ВИСОКА ЦІНА ПРАВДИ: ПЕРШОКУРСНИКИ НМУ НА ПРЕМ’ЄРІ ФІЛЬМУ ПРО ГОЛОДОМОР

29.11.2019

Пам’ятати, щоб жити, пам’ятати, щоб залишатися людьми… Аби не згасла у серцях свічка пам’яті, запалена минулої суботи, у День пам’яті жертв голодоморів, студенти медичного факультету №2 (група 9212) активно підтримали пропозицію викладачів кафедри україністики разом відвідати прем’єру фільму «Ціна правди» про одну з найтрагічніших сторінок історії України.

Це політичний трилер про британського журналіста Гарета Джонса, який першим розповів світу правду про голодомор в Україні, який він побачив на власні очі й жахнувся, але світ йому не повірив. Фільм зняла польська режисерка Агнєшка Голланд, номінантка на премію «Оскар». Світова прем’єра відбулася на «Берлінале-2019», а в український прокат кінострічка вийшла 28 листопада.

Зйомки проходили в Україні, Польщі та Шотландії, головні ролі зіграли зіркові актори Джеймс Нортон та Ванесса Кірбі. Крім британських акторів задіяні також кілька українських та польських. Первинно фільм англійською мовою, дубльований українською. Ще одна важлива особливість фільму – це тифлокоментар та субтитри, що дозволить переглянути фільм людям з вадами зору та слуху.

Кінострічка майстерно відтворює гнітючу атмосферу тих страшних часів та трагедію людини, яка переймалася горем мільйонів. Парадоксальність ситуації передає ще один майстерний художній прийом – паралель із антиутопією «Колгосп тварин» (1945) Джоржа Орвелла, яка створена під враженням від жахливих відкриттів Гарета Джонса. Біль трагедії минулого стискає серця глядачів під час перегляду фільму, залишається назавжди з нами як біль пам’яті, як свічка у вікні, що обпікає полум’ям жорстокої правди, яка має страшну ціну.

 

Кафедра україністики