ВІТАЄМО МУСУЛЬМАН ЗІ СВЯТОМ КУРБАН-БАЙРАМ

31.07.2020

Курбан-байрам — одне з головних релігійних свят мусульман, яке цього року святкується з 31 липня по 2 серпня. Курбан-байрам, або свято жертвоприношення, пов’язане із іншим святом мусульман – Ураза-байрам. Свято жертвоприношення настає через 70 днів після Урази-байраму і закінчення головного мусульманського посту в Рамадан.             Курбан-байрам для кожного мусульманина нагадує про необхідність досягнення морального вдосконалення через співчуття і милосердя, через щиру любов до ближнього. Ці принципи лежать в основі всіх традиційних релігій, дають змогу людям відчувати спільність і єдність.

У це свято мусульмани ходять в мечеті, моляться за померлих, відвідують родичів. Цього дня мусульмани також здійснюють заклання жертовної тварини. Найчастіше в жертву приносять барана, але це може бути корова або верблюд. М’ясо ділять на три частини, одну з яких залишають для сім’ї, другу віддають родичам і сусідам, а третю — бідним. Відзначають свято зазвичай кілька днів. Кожен віруючий у ці дні намагається зібрати під дахом свого будинку якомога більше гостей, від душі почастувати і порадувати людей.

Однак цього року в умовах пандемії коронавірусної інфекції COVID-19 святкові богослужіння мусульман в усьому світі проходитимуть із суворим додержанням санітарно-епідеміологічних правил. Через пандемію коронавірусу і карантин мусульманам рекомендували скоротити час проповідей у мечетях до 20-30 хвилин та відмовитися від роздачі милостині і масових святкових трапез із численними родичами.

Вітаємо мусульман зі святом Курбан-Байрам! Світлих вам помислів, міцної віри, кохання, мудрості, щастя, спокою і радості в серці. Нехай Всевишній почує ваші молитви, обдарує ваш дім земними і небесними благами і зберігає ваше щастя.

 

Прес-центр