«ВОНА В ДОРОЗІ. ХВИЛЮЄТЬСЯ, АЖ ГОЛОС ДРИЖИТЬ…» – ДІВЧИНА З ЙОРДАНІЇ ЗАПІЗНЮВАЛАСЬ НА СПІВБЕСІДУ З АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ ДЛЯ ВСТУПУ НА СПЕЦІАЛЬНІСТЬ «СТОМАТОЛОГІЯ» ДО НМУ ІМЕНІ О.О.БОГОМОЛЬЦЯ

21.08.2019

Як завжди по середах, 21 серпня, в аудиторіях №№ 2 і 3 морфологічного корпусу НМУ чергова група абітурієнтів з Ірану, Нігерії, Йорданії, Південної Кореї, Білорусі, Узбекистану зібралася для проходження співбесіди з англійської або української мов, біології або хімії, фізики чи математики. Одинадцятеро «англійців» і троє «українців» – пропорція достатньо типова для цього року. «У вересні картина може докорінно змінитися, – говорить декан факультету підготовки іноземних громадян НМУ О.І.Парфьонова. – У деяких країнах пізно закінчується навчальний рік у середніх школах, є інші причини. Практика минулих років показує, що основна кількість абітурієнтів прибуде до Києва десь восени. Що ж, ми готові до їхнього прийому».

Реєструються і заходять до аудиторії № 2 Девіс Маролейк Дебора з Нігерії, Меріам Акберідоголсар з Ірану, Кім Джуїн з Південної Кореї… Ці симпатичні дівчата хочуть навчатися за спеціальністю «Медицина». Як і лівієць Мохамед Салех Мохамед Алмахді. А от іранець Шахін Машаях не на жарт розхвилювався – навіть відлучався за філіжанкою кави – для заспокоєння. Він достатньо успішно закінчив перший курс за спеціальністю «Медицина» і, оскільки переведення не передбачено, вступає заново на «Стоматологію». Заступник декана Ю.П.Резніков характеризує хлопця як здібного і сумлінного студента. «Хвилювання – добрий знак, – зазначає Юрій Петрович. – Гірше, коли олімпійський спокій або байдужість».

До незмінної трійці «українців» цього разу увійшли дівчата з Білорусі та Узбекистану – Ганна Чарненко, Маліка Кадамова і Ділноза Худайберганова. Схоже, українська мова не являє для них проблеми, оскільки  уродженки Хіви закінчували школу в Україні.

Голова екзаменаційної комісії з мови, професор КНУ імені Т.Г.Шевченка Н.М.Гаєвська перевіряє наявність усіх заявлених на сьогодні абітурієнтів. Одна дівчина відсутня – Сара Бешарат Дехагані з Йорданії. З нею зв’язуються по телефону. Схвильований голос, в якому відчувається мало не відчай, відповідає: «Їду в таксі, поспішаю, як тільки можу!..». Як потім з’ясувалося, Сара зупинилася у подруги-землячки на… Софіївській Борщагівці. Виходить, з цього приміського села важче дістатися до столиці, ніж з Амману.

Нарешті всі зайняли свої місця, і співбесіда розпочалася. Абітурієнтів, як завжди, привітали проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи НМУ, професор О.М.Науменко, декан О.І.Парфьонова, її заступник з медицини Ю.П.Резніков, секретар приймальної комісії НМУ В.В.Мороз, викладачі-екзаменатори.

Прес-центр