В УКРАЇНІ ЗАПРАЦЮВАЛА МЕДИЧНА РАДА, ЇЇ СЕКРЕТАРЕМ ОБРАНО ЛІКАРЯ-АНЕСТЕЗІОЛОГА, ПРОФЕСОРА КАФЕДРИ АНЕСТЕЗІОЛОГІЇ ТА ІНТЕНСИВНОЇ ТЕРАПІЇ НМУ С.О.ДУБРОВА

15.07.2020

На початку липня у МОЗ України анонсували створення Медичної ради, до складу якої увійшли найкращі фахівці системи охорони здоров’я нашої країни (https://nmuofficial.com/news/do-stvorenoyi-pry-moz-medychnoyi-rady-uvijshly-providni-fahivtsi-nmu). Головною метою її створення було анонсовано покращення надання медичної допомоги та здійснення консультацій щодо питань довкола медичної практики в Україні. Так, у понеділок, 13 липня, відбулась перша зустріч очільника МОЗ Максима Володимировича Степанова із членами очолюваної ним новоствореної Медичної ради. Про це міністр розповів у вівторок 14 липня під час традиційного брифінгу щодо ситуації з коронавірусною хворобою COVID-19 в Україні і світі. Він зазначив, що на першому засіданні було обрано заступника та секретаря Медичної ради.

 

Заступником очільника Медичної ради став професор, академік НАМН України Василь Васильович Лазоришенець — провідний кардіохірург України та Європи, а також директор ДУ  “Національний інститут серцево-судинної хірургії імені М.М.Амосова НАМН України”.

 

Секретарем Медичної ради обрано С.О.Дуброва – лікаря-анестезіолога, професора кафедри анестезіології та інтенсивної терапії  НМУ, який зараз знаходиться в епіцентрі боротьби з COVID-19. Сергій Олександрович – випускник НМУ імені О.О. Богомольця, визнаний фахівець своєї справи, який з 2016 року є президентом Асоціації анестезіологів України.

«Учора  відбулось перше засідання. Основним завданням Медичної ради є поради щодо реформування медицини, втілення нових медичних технологій, розвиток нових високоспеціалізованих технологій, питання освіти, яким чином її будувати тощо», – зазначив М.В.Степанов. Він також наголосив, що це була жвава дискусія, бо питань для майбутнього розгляду є дуже багато, тому засідання Медичної ради відбуватимуться двічі на місяць. «Я намагався побудувати дієвий орган нашої Медичної ради. Звичайно, коли ми обирали склад Медичної ради, мені було дуже важко, тому що на превелике щастя в Україні дуже багато класних лікарів не тільки з точки зору України, а й з точки зору Європи», – наголосив М.В.Степанов.

Нагадаємо, що до компетенції Медичної ради при МОЗ України входитиме розгляд таких питань: розробка та внесення на розгляд міністрові охорони здоров’я змін щодо реформування системи охорони здоров’я; надання пропозицій щодо визначення пріоритетів стосовно використання міжнародної технічної допомоги, бенефіціаром якої визначено МОЗ; кредитування, у тому числі МОЗ буде радитись із спеціалістами з приводу належного використання цих коштів; надання пропозицій щодо впровадження в практику закладів охорони здоров’я нових та існуючих медичних технологій — іноземних практик, які покращують процес лікування чи ефективніші, з точки зору лікування, пацієнтів; аналіз пріоритетних напрямків системи охорони здоров’я та результатів наукових досліджень.

 

Прес-центр за матеріалами dyvys.info