ВІДБУЛИСЯ МАЙСТЕР-КЛАСИ З ПЕДІАТРІЇ

13.12.2017

В рамках відзначення Дня медичного факультету №3 протягом тижня з 20 по 24 листопада 2017 року відбулися сім майстер класів по педіатрії, невідкладній допомозі в педіатрії та суміжних дисциплін – з дитячих інфекційних хвороб, дитячої хірургії, дитячої фтизіатрії.

20 листопада на базі кафедри педіатрії №4 Університету (завідувач кафедри: академік НАМН України, професор Майданник В.Г.) в дитячій клінічній лікарні №6 м. Києва (головний лікар: к.мед.н., доцент Іваха М.М.) відбувся майстер-клас на тему «Базова підтримка життя в педіатрії». Асистент кафедри Юрій Кривонос представив алгоритм базової підтримки життя у дітей, акцентував увагу на питаннях невідкладної допомоги у немовлят. Студенти, що відвідали майстер-клас мали можливість освоїти навички невідкладної допомоги у дітей різних вікових груп, під керівництвом викладача-тренера, пропрацювати й засвоїти їх.

20 листопада студенти та лікарі-інтерни Інституту післядипломної освіти НМУ імені О.О. Богомольця також відвідали майстер-клас «Основи ехокардіографії у дітей», який проходив у Центрі дитячої кардіології та кардіохірургії (директор Центру дитячої кардіології та кардіохірургії: д.мед.н., професор Ємець І.М.), який проводила асистент кафедри дитячої кардіології та кардіохірургії НМАПО імені П.Л. Шупика (завідувач кафедри: д.мед.н., професор Руденко Н.М.) Євгенія Артеменко. Євгенія Олександрівна приділила час лекції і зробила основний акцент на практичних навичках. На користь закріплення знань кожен присутній студент та інтерн власноруч провів ехокардіографічне дослідження дитині.

21 листопада студенти та лікарі-інтерни відвідали майстер-класи «Маски ВІЛ-інфекції та СНІДу у дітей», який провели професор кафедри дитячих інфекційних хвороб (завідувач кафедри: професор Крамарьов С.О.) Віталій Дорошенко та доцент кафедри Людмила Палатна і майстер-клас «Малоінвазивні методи діагностики в педіатрії», який проводив доцент кафедри дитячої хірургії (завідувач кафедри: професор Левицький А.Ф.) Олег Годік на базі навчального центру ендоскопічної хірургії “Ендофорс” Універсальної клініки «Оберіг» (медичний директор Універсальної клініки «Оберіг»: д.мед.н., професор Парій В.Д.). Учасники майстер класу з теми дитячої ВІЛ-інфекції розібрали інтерактивні клінічні кейси випадків ВІЛ-інфекції та СНІДу. Детально зупинилися на опортуністичних інфекціях при ВІЛ-інфекції, клінічних проявах різних стадій ВІЛ та СНІДу у дітей, сучасній діагностиці та сучасним принципам терапії ВІЛ-інфекції та СНІДу у дітей в залежності від стадії, терміну інфікування. Під час майстер класу з малоінвазивних методів діагностики в педіатрії учасники тренінгу працювали з сучасними лапароскопічними тренажерами-симуляторами.
22 листопада завідувач кафедри фтизіатрії і пульмонології, професор Петренко В.І. спільно з колективом кафедри провів майстер-клас на тему «Клінічні випадки легеневого і позалегеневого туберкульозу та ко-інфекції туберкульозу й СНІДу у дітей». Було наведено та детально проаналізовано декілька цікавих клінічних випадків та прочитано інтерактивну лекцію.

В цей же день відбувся майстер-клас з клінічної педіатрії, який проводив професор кафедри педіатрії №2 професор Сергій Кривопустов на базі кафедри в дитячій клінічній лікарні №2 м. Києва (головний лікар: к.мед.н., доцент Дзюба О.Л.).

24 листопада відбувся майстер-клас «Складні діагностичні випадки захворювань печінки у дітей» на базі кафедри педіатрії № 1 (завідувач кафедри: професор Березенко В.С.), гепатологічне відділення ДУ «Інститут Педіатрії, Акушерства і Гінекології НАМН України» (директор ДУ «ІПАГ НАМН України»: академік НАМН України, професор Антипкін Ю.Г.), який провели асистент кафедри Марина Дима та асистент Христина Михайлюк. Учасники майстер класу оглянули, зібрали анамнез, виконали фізікальне обстеження дитини 8 років з псевдомембранозним коліном, який розвинувся, як ускладнення ротавірусної інфекції. Було детально проаналізвано клінічні випадки дітей з пентадою Кантрела і синдромом Алажиля.

В квітні 2018 року деканатом медичного факультету №3 за участі кафедр педіатрії №1, №2, №4, №5, кафедри педіатрії Інституту післядипломної освіти НМУ імені О.О. Богомольця, кафедри дитячих інфекційних хвороб, кафедри дитячої хірургії, кафедри фтизіатрії та пульмонології заплпновано проведення серії майстер-класів з педіатрії і суміжних дисциплін, також в червні 2018 року буде проведена літня школа з педіатрії.

Деканат медичного факультету №3