ВІДКРИТА ЛЕКЦІЯ ПРОФЕСОРА КЕЙТЛІН ПАЙК «ПСИХІЧНЕ ЗДОРОВ’Я ПРОТЯГОМ ЖИТТЯ ЖІНКИ»

16.04.2019

За ініціативи кафедри медичної психології, психосоматичної медицини та психотерапії днями відбулася відкрита лекція про жіноче психічне здоров’я для студентів, інтернів, аспірантів НМУ імені О.О. Богомольця та всіх бажаючих.

Кейтлін Пайк, доктор філософії, професор, директор відділу психіатрії та епідеміології Всесвітнього центру охорони психічного здоров’я ВООЗ у Колумбійському університеті (Нью Йорк, США), заступник директора з питань політики у сфері охорони здоров’я та старіння Медичного центру Університету Колумбії, підготувала блискучу доповідь про найважливіші уразливі періоди життя кожної жінки (https://beta.global.columbia.edu/people/kathleen-m-pike).

Лекцію відкрив вступним словом професор Олег Созонтович Чабан, завідувач кафедри медичної психології, психосоматичної медицини та психотерапії, наголосивши на тому, що жінки України потребують особливої уваги з боку лікарів, бо через високі показники стресового стану рівень поширеності психосоматичних розладів значно зріс за останні п’ять років.

На початку доповіді Кейтлін Пайк наголосила на тому, що вщерть заповнена аудиторія свідчить про актуальність теми, зокрема в Україні. Вона закликала майбутніх лікарів усіх спеціальностей бути амбасадорами у зменшенні стигми щодо проблем психічного здоров‘я та заохочувати пацієнтів якомога раніше звертатися до спеціалістів з охорони психічного здоров’я.

Найбільш гарячою темою для обговорення стало зловживання користуванням особливо серед молоді соціальними мережами та спілкуванням у мережі Інтернет. Зокрема, влучним було порівняння з ідентичною проблемою 30-річної давнини, коли з‘явилося масове телебачення. Важливим є дослідження тих дітей та підлітків, що є більш уразливими! У підлітковому віці у дівчат найвразливою стає самооцінка та знижується впевненість в собі, збільшується рівень соціальної та особистісної тривоги, як результат підвищується ризик виникнення розладів харчової поведінки – нервова анорексія, булімія, компульсивне переїдання.

Не менш актуальним питанням стало обговорення післяпологової депресії, з якою стикаються 10-20% жінок в Україні. Стан матері напряму впливає на благополуччя та психічний розвиток дитини, тож попередження такого патологічного стану вкрай важливе.

Варто прагнути до того, щоб лікар акушер-гінеколог/педіатр міг без упередженості та стигматизації виявити депресію та запропонувати ефективне лікування жінці. Саме тому Кейтлін закликала шукати додаткових знань для правильного спілкування з пацієнтом та цікавитися науковими дослідженнями з цієї теми!