ВІД РАХОВА ДО КРЕМЕНЧУКА… ЗА ДОМАШНІМИ АДРЕСАМИ ВСТУПНИКІВ-КОНТРАКТНИКІВ НМУ МОЖНА ВИВЧАТИ ГЕОГРАФІЮ

05.08.2019

В усякому разі географічний центр Європи ще ніхто не переносив. А він у Рахівському районі Закарпатської області, навіть знак там спеціальний є. А ще є тут село Водиця, звідки родом одна з абітурієнток – Марія Бойканич, яка приїхала разом з батьком Юрієм 5 серпня 2019 року до столиці подавати документи-оригінали на спеціальність «Медична психологія», 1 курс. Марія перша цього дня у черзі на другому поверсі морфологічного корпусу НМУ імені О.О.Богомольця. А у фізико-хімічному – вже заповнюють особову справу в аудиторії № 1 киянка Соломія Зелінська, яка, закінчивши знаменитий столичний ліцей №100 («Поділ»), хоче вивчитись на медика-психолога. Тут же працює над документом Анастасія Соловей з міста Кременчука Полтавської області. Вона теж випускниця ліцею, що має поетичну назву «Політ». А «злетіти» до медично-психологічного факультету дівчині, як і її мамі, дуже хотілося б. Станом на 4 серпня 2019 року на 95 контрактних місць тут претендувало 87 абітурієнтів, які подали оригінали. Із зазначеного вище випливає, що їх уже 90, а день лише розпочався…

Усього  ж на вечір 4 серпня було подано 1130 оригіналів до НМУ на місця за кошти фізичних і юридичних осіб. Є підстави вважати, що цей показник наближається до рівня минулих років. На такі спеціальності, як «Фармація» (заочна форма навчання) і «Медицина» (2 курс), є конкурс.

5 абітурієнтів, які набрали достатньо високу кількість балів ЗНО і мають передбачені законом пільги (інвалідність, участь батьків у бойових діях тощо), претендують на вакантні місця бюджетної форми навчання медичного (4) і педіатричного (1) факультетів НМУ. Можливо, хтось із них стане однокурсником киянки Діани Коваленко, випускниці столичної школи № 138, яка з чудовим конкурсним балом ЗНО була рекомендована до вступу на медичний факультет і нині прийшла до Університету просто так, без особливої потреби. Не терпиться дівчині відчути себе справжньою студенткою…

Багатьох вступників професія лікаря приваблює, крім усього, і як сімейна традиція. Дмитро Рудь приїхав з Ковеля на Рівненщині. Закінчивши Львівський інститут медсестринства та лабораторної медицини імені Андрея Крупинського за спеціальністю «Ортопедична стоматологія», хлопець подав заяву на 2 курс стоматологічного факультету НМУ. Цей славетний вищий навчальний заклад, теж за спеціальністю «Стоматолог» успішно закінчила в 1970-х роках його бабуся – Світлана Олексіївна. У Єлизавети Зінчук з міста Борисполя на Київщині лікарем був дідусь. Дівчина хоче вступити на 1 курс стоматологічного факультету за контрактом. Набраних балів ЗНО, щоб претендувати на бюджетне місце, виявилось недостатньо.

Ольга Івженко, що родом з міста Нікополя Дніпропетровської області, сподівається, що, ставши фармацевтом, започаткує медичну династію. Закінчена нею школа №26 імені Олеся Гончара при Дніпровському національному університеті, дає підстави для оптимізму.

До офіційного завершення прийому оригіналів, а відтак і вступної кампанії-2019, лишилося 4 дні.

Прес-центр