ЗАСІДАННЯ РАДИ РЕКТОРІВ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ ІІІ ТА ІV РІВНІВ АКРЕДИТАЦІЇ, ЗАКЛАДІВ ПІСЛЯДИПЛОМНОЇ ОСВІТИ З ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я

03.12.2021

2 грудня 2021 року в аудиторії №3 морфологічного корпусу відбулося засідання Ради ректорів закладів вищої освіти ІІІ і ІV рівнів акредитації та закладів післядипломної освіти у галузі знань «22 Охорона здоров’я». На порядку денному було питання: «Результати аналізу даних щодо кількості інтернів та баз стажування лікарів (провізорів) – інтернів».

Засідання відкрив голова Ради ректорів, ректор Запорізького НМУ, професор Ю.М. Колесник. Місця у президії зайняли секретар РР, ректор НМУ імені О.О.Богомольця, член-кореспондент НАМН України, професор Ю.Л.Кучин, а також запрошені заступник міністра охорони здоров’я України з питань європейської інтеграції О.О.Яременко і в.о. генерального директора Директорату медичних кадрів, освіти і науки МОЗ України, представник ВООЗ в Україні Т.М. Орабіна.

У ході дискусії, яка виникла під час засідання, представники Донецька, Харкова, Тернополя, Києва, Полтави торкалися цілої низки проблем – від низького рівня викладання англійською мовою у деяких вищих медичних навчальних закладах до діяльності невеликих недержавних інститутів – «виробників швидких дипломів». Річ не стільки в тому, що останні встановлюють відносно дешеві контракти, заманюючи іноземців, зазначив з цього приводу О.О. Яременко, як у якості медичної освіти, яку вони дають. В той же час, як зрозуміли учасники засідання, поки що немає важелів, щоб суттєво впливати на цей процес.

Щодо необхідності вивчення англійської мови у медичних ЗВО дуже переконливо висловився ректор НМУ, член-кореспондент НАМН України, професор Ю.Л.Кучин, навівши приклад – ситуацію в медичному університеті Ташкента (Узбекистан), де в навчальному процесі студенти змушені користуватися виключно російськими підручниками і посібниками, до того ж, як правило, застарілими. В НМУ імені О.О.Богомольця, як зазначив Юрій Леонідович, взято твердий курс на вільне володіння не тільки англійською мовою, а й іншими європейськими – чеською, польською, французькою тощо. Якщо ж у деяких регіонах рівень вивчення іноземних мов, особливо англійської, поки що низький, то треба його підвищувати, а не відмовлятися від очевидної прогресивної тенденції.

На засіданні розглядалися й інші питання. Учасники погодились, що подібні зустрічі, попри складну обстановку, пов’язану з пандемією, необхідні, адже лише у конструктивних дискусіях і обміні досвідом народжуються оптимальні вирішення нагальних проблем.

 

Прес-центр