ВІДБУЛАСЯ КОНФЕРЕНЦІЯ “ВИЩА МЕДИЧНА ОСВІТА: СУЧАСНІ ВИКЛИКИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ”

03.03.2018

Комунікативні відносини лікаря і пацієнта – одне з важливих питань у вищій медичній освіті. Сучасні дослідження психологів підкреслюють, що успіх професійної діяльності лікаря залежить на 50% від уміння спілкуватися, а не тільки від професійної компетентності. Саме питання комунікації студентів, як майбутніх лікарів, обговорювали учасники науково-практичної конференції «Вища медична освіта: Сучасні виклики та перспективи», яка відбулася в Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця.

За ініціативи ректора НМУ, професора Катерини Амосової в Університеті розпочалося детальне вивчення питання комунікації для студентів вже з 2 курсу і надалі навчатимуться цьому всі майбутні лікарі. Це актуальна проблема, яка вже ввійшла в освітянський простір Європи та США щодо навчальних цілей і програм підготовки лікаря. В Україні цей навчальний проект вдалося реалізувати завдяки команді завідувача кафедри психосоматичної медицини і психотерапії, першого віце-президента Асоціації психотерапевтів та психоаналітиків України, професора Олега Чабана. Під час конференції учасники розглядали попередні результати і досвід кафедри, позиції щодо подальшого впровадження цього проекту, як безперервної професійної освіти в Університеті.

На Конференції розглядалися доповіді: «Клінічні компетенції лікаря в світі і методи їх оцінювання» (ректор НМУ, професор Катерина Амосова); «Спілкування – як проблема (Медико-психологічний аспект)» (професор Олег Чабан); «Відсутність компетенції сповістити погані новини та її наслідки» (професор Юрій Кучин); «Комунікативні навики лікаря – як актуальний запит сучасної медицини» (Ірина Коваль); «Критерії професійної компетентності керівників закладів охорони здоров’я з позиції лідерства» (Тетяна Вежновець); «Перший досвід впровадження сесійної форми організації навчання та нового положення про відпрацювання» (доцент Олена Стеченко); «Комунікативні навички лікаря-стоматолога у формуванні психологічного підходу до дитини» (професор Наталія Біденко).

В рамках Конференції відбувся круглий стіл «Комунікативні та лідерські навички у медичній освіті».

Прес-центр