ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ РУХУ ЗА ЗДОРОВ’Я: «ДОЗОВАНІ ФІЗИЧНІ НАВАНТАЖЕННЯ ЗА ЗБАЛАНСОВАНОГО ХАРЧУВАННЯ ПІДВИЩУЮТЬ ІМУНІТЕТ НА 37 ВІДСОТКІВ» – ПРОФЕСОР ЮРІЙ ВОЛОДИМИРОВИЧ ЩЕРБИНА

10.05.2021

10 травня прихильники здорового способу життя у всьому світі відзначають День руху для здоров’я. Ініціювала його у 2005 році Всесвітня організація охорони здоров’я з метою привернути увагу до здорового способу життя і фізкультури, яка є невід’ємною його складовою.

Гіподинамія – це порушення функцій організму, яке сталося через обмеження рухової активності. Вона є наслідком звільнення людини від фізичної праці і взагалі навантажень, яке впливає на серцево-судинну систему: слабшає сила скорочень серця, зменшується працездатність, знижується тонус судин. Наслідком гіподинамії можуть стати ожиріння і атеросклероз.

Поділитися думками з нагоди Дня руху для здоров’я ми попросили завідувача кафедри фізичного виховання і здоров’я, професора, заслуженого тренера України Юрія Володимировича Щербину:

«Почну з найактуальнішого. Як впливають фізична культура і спорт на стійкість організму людини перед інфекціями загалом і такими небезпечними, як COVID-19 – зокрема? Науковці наполегливо шукають відповіді на ці запитання.

Дані метааналізу 6 досліджень із вибіркою понад 500 тисяч осіб дали змогу з’ясувати, що регулярні фізичні навантаження призводять до зменшення ризику захворювань та летальних наслідків від інфекційних хвороб на 37 відсотків. Оцінивши результати 35 незалежних рандомізованих досліджень, науковці також з’ясували, що регулярні заняття спортом асоційовані з підвищенням рівня Т-лімфоцидів та lgAу крові.

Тож питання не стоїть: варто чи не варто займатися фізкультурою. Вагання можуть виникнути переважно в тих, хто вирішив почати – а це не пізно ніколи! – щодо того, як це зробити правильно, аби не нашкодити. Якщо говорити про гирьовий спорт, яким я займаюсь усе життя, то йдеться про оптимальний вибір ваги снаряда, комплексу вправ, часу для них тощо.

Тут дуже важливо, щоб вправи з гирями або гантелями приносили вам задоволення, а не сприймалися як щось примусове. Це саме можна сказати про будь-який інший вид спорту. Другий важливий фактор – дозування. В жодному разі не можна переоцінювати можливості свого організму. Регулярне заняття фізичними вправами, бігом, спортивним ходінням тощо тягне за собою необхідність раціонального і збалансованого харчування. Чи треба казати, що про шкідливі звички треба забути?

Наша кафедра підтримує і розвиває традиції, започатковані ще випускником медичного факультету університету Святого Володимира 1890 року Євгеном Федоровичем Гарнич-Гарницьким. У 1895 році він відкрив у Києві перші гуртки гирьового спорту, а також яхт-клуб, секції велосипедного і пожежно-прикладного спорту. Можливо, 50-кілограмова гиря, знайдена біля Головпоштамту під час реконструкції Майдану Незалежності і подарована мені міською владою як експонат для колекції з нагоди мого 55-річчя, якраз належала до інвентаря одного з гуртків Є.Ф.Гарнич-Гарницького.

Спортивний зал нашої кафедри, попри карантинні обмеження, не пустує. На жаль, пандемія не дає змоги поки що відновити фізичне виховання на молодших курсах НМУ імені О.О.Богомольця як обов’язкову дисципліну, хоча намір такий у керівництва нашого Університету є. Насамкінець, хочу побажати студентам і викладачам НМУ міцного здоров’я, поліпшити яке може і повинно регулярне заняття фізичною культурою і спортом”.

 

Прес-центр