ВІДБУЛАСЯ ТРЕТЯ МІЖНАРОДНА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ, ПРИСВЯЧЕНА ПАМЯТІ АРХІЄПИСКОПА ЛУКИ, В .Ф. ВОЙНО-ЯСЕНЕЦЬКОГО

14.06.2021

Проведення конференції було приурочено до двох знаменних дат: саме у цей день, 11 червня, рівно 60 років тому пішов у вічність видатний хірург і релігійний діяч, письменник, художник, вчений, який став новатором у багатьох галузях медицини і залишив велику наукову спадщину; відзначення цього року 180-річчя НМУ імені О. О. Богомольця.

Протягом двох днів в аудиторії №3 НМУ імені О. О. Богомольця, яка носить ім’я В. Ф. Войно-Ясенецького, відбувалися творчі дискусії, обговорювалася роль релігії як соціально-духовної детермінанти індивідуального та громадського здоров’я, йшла мова про здоров’я людини у контексті підходів філософії, релігії та медицини. Уже третій рік поспіль конференція проводиться під грифом МОЗ України на базі кафедри філософії, біоетики та історії медицини, яку очолює професор І. В. Васильєва.

Як модератор заходу Ірина Василівна перше слово надала ректору НМУ, професору Ю. Л. Кучину. Юрій Леонідович відзначив виховну роль конференції, адже життя і діяльність Святого Луки як духовного лідера і видатного хірурга є взірцем для студентів і молодих лікарів та науковців. “Наш Університет пишається своїм знаменитим випускником і свято береже про нього пам’ять, виховуючи на прикладі його самовідданого життя нові покоління майбутніх медиків”, – зазначив професор Ю. Л. Кучин.

З вітальним словом звернулися до учасників конференції представники співорганізаторів конференції – професор Л. О. Филипович, віце-президент ГО “Українська асоціація релігієзнавців”, провідний науковий співробітник Відділення релігієзнавства Інституту філософії імені Г. С. Сковороди НАН України та доцент Марія Мойзешова, доктор філософії Інституту соціальної медицини та медичної етики медичного факультету Університету імені Коменського в Братиславі.

Із доповіддю “Святитель Лука – лікар та гуманіст” виступив перший проректор з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти професор О. М. Науменко. Олександр Миколайович розповів про маловідомі сторінки життя легендарного лікаря, ілюструючи доповідь яскравими і героїчними подіями сорокових років, коли заґратований сталінським режимом В. Ф. Войно-Ясенецький рвався на фронт, щоб рятувати поранених бійців і висловлював готовність повернутися у табори після перемоги над фашизмом.

Із цікавою філософською доповіддю “Святитель Лука Войно-Ясенецький: життя всупереч” виступили проректор із науково-педагогічної роботи та інновацій професор С. В. Земсков та завідувач відділу аспірантури та докторантури НМУ доцент К. О. Гололобова.

Безпосередньо історії НМУ імені О. О. Богомольця була присвячена доповідь “З історії НМУ (до 180-річчя)” проректора з науково-педагогічної та навчальної роботи, професора О. М. Власенка та професора кафедри філософії, біоетики та історії медицини Ф. Я. Ступака.

Конференція проходила у змішаному форматі – онлайн і офлайн. У роботі конференції взяли участь понад 100 осіб, серед яких представники семи європейських навчальних закладів та наукових установ (Болгарія, Словаччина, Чехія), представники 11-ти навчальних закладів системи охорони здоров’я України та інших провідних навчальних закладів та наукових установ України (Відділення релігієзнавства Інституту філософії імені Г. С. Сковороди НАН України, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Національний педагогічний університет імені М. П. Драгоманова, Національний авіаційний університет та ін.)

Було проведено сім секцій на яких обговорювалися питання релігії та клінічної медицини, сучасні виклики у філософії релігії та медицини. Окремої уваги заслуговує робота студентської секції, на якій було представлено понад двадцять доповідей. Організаторами наукового форуму заздалегідь підготовлено збірник матеріалів третьої Міжнародної наукової конференції, які всебічно розкривають роль філософії релігії та медицини в постсекулярну добу.

 

Редакція газети Медичні кадри