ЗАНЯТТЯ-ЛЕКЦІЯ З АНАТОМІЇ ДЛЯ ІНОЗЕМНИХ СТУДЕНТІВ

10.04.2017

5 квітня 2017 року на базі кафедри анатомії Національного медичного університету імені О.О. Богомольця відбулося чергове практичне заняття-лекція для студентів-іноземців першого курсу медичного факультету №1. Заняття з анатомії проводила старший лаборант кафедри хірургії №4 Вікторія Голінко.

Таку співпрацю між клінічною кафедрою – хірургії №4 (завідувач – професор Володимир Мішалов) та теоретичною – анатомії людини (завідувач – професор Віктор Черкасов) започатковано цього року з метою кращої інтеграції студентів-іноземців в клінічний процес навчання. «Намагаємось переорієнтуватися на таке викладання як в західних вузах, – розповідає Вікторія Голінко – ми демонструємо студентам МРТ, рентгенограми і обов’язкова візуалізація – це або препарати, або зображення на моніторі і обов’язково показуємо їм не лише діагностичні методи, а й як ці хворі виглядають. Специфіка викладання лекція-заняття з анатомії пов’язана з тим, що студентам іноземцям спершу важко долати мовленнєвий бар’єр, тому більше доводиться їм розповідати аніж опитувати».

Група студентів-іноземців разом з лектором розглянули тему «Орган слуху та рівноваги». Щоб не зазубрювати матеріал, студенти повинні розуміти чому їм треба це знати, що їм це знадобиться в різних курсах, оториноларингології, наприклад, адже якщо студенти не знатимуть норму, то ніколи не зрозуміють, яка суть патології. «Попередня тема заняття була «Орган зору». Ми показували різне випадіння полів зору, як виглядає в неврологічній практиці параліч різних окорухових м’язів. Студентам цікаво, посилюється бажання вчити анатомію ще й тому, що на першому курсі вони вчать хімію, фізику, вищу математику, історію і до кінця не розуміють чому в медичному вузі не відчувають себе лікарями. Зараз зменшилась кількість епонімів, які потрібно було завчати з анатомії та які були орієнтовані на радянський лад, повертаємось до міжнародної анатомічної номенклатури. Студенти-іноземці, які навчаються в Україні, після закінчення навчання їдуть у свої країни, а за допомогою практичних лекцій-занять із візуалізацією студенти-іноземці глибше вивчають предмет», – розповідає старший лаборант кафедри хірургії №4.

За словами Вікторії Голінко, студенти дуже мотивовані, вони вже розуміють ким хочуть стати, яку спеціальність обрати. Завжди старанно готуються і їх цікавить клінічна робота. Рівень володіння англійською мовою у них високий, незважаючи на діалекти вихідців з Індії та країн Африки. «Мені дуже цікаво з ними працювати, бо я сама повторюю анатомію і всі клініцисти-хірурги перед кожною операцією відкривають атлас і повторюють, а студентам-іноземцям цікаво з клініцистами займатися тому, що окрім вивчення анатомії я можу відповісти на їхні питання з приводу різних патологій», – зазначила викладач.

Ректор Університету, професор Катерина Амосова запроваджує такі лекції, коли студентів націлюють на клініку, на постійній основі, щоб зробити інтегрованість предметів. Адже на заняттях повинна бути і візуалізація, і асоціативний зв’язок між дисциплінами.

Прес-центр