ВІДБУЛАСЯ ІІІ НАУКОВО-ПРАКТИЧНA ОНЛАЙН-КОНФЕРЕНЦІЯ З МІЖНАРОДНОЮ УЧАСТЮ «ПСИХОСОМАТИЧНА МЕДИЦИНА: НАУКА ТА ПРАКТИКА»

22.04.2021

Напередодні Дня психолога відбулася ІІІ науково-практична конференція з міжнародною участю «Психосоматична медицина: наука та практика» в форматі on-line трансляції. (Програма конференції)

Організована кафедрою медичної психології, психосоматичної медицини та психотерапії НМУ імені О.О. Богомольця та ГО «Всеукраїнська асоціація психосоматичної медицини», за підтримки Асоціації неврологів, психіатрів і наркологів України, конференція викликала великий інтерес.

Участь у ній взяли фахівці-психіатри, психотерапевти, неврологи, лікарі психологи, імунологи, ревматологи, терапевти, акушер-гінекологи та сімейні лікарі з України та зарубіжжя. Програму конференції було зосереджено на точках дотику психіатрії та внутрішньої медицини; психосоматичному здоров’ї у період пандемії COVID-19, а саме на нових підходах до діагностики та терапії; особливостях постковідного синдрому. Велика частина присвячувалася професійному вигоранню серед медичних працівників у період пандемії.

Програмні доповіді конференції торкалися психосоматичних аспектів коронавірусної інфекції, актуальних питань психічного здоров’я населення під час пандемії  COVID-19, сучасних можливостей надання допомоги при психолого-психіатричних ускладненнях COVID-19, психосоматичних підходах до терапії, реабілітації в період пост-ковіду та психосоціальних наслідків COVID-19 тощо.

Під час пленарного засідання надзвичайно великий інтерес учасників викликала доповідь завідувача кафедри медичної психології, психосоматичної медицини та психотерапії, професора О.С. Чабана «COVID-19 – як травма» внаслідок полісистемного ураження людства як на біологічному рівні, так  і на біопсихологічному, мікросоціальному та макросоціальному рівнях.

Завідувач кафедри інфекційних хвороб, професор О.А Голубовська в рамках пленарного засідання виступила з доповіддю  «Постковідний синдром – нова проблема сучасної медицини» та актуалізувала необхідність  мультидисциплінарного підходу до подолання наслідків COVID-19; професор О.О. Хаустова представила доповідь «Пандемія COVID-19, інфодемія та епідемія тривоги: як звільнитися з полону емоцій?», наголосивши на психосоціальних та психічних наслідках  COVID-19 як короткочасних, так і довготривалих. Професор Н.О. Марута у своїй доповіді «Психічне здоров’я населення під час пандемії COVID-19» наголосила на важливості профілактики психічних порушень під час пандемії.

Цікаві та ґрунтовні доповіді представили й інші доповідачі, зокрема професор, завідувач кафедрою психіатрії Національного університету охорони здоров’я України імені П.Л. Шупика  Г.Я.Пилягіна, доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри психіатрії, наркології, медичної психології та соціальної роботи Харківського національного медичного університету Г.М. Кожина, професор, доктор медичних наук, завідувач кафедри неврології, нейрохірургії та психіатрії УжНУ М.М. Орос, доктор медичних наук, старший науковий співробітник, завідувач відділу судинної патології головного мозку та реабілітації Інституту неврології, психіатрії та наркології НАМН України, професор кафедри клінічної неврології, психіатрії та наркології Харківського національного медичного університету імені В.Н. Каразіна В.М. Міщенко, завідувач Відділення патології вагітності та пологів ДУ «Інститут педіатрії, акушерства і гінекології імені академіка О.М. Лук’янової НАМН України» І.А. Жабченко та інші.

Учасники заходу високо оцінили доповідь  Керрі Дж. Ресслер, доктора медичних наук, професора психіатрії (James and Patricia Poitras Endowed Chair, McLean Hospital, Harvard Medical School).

У конференції взяли участь 7508 учасників, 5298 були присутніми онлайн, решта ще тиждень долучалися до прослуховування доповідей на платформі Медіамед (щоденно близько 4000). Понад 250 запитань від лікарів, відповіді на які вони отримували онлайн та у чаті конференції. Найцікавіші  запитання із клінічної практики буде розміщено у наступному номері  журналу “Психосоматична медицина та загальна практика”.

Наступна  ІV конференція  «ПСИХОСОМАТИЧНА МЕДИЦИНА: НАУКА ТА ПРАКТИКА» відбудеться на початку листопада 2021 та буде присвячена проблемі хронічного болю.

У ході роботи конференції доповідачі відзначали хорошу і чітку організацію заходу, змістовність і актуальність питань.

 

Кафедра медичної психології, психосоматичної медицини та психотерапії