ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ ІЗ ЗАХВОРЮВАННЯМ НА РАК МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ

21.10.2019

20 жовтня відзначається Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на рак молочної залози. Важливість і актуальність цієї проблеми пояснює той факт, що рак молочної залози є найпоширенішим онкологічним захворюванням серед жінок. Щороку від цієї недуги у світі помирає близько півмільйона осіб. І це не тільки жінки. Минулого року діагноз «рак молочної залози» почули 14057 українських жінок і 113 чоловіків. Померло за цей же період 5774 жінки і 49 чоловіків. Це означає, що близько 110 українців помирає від раку грудей щотижня!

Особливу тривогу викликає те, що кожній четвертій жінці ставиться відповідний діагноз уже на ІІІ-IV стадіях, коли лікування значно ускладнюється або є неефективним. Якщо на І стадії відсоток тих, хто видужав, становить 98, то на ІІ – вже 80, а на ІІІ – лише 50.

Головною причиною високої смертності від раку грудей фахівці називають пізню діагностику і радять раз на рік робити УЗД, а після 40 років раз на рік відвідувати мамолога. Крім того, за даними ВООЗ, 21 відсоток смертей від раку молочної залози спричиняє вживання алкоголю та тютюну, надмірна вага й ожиріння, фізична інертність. Тому з метою профілактики смертельно небезпечної хвороби важливо вести здоровий спосіб життя, відмовитися від шкідливих звичок, приділяти увагу заняттям спорту і просто більше рухатися. Не буде великим відкриттям і констатація того факту, що рак молочної залози відчутно «помолодшав». Тому дотримуватися вищезазначених простих і доступних рекомендацій треба не у «віддаленій перспективі», а вже зараз.

 

Прес-центр