ВІДБУЛАСЯ НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ “ВИЩА МЕДИЧНА ОСВІТА: СУЧАСНІ ВИКЛИКИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ”

03.03.2017

2 березня 2017 року в Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відбулася науково-практична конференція з міжнародною участю «Вища медична освіта: сучасні виклики та перспективи».

Учасників Конференції привітала ректор НМУ, професор Катерина Амосова. Ректор наголосила, що протягом проведення заходу розглядатимуться конкретні теми, а саме симуляційне навчання студентів, військових лікарів і практично орієнтований стандартизований іспит OSCE. Катерина Амосова запросила гостей до активного обговорення тем та дискусії, а також побажала учасникам плідної співпраці.
Актуальність обраної проблематики для проведення науково-практичної конференції не викликає сумнівів, оскільки характерним питання вищої медичної освіти спільно з реформуванням системи охорони здоров’я в Україні сьогодні як ніколи є симуляційне навчання студентів для підвищення рівня компетентності у відпрацюванні практичних завдань.

Участь у конференції взяли гості з Польщі: представник ректора Медичного коледжу Ягеллонського університету (Краків) професор Беата Тобіаш-Адамчик та доктор Міхал Новаковскі; а також представники з Києва, Львова та Запоріжжя.
Перше пленарне засідання «Симуляційні технології навчання у формуванні професійної компетентності фахівців охорони здоров’я» відкрив директор Інституту післядипломної освіти НМУ, професор Юрій Кучин.

З презентацією та напрацювання у сфері симуляційного навчання при Ягелонському університеті виступив доктор Медичного коледжу Міхал Новаковскі. Він розповів про досвід створення на базі університету нового кампусу – Центру симуляційної медицини, а також про виклики з якими зіштовхнулися на етапі створення: матеріальне оснащення, навчання науково-педагогічних кадрів, а також фінансування. Центр стане осередком для відпрацювання практичних завдань, а також роботи в лабораторіях і на манекенах.

В рамках конференції висвітлювалось питання гібридної війни та гібридного навчання в її умовах. Про важливий курс симуляційного навчання “Підтримка життя під час травми” розповідав нейрохірург Київської міської клінічної лікарні №17, член ГО «Захист патріотів» Олесь Гаращук. «В час проведення військових дій в Україні та кількох хвиль мобілізації постало питання підготовки лікарів до надання допомоги в надзвичайних умовах. Лише за умови формування адекватних навиків можливе якісне навчання. Симуляційні методи підготовки, в тому числі і військовослужбовців продемонстрували свою ефективність. З травня 2014 року була потреба негайного навчання лікарів надавати допомогу в польових умовах. ГО «Захист патріотів» вже провела 12 курсів симуляційного навчання. Кожен день під пильним наглядом команди досвідчених інструкторів учасники курсу проходять навчання за програмою, метою якої є створення єдиного алгоритму дій при травмах. Сертифіковані західними експертами інструктори ГО «Захисту Патріотів» проводять навчання з практичними відпрацюваннями та симуляціями у реальному часі, які базуються на міжнародних медичних стандартах», – розповів Олесь Гаращук. Курси розраховані на слухачів – лікарів зони проведення АТО, анестезіологів, хірургів, травматологів в умовах стаціонару. Знання та висока компетентність після завершення курсів – рятують життя людей.

Про проблеми підготовки інстукторів для симуляційного навчання у своїй презентації розповів голова правління ВГО “Всеукраїнська рада реанімації та екстреної медичної допомоги”, інструктор Європейської Ради Реанімації Віталій Крилюк. Він наголосив, що симуляційне навчання обов’язково має поєднуватися з практикою, а навчати – лише практикуючий лікар, а не теоретик. «Проведення конференції піднімає проблему створення симуляційних курсів навчання, а такий метод високоефективний тому, що сприяє мобілізації дій студентів, командній роботі за алгоритмом та протоколом, де кожен вмітиме бути і лідером, і підлеглим».

Тема другого пленарного засідання Конференції – «Об’ктивний стуктурований клінічний іспит як засіб оцінювання професійної компетентності лікаря». Під час другого засідання з доповідями про формування професійної компетентності лікарів із застосуванням симуляційних технологій навчання, перший досвід проведення структурованого клінічного іспиту з анестезіології OSCE, методологію симуляційного навчання фахівця медичної галузі на засадах компетентнісного підходу виступали фахівці Національного медичного університету імені О.О. Богомольця: перший проректор з науково-педагогічної роботи професор Ярослав Цехмістер; проректор з науково-педагогічної роботи Олена Стеченко; директор Інституту післядипломної освіти НМУ, професор Юрій Кучин; завідувач кафедри менеджменту охорони здоров’я, професор Валентин Парій, а також Максим Пилипенко та Михайло Бондар з Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Л. Шупика і Андрій Мазур з Національного інституту хірургії та трансплантології імені О.О. Шалімова.

В рамках Конференції відбулися круглі столи: «Симуляційні технології навчання: від простого моторного навику до формування компетентності» та «Об’ктивний стуктурований клінічний іспит як засіб перевірки компетентностей у системі вищої медичної освіти».

У роботі науково-практичної конференції також взяли участь академіки НАМН України, професори НМУ, молоді вчені, аспіранти та студенти провідних вищих навчальних закладів України.

Прес-центр