ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ АВІАЦІЇ І КОСМОНАВТИКИ – МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ПОЛЬОТУ ЛЮДИНИ В КОСМОС – ДЕНЬ ПРАЦІВНИКІВ РАКЕТНО-КОСМІЧНОЇ ГАЛУЗІ УКРАЇНИ

12.04.2021

12 квітня 2021 року світова громадськість відзначає Міжнародний день польоту людини в космос, який має ще дві повноцінні назви – Всесвітній день авіації і космонавтики, а в нашій країні – День працівників ракетно-космічної галузі України.

Рівно 60 років тому уродженець села Клушино на Смоленщині Юрій Гагарін на кораблі «Восток-1» подолав земне тяжіння і здійснив 108-хвилинний політ-виток навколо нашої планети. Приземлився він у Саратовській області (РФ), перед цим катапультувавшись.

Людина, яку тоді називали не інакше, як «генеральний конструктор», українець Сергій Корольов розпочав набір до першого загону космонавтів за два роки до цієї знаменної події. Вимоги до кандидатів бути досить жорсткими: вік до 30 років, вага до 72 кілограмів, зріст до 170 сантиметрів і, звісно, відмінне в усіх відношеннях здоров’я. Так уже склалася доля, що вибір випав на льотчика майора Юрія Гагаріна. На жаль, синові доярки і теслі, який, зважаючи на колосальний ризик і вселюдське значення свого подвигу, недарма носив звання Героя, не судилося довге життя. 27 березня 1968 року під час навчального польоту на військовому літаку він загинув і причини цієї катастрофи досі залишаються до кінця не з’ясованими.

У Радянському Союзі День космонавтики почали відзначати на офіційному рівні вже 1962 року. 1968 року цей день набув міжнародного статусу і, за рішенням Міжнародної авіаційної федерації (ФАІ) дізнав назву «Всесвітній день авіації та космонавтики». 7 квітня 2011 року, на півстолітній ювілей, на рівні Генеральної Асамблеї ООН, було прийнято резолюцію №65/271, в якій 12 квітня проголошено Міжнародним днем польоту людини в космос. За церковним календарем 12 квітня позначено як день преподобного Івана Ліствичника, який, за народними переказами, прагнув спорудити драбину – «ліствицю» – до неба і зірок. Стверджувати, що є якийсь зв’язок у виборі дати першого в світі польоту людини в космос, не варто, але збіг цікавий.

13 березня 1997 року Президент України підписав Указ № 230/97 про встановлення Дня працівників ракетно-космічної галузі України, який відзначається щорічно саме 12 квітня. Цим документом наголошувалося на визначній ролі України, її вчених, конструкторів, інженерів «Конструкторського бюро «Південне» імені М. К. Янгеля», яке було створено в 1954 році, і в обороноздатність тодішньої країни – СРСР, і в освоєння космосу.

Сьогодні, відзначаючи 60-річний ювілей першого польоту людини в космос, ми згадуємо ім’я генерального конструктора, уродженця Житомирщини, українця Сергія Корольова, без якого цей політ був би неможливим. Важко переоцінити його внесок не тільки в освоєння космосу, а й у розвиток ракетно-космічної галузі в цілому. Тому в Україні, віддаючи належне Юрію Гагаріну, глибоко шанують і постать славетного земляка, який до того ж свого часу зазнав абсолютно безпідставних сталінських репресій.

 

Першим космонавтом незалежної України став Леонід Каденюк, який  здійснив свій політ 19 листопада 1997 року, у складі міжнародного екіпажу на американському космічному кораблі «Columbia».

Наші вчені, конструктори і інженери були причетні до багатьох найважливіших космічних перемог СРСР – від перших польотів у космос до створення й запуску космічного ракетного комплексу «Енергія-Буран». Донедавна Україна входила до п’ятірки провідних країн світу за кількістю космічних запусків, але сьогодні, переважно через брак фінансування галузі, втрачає раніше завойовані позиції. Зараз головним напрямком української космонавтики є міжнародна співпраця, зокрема участь у реалізації міжнародних проектів.

                                                                                                                

Прес-центр