ЯК БОРОТИСЯ З ІНФОДЕМІЄЮ ПІД ЧАС ПАНДЕМІЇ КОРОНАВІРУСУ COVID-19 – ПОРАДИ ПСИХОЛОГА

13.05.2020

Завідувач кафедри загальної і медичної психології, професор Михайло Миколайович Матяш радить, як боротися інфодемією під час пандемії коронавірусу COVID-19.

Пандемія та карантин істотно вплинули на свідомість людей всього світу. Нефільтроване інформаційне поле і швидке його розповсюдження земною кулею серйозно ускладнили боротьбу з COVID-19. Сучасне суспільство перенасичене інформацією, люди відчувають себе розгубленими в інформаційному просторі Інтернету, переповненому клікбейтами та фейковими повідомленнями. Інформаційне захаращення стало настільки впливовим фактором, що виникла необхідність для нового терміну — «інфодемія», введеному в обіг генеральним директором ВООЗ.
Дезінформація й інформаційне залякування, що охопили світ, не оминули й Україну. Вони, разом з ізоляцією та економічними негараздами, створили навколо українця невротичний фон, який став узагальненим станом нашого суспільства. На жаль, він є патологічним для психіки і набагато заразнішим за COVID-19. За результатами дослід­жень обсягів психологічних наслідків ситуації, чим більше людей вловлюють невротичний фон, тим краще вони поширюють панічний настрій серед оточення, а це призводить до зростання масштабів проблеми. Першою загрозливою тенденцією є поява нових психіатричних симптомів в осіб, які не мали скарг раніше. Спектр їх коливається від страху, тривоги, депресії, панічних нападів та ПТСР до психозу та навіть суїцидальних дій. Виникає також погіршення стану тих, хто вже страждає на психічні захворювання і дистрес, – медичних працівників закладів психіатричної допомоги. Пандемія спричиняє і сус­пільні психо­логічні реакції, що проявляються у зменшенні альтруїстичності та зростанні частоти брехливої поведінки. Населення перебуває у хронічному стресі, який впливає не лише на психічне здоров’я, а й на тіло, психіку і соціальну активність.
Спеціалісти-психологи допомагають людям боротися зі стресом, покращувати їхній психічний стан і таким чином позитивно впливати на здоров’я цілого соціуму. Для цього слід інформувати людей про методи самостійного захисту психічного благополуччя під час пандемії коронавірусу. ВООЗ надала чіткі рекомендації, які слід знати всім:

  • Проявляйте емпатію до інфікованих. Хворі люди не зробили нічого поганого, вони заслуговують на доброту і підтримку;
  • Мінімізуйте перегляд, перечитування або прослуховування новин, що викликають у вас тривогу або стрес. Шукайте інформацію тільки з перевірених джерел, і лише для того, щоб продумати необхідні кроки для виконання своїх планів та захисту себе та близьких. Збирайте факти, а не чутки;
  • Підтримуйте себе та оточуючих. Допомога тим, хто цього потребує, буде корисною і вам, і тим, хто в біді. Якщо ви маєте родичів або сусідів, яким потрібна допомога — не вагайтеся. Взаємна суспільна праця дасть змогу позбутися наслідків коронавірусу набагато швидше;
  • Поважайте знайомих вам працівників системи охорони здоров’я та допомагайте їм за потреби. Відчуйте та зрозумійте їхню роль у рятуванні життів та убезпеченні ваших близьких від інфекції;
  • Розвивайте ваші соціальні зв’язки. Якщо державні установи рекомендують вам обмежувати контакти, підтримуйте зв’язок через телефон, соціальні мережі та відеоконференції;
  • Коли ви відчуваєте стрес, звертайте увагу на власні потреби і почуття. Робіть те, що вам приносить щастя та розслаблення. Регулярно займайтесь фізичними вправами, підтримуйте комфортний режим сну та харчуйтесь здоровою їжею;
  • Якщо у вас є діти, допомагайте їм знаходити позитивні шляхи вираження негативних емоцій, таких як страх або сум. Інколи творчість сприяє пришвидшенню цього процесу. Діти відчувають полегшення, якщо вони можуть висловлювати свої почуття в безпечному та підтримуючому оточенні.
  • Перебувайте поруч зі своїми дітьми. Якщо такої можливості немає, впевніться, що в них формуються хороші взаємовідносини з людиною, яка слідкуватиме за ними;
  • Підтримуйте, як можете, ваші сімейні традиції або створюйте нові. Піклуйтеся про збереження якості навчального процесу ваших дітей, заохочуйте їхню гру та спілкування з однолітками, навіть якщо вони змушені робити це дистанційно.
  • Літні люди в ізоляції можуть ставати більш тривожними, сумними, втомленими та роздратованими. Вони потребують більшої моральної підтримки, ніж зазвичай.
  • Надавайте літнім людям прості факти про те, що відбувається, щоб вони зрозуміли об’єктивний стан речей і не відчували надмірного стресу. Рекомендації мають бути надані чітко, з терпінням і повагою.
  • Забезпечте своїх літніх родичів всіма необхідними ліками на 2 тижні вперед;
  • Продумайте все до дрібниць, щоб у разі необхідності медичної допомоги, ви мали чіткий план дій і не впадали в панічний настрій.
  • Зберігайте здоровий оптимізм. Усі сучасні епідемії швидкоплинні, і з дотриманням рекомендацій лікарів, ви вийдете із ситуації з новим досвідом боротьби з труднощами.

 

Чіткі рекомендації ВООЗ можна переглянути ТУТ

 

Прес-центр за матеріалами кафедри загальної і медичної психології