Відбулося чергове онлайн-засідання студентського наукового гуртка кафедри соціальної медицини та громадського здоров’я на тему: «Здорове харчування як важлива детермінанта здоров’я». Значення розгляду харчових детермінант здоров’я обумовлене важливою роллю аліментарних чинників у формуванні здоров’я населення. За даними ВООЗ, збалансоване й різноманітне харчування, що включає широкий асортимент поживних і смачних продуктів, продовжує роки життя і покращує його якість. Проте, ВООЗ інформує, що в Європейському регіоні продовжує збільшуватися тягар хвороб, обумовлених поганим харчуванням. Нездорове харчування, надмірна маса тіла і ожиріння сприяють розвитку багатьох неінфекційних захворювань, зокрема хвороб системи кровообігу,  діабету,  деяких видів раку тощо.

Засідання гуртка розпочалося із презентації асистента кафедри Н.А. Сахно щодо значущості здорового харчування для збереження і зміцнення здоров’я та профілактики хвороб, напрямів сучасної політики з цих питань, практичних заходів щодо забезпечення безпеки харчових продуктів та попередження аліментарнозалежної патології. Доповідач поділилася власним досвідом практичної роботи цього спрямування, оскільки тривалий час працювала в санітарно-епідеміологічній службі.

Цікавими та змістовними були доповіді студентів, які охоплювали різні аспекти проблеми здорового харчування. Студентка IV курсу медичного факультету №2 Христина Костирко у доповіді на тему: «Здорове харчування як важлива передумова здоров’я» зосередилася на результатах сучасних наукових досліджень впливу харчування на здоров’я, особливостях тягаря хвороб, викликаних аліментарними чинниками у різних країнах та різних частинах світу, у зіставленні показників DALY та QALY в країнах  Європейського регіону ВООЗ, у зокрема України, на основних аспектах здорового раціону харчування за експертною оцінкою ВООЗ.

Студентка ІІІ-го курсу медичного факультету №2 Карина Савчук у презентації на тему: «Здорове харчування – це просто» переконливо показала можливості дотримання правил здорового харчування та підходи до корекції харчового раціону в бік його оздоровлення, навела приклади легкої заміни нездорових продуктів здоровими з урахуванням індивідуальних уподобань.

Учасники засідання поставили численні запитання доповідачам щодо індивідуальної харчової поведінки та заходів громадського здоров’я в контексті забезпечення здорового харчування, на які отримали вичерпні відповіді.

 

Прес-центр за матеріалами кафедри соціальної медицини та громадського здоров’я