ВІДБУЛАСЯ ЗУСТРІЧ АДМІНІСТРАЦІЇ НМУ ІМЕНІ О.О. БОГОМОЛЬЦЯ З ДЕЛЕГАЦІЄЮ ЩЕЛЕПНО-ЛИЦЕВИХ ХІРУРГІВ ТА ОРТОДОНТІВ З БРАЗИЛІЇ У РАМКАХ ПРОЕКТУ “SMALE UKRAINE”

19.09.2019

18 вересня 2019 року в конференц-залі адміністративного корпусі відбулася зустріч керівництва Університету з делегацією щелепно-лицевих хірургів та ортодонтів з Бразилії у рамках проекту “Smale Ukraine”.

У складі бразильської делегації були: Др.Сауло Боргес – ортодонт, координатор проекту “Smale Ukraine”, Едуардес Нобрега – пластичний хірург, старший член бразильської асоціації пластичних хірургів та завідувач відділення пластичної хірургії  клініки “Centrihno” університету Сан Пауло; Ренато Аеду, професор хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії, щелепно-лицевий хірург клініки “Centrihno”; Луї Кандіні, професор PhD в ортодонтії, к.м.н. університету Бейлор (США), професор UNESP-ARARAQUARA-BRAZIL (Mіссурі, США).

Зустріч розпочав перший проректор з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти, професор Ю.Л. Кучин, який представив учасників переговорної групи з українського боку, а саме: проректора з науково-педагогічної та лікувальної роботи, професора О.М. Науменка, проректора з науково-педагогічної та виховної роботи, професора О.А. Канюру, проректора з науково-педагогічної роботи, міжнародних зв’язків та європейської інтеграції, професора Р.Л. Скрипник, завідувача кафедри ортодонтії та пропедевтики ортопедичної стоматології, професора П.С. Фліса, завідувача кафедри ортодонтії та пропедевтики хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії дитячого віку, професора Л.М. Яковенко, директора Стоматологічного медичного центру НМУ та професора кафедри стоматології А.В. Копчака.

Юрій Леонідович, радо привітавши поважних гостей у стінах нашого Університету, розповів про його славетну історію та сьогодення. Говорячи про міжнародну співпрацю, він відзначив, що НМУ співпрацює з 75 зарубіжними науково-освітніми та лікувальними закладами. За його словами, в Університеті діє програма Міжнародної кредитної мобільності Erazmus+ спільно із п’ятьма вищими навчальними закладами, проводяться грантові дослідження за різними напрямками. Професор Ю.Л. Кучин підкреслив обопільну важливість співпраці НМУ та бразильських фахівців у рамках проекту “Smale Ukraine” і запросив до слова членів бразильської делегації.

Першим виступив координатор проекту “Smale Ukraine” Др.Сауло Боргес, який подякував за гостинний прийом і наголосив, що  вважає за честь бути частиною українсько-бразильської команди з реалізації завдань проекту. Він також висловив побажання подальшого поглиблення нашого співробітництва.

Завідувач відділення пластичної хірургії  клініки “Centrihno” університету Сан Пауло Едуардес Нобрега відзначив високий фаховий рівень українських спеціалістів, у яких, за його словами, є чому повчитися.

Луї Кандіні вперше відвідав Україну. Він сказав, що Київ зачарував його. Професорові також сподобалися допитливі очі студентів, які він бачив у лекційних аудиторіях НМУ, і запропонував розширювати обмін студентами.     

Подякувавши бразильським колегам за добрі слова, професор Ю.Л.Кучин надав слово професорові О.М.Науменку. Олександр Миколайович зазначив, що НМУ співпрацює з науково-освітніми та лікувальними закладами у багатьох країнах Європи, Китаю, Канади: “Для нас дуже цікавим є обопільна мобільність, обмін студентами, аспірантами та молодими науковцями. Було б цікаво, щоб майстер-класи та лекції для наших співробітників та студентів проходили не тільки у нас, а й на базі вашого університету. Нас цікавить наукова співпраця, особливо те, що стосується публікації наукових статей”.

За словами професора П.С.Фліса, за роки роботи у проекті українські фахівці багато разів відвідували Бразилію і найбільший у світі центр – клініку “Centrihno” . “Зрозуміло, – зазначив він, – що це не перший візит бразильських колег в Україну”. Петро Семенович говорив про реконструктивні операції, які у світі не дуже поширені, а у Бразилії щодня роблять до ста таких операцій, відзначивши при цьому високий професійний рівень бразильських колег. “Результат реконструктивних операцій залежить не лише від хірурга, а й від ортодонта, від підготовки пацієнта до операції, післяопераційний період та від логопеда. Підготовка таких пацієнтів до операції є надзвичайно важливою і складною, ми зараз вчимося це робити, використовуючи досвід наших бразильських колег”, – сказав  професор П.С.Фліс.

Професор Л.М.Яковенко  подякувала керівництву Університету та “Rotary club” за те, що вони сприяли розвиненню цього ефективного проекту. “Ми працюємо з пацієнтами з вродженими вадами обличчя і в нас вироблено чіткий протокол цих складних операцій. Багато наших наробок, – продовжила Людмила Миколаївна, – відповідають напрацюванням, які застосовує клініка “Centrihno” університету Сан Пауло. За час нашої роботи у проекті було надано консультації 200 пацієнтам та прооперовано 100 дітей з вродженими вадами обличчя”. Вона подякувала бразильським колегам за можливість партнерської  співпраці, яка є взаємокорисною і сприяє підвищенню фахового рівня спеціалістів обох країн.

Директор Стоматологічного медичного центру НМУ та професор кафедри стоматології А.В.Копчак розповів, що Міжнародний проект “Smale Ukraine”, учасником якого є НМУ імені О.О. Богомольця (а саме, кафедра хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії дитячого віку, кафедра ортодонтії, кафедра стоматології Інституту післядипломної освіти та Стоматологічний медичний центр), був започаткований у 2013 році міжнародною благодійною організацією “Rotary club”. Його метою є обмін досвідом, навчання, практична та матеріально-технічна допомога Центрам щелепно-лицевої хірургії та стоматології України, які надають допомогу дітям з вродженими вадами розвитку щелепно-лицевої ділянки та їх наслідками. “Проект, – зазначив Андрій Володимирович, –  передбачає залучення провідних клінік, окремих навчальних закладів Бразилії та Вищих навчальних закладів МОЗ та МОН України. НМУ долучився до проекту у 2014 році”.  За його словами, за час участі у проекті 17 співробітників НМУ пройшли стажування у клініках щелепно-лицевої хірургії та стоматології різних університетів Бразилії, оволоділи новими методами діагностики і лікування, які були успішно впроваджені у клінічну практику та освітній процес НМУ. Одночасно фахівці з Бразилії відвідали Україну з метою проведення лекцій, науково-практичних семінарів, у яких взяли участь понад 300 фахівців, студентів та інтернів НМУ.  Андрій Володимирович поінформував, що у рамках нинішнього двотижневого візиту бразильської делегації в Україну передбачено проведення 3-х лекцій та 4-денного майстер-класу для співробітників стоматологічного факультету і ІПО, студентів, лікарів-інтернів та лікарів СМЦ. Планується проведення спільних консультацій складних пацієнтів, хірургічних втручань за участю наших співробітників і бразильських колег, проведення круглих столів, обмін досвідом, обговорення програм підготовки фахівців та протоколів діагностики і лікування вроджених вад обличчя, аномалій деформації щелеп. Він подякував адміністрації Університету, яка всіляко допомагає у реалізації проекту  і наголосив, що не можна зупинятися на досягнутому, а треба поширювати і розвивати його.

Проректор з науково-педагогічної та виховної роботи, професор О.А.Канюра заначив, що за п’ять років існування проекту було багато зустрічей наших фахівців.  “Вам було цікаво і корисно приїжджати до нас, а нам – до вас. Українські і бразильські фахівці побачили величезну користь від нашого співробітництва, тож  давайте його продовжувати”,  – наголосив професор О.А. Канюра.

Проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародних зв’язків та європейської інтеграції, професор Р.Л. Скрипник висловила надію на подальше розширення співпраці. “Ви робите реконструктивні операції на обличчі, тому дуже б хотілося залучати до проекту “Smale Ukraine” фахівців суміжних професій, зокрема офтальмологів”, – зазначила Рімма Леонідівна.

Підбиваючи підсумки робочої зустрічі з бразильською делегацією,  перший проректор з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти, професор Ю.Л. Кучин ще раз подякував сторонам за висловлені у ході переговорів пропозиції щодо визначення основних напрямків нашого подальшого співробітництва у рамках проекту “Smale Ukraine”. Насамкінець сторони обмінялися пам’ятними подарунками. Зустріч  завершилася, але двотижневий візит бразильських фахівців в Україну триває.

 

Прес-центр