З СУЧАСНИМИ МЕДИЧНИМИ ТЕХНОЛОГІЯМИ ЛІКУВАННЯ БЕЗПЛІДДЯ ЗНАЙОМИЛИСЬ СТУДЕНТИ-ГУРТКІВЦІ КАФЕДРИ АКУШЕРСТВА І ГІНЕКОЛОГІЇ №2 НА ВИЇЗДНОМУ ЗАСІДАННІ

26.03.2018

22 березня 2018 року під керівництвом к.мед.н., асистента Скурятіної Н.Г. – керівника СНГ кафедри акушерства і гінекології №2 – відбулося чергове засідання на тему: «Лікування безпліддя: варіанти вирішення проблеми».

Безпліддя є важливою складовою загальної медико-демографічної проблеми, яка пов’язує низку факторів соціально-економічного, поведінкового, генетичного, природно-кліматичного, екологічного генезу. Актуальність проблеми неплідного шлюбу незаперечна в умовах зниження рівня народжуваності, високого рівня загальної смертності, економічної нестабільності, низького рівня соціального забезпечення населення та недоступності кваліфікованої медичної допомоги. Проте з розвитком репродуктології цю проблему вдається вирішувати, на сьогодні існують допоміжні репродуктивні технології, які дозволяють парам відчути радість батьківства. Допоміжні репродуктивні технології (ДРТ) – це методики лікування безпліддя, при яких маніпуляції з репродуктивними клітинами (яйцеклітинами, сперматозоїдами), окремі або всі етапи їх підготовки, процеси запліднення і розвитку ембріонів до їх перенесення в матку жінки, здійснюються в умовах іn vitro (“в пробірці”). Дані методики застосовуються, коли настання вагітності природнім шляхом неможливе через важкі або незворотні зміни в репродуктивній системі одного з подружжя. Саме для знайомства з роботою репродуктологів це заняття було заплановано як виїздне і проведено на базі відділення репродуктивних технологій клініки «Адоніс». Заняття було проведено сумісно з репродуктологом Кочет Ю.С. та заввідділенням ембріології Бисовою М.Є., під час якого були висвітлені практичні аспекти ДРТ, техніка виконання ЕКЗ, розглянуті можливі проблеми, що виникають під час їх виконання. Особлива увага була приділена психологічному стану таких пацієнтів і особливостям надання їм медичної допомоги. 4 години тривало спілкування фахівців і студентів, під час якого співробітники клініки не тільки поділилися з гурківцями теоретичними знаннями, відповіли на багато запитань, але й познайомили з роботою «серця репродуктивного центру» – лабораторією ембріології. Гуртківці ознайомились з підготовчими етапами (зберігання та підготовка ембріонів до транферу) ДРТ. Заняття справило надзвичайне враження на гуртківців. Зважаючи на нестримний розвиток репродуктології та ембріології у сучасному світі ці знання не тільки розширять їх кругозір, а й сприятимуть професійному росту в майбутньому.

Кафедра акушерства і гінекології №2