З0 ВЕРЕСНЯ – ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ДЕНЬ БІБЛІОТЕК

30.09.2020

Щороку 30 вересня, згідно з Указом Президента України від 14 травня 1998 № 471/98, відзначається Всеукраїнський день бібліотек. Професійне свято відзначає й бібліотека Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, яка була заснована в 1881 році як бібліотека медичного факультету Київського університету Святого Володимира на базі фондів Віленської (Вільнюської) медико-хірургічної академії. Того ж року з ініціативи студента О. А. Киселя, майбутнього видатного педіатра, було організовано «Клінічне товариство студентів-медиків» і засновано студентську бібліотеку. У перший рік свого існування бібліотека нараховувала 130 книг.

Сьогодні значення бібліотеки визначається не тільки розміром і складом фонду, а послугами, які вона може надати користувачеві.

Бібліотека НМУ імені О.О. Богомольця – це доступ до знань, інформації, друкованих та електронних джерел. Це – простір для зустрічей, проведення різноманітних заходів, презентацій, виставок та літературно-мистецьких заходів.

Бібліотека обслуговує понад 16 тис. користувачів: студентів, науково-педагогічних працівників, лікарів-інтернів, магістрів, клінічних ординаторів, аспірантів, докторантів. Універсальний фонд бібліотеки налічує 684779 примірників книг навчальної, наукової, суспільно-політичної, художньої, довідкової літератури, дисертацій та авторефератів дисертацій. Фонд наукової та навчальної літератури іноземними мовами (англійська, німецька, польська) налічує понад 1300 назв, з яких близько 130 — англомовних наукових медичних книг видавництва Elsevier. Гордість бібліотеки – фонд рідкісних і цінних видань: література  з хімії, медицини, фармації XIX-початку XX століття, праці М. Пирогова, І. Сеченгова, С. Боткіна, І. Мечникова, О. Богомольця тощо. Найстаршій книзі фонду рідкісних та цінних видань вже понад 200 років.

Бібліотека має унікальний фонд періодичних медичних видань, починаючи з 1920-х років, передплачує близько 60 назв наукових фахових періодичних видань з медицини.

До послуг користувачів:

– відділи навчальної, наукової, суспільно-політичної та художньої літератури;

– читальні зали з зоною WI-FI та комп’ютерними місцями;

– інтернет-центр;

– конференц-зала;

– інформаційно-бібліографічний відділ;

– відділ комплектування та наукової обробки документів;

– відділ книгозберігання

Орієнтуватись у фонді бібліотеки користувачам допомагає довідково-пошуковий апарат бібліотеки:

– каталоги: алфавітний, систематичний, предметний;

– тематичні картотеки.

У бібліотеці впроваджена автоматизована бібліотечна інформаційна система «ІРБІС 64».

Електронні ресурси бібліотеки забезпечують інформаційний доступ в режимі 24/7:

– електронний каталог (понад 40 тис. записів) http://ek.librarynmu.com;

– імідж-каталог «Наукові праці вчених-медиків НМУ імені О.О. Богомольця» http://ik.librarynmu.com/catalog;

– інституційний репозитарій НМУ імені О.О.Богомольця http://ir.librarynmu.com

Бібліотека присутня у соціальних мережах:

– сторінка у фейсбук;

– сторінка в інстаграм;

– телеграм канал;

– youtube канал

Для користувачів, які обмежені в часі,  навчаються дистанційно, є короткий і ефективний шлях до інформаційних ресурсів бібліотеки. Радимо скористатись рубрикою «Послуги бібліотеки» http://librarynmu.com, яка розміщена на сайті бібліотеки, визначитися із запитанням  та заповнити онлайн-форму. У короткий термін ваш запит буде виконано.

Колектив бібліотеки докладає всіх зусиль для створення на базі бібліотеки сучасного інформаційно-бібліографічного та бібліотечного центру, що відповідає найвищим вимогам сучасності.

 

 

Вітаємо фахівців бібліотечної справи із професійним святом!

Бажаємо творчої наснаги, натхнення та успіхів!

 

 

Бібліотека НМУ