В НМУ ІМЕНІ О.О.БОГОМОЛЬЦЯ РОЗПОЧАЛИСЯ ВСТУПНІ ІСПИТИ З МОВИ, ФІЗИКИ, МАТЕМАТИКИ, ХІМІЇ І БІОЛОГІЇ ДЛЯ ІНОЗЕМЦІВ З УКРАЇНСЬКОЮ ТА АНГЛІЙСЬКОЮ МОВАМИ НАВЧАННЯ

16.07.2019

16 липня 2019 року у морфологічному корпусі НМУ імені О.О.Богомольця розпочалися іспити для іноземних абітурієнтів. З початку вступної кампанії сформовано дві приблизно рівні групи громадян близького та далекого зарубіжжя – україномовну і англомовну. До першої увійшли переважно представники країн СНД, але не тільки. Багато хто з «українців» закінчив підготовчий факультет НМУ.

Звертаючись до тих, хто прийшов складати іспит з української мови, проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи НМУ, професор О.М.Науменко наголосив на тому, що керівництво Університету, за традицією, підходить до мовного іспиту дуже відповідально. Про це свідчить той факт, що групу викладачів, які його прийматимуть, очолює відомий в Україні знавець своєї справи, професор Київського національного університету імені Т.Г.Шевченка Н.М. Гаєвська. Надія Марківна пояснила абітурієнтам суть чотирьох завдань-тестів – і екзамен почався.

Серед тих, хто взявся за самописа, можна було помітити двох друзів-однофамільців із Ташкента (Узбекистан) – Мухаммада і Ойбека. Прізвище в обох – Садіков, але вони навіть не родичі. Один хоче опанувати лікувальну справу, другий – стоматологію. Чому з кількох варіантів вибрали столицю України? Порадили родичі і старші знайомі, які свого часу навчалися й успішно закінчили Університет імені О.О.Богомольця.

Назарій Музика з Гродна (Білорусь) мовної проблеми не бачить взагалі. Тато в нього – етнічний українець. Хлопець хоче вивчитись на стоматолога.

Випускник підготовчого факультету НМУ Салех Джоварніх родом із Йорданії. Він, як і багато хто з його земляків, обрав лікарську справу. Українську мову почав вивчати ще на ПФ – це вимога часу.

Паралельно, в іншій аудиторії складають іспит з мови «англійці». Потім усі іноземці – а це лише перша хвиля! – переходитимуть з аудиторії в аудиторію, аби засвідчити свої знання з фізики, математики, хімії і біології. Тут у них може бути вибір. Всього кожен абітурієнт складає по три іспити.

Групу викладачів, які прийматимуть іспити з фізики і математики, очолює завідувач кафедри НМУ, професор О.В.Чалий. Доцент кафедри НМУ М.Г.Кравчук відповідає за біологію, а професор кафедри НМУ В.Л.Сліпчук – за хімію.

Іноземці з різних країн продовжують приносити документи до фізико-хімічного корпусу, здають їх, хоча й не завжди з першого разу. З них і далі формуватимуться групи для складання іспитів. І цей процес триватиме до жовтня включно.

Декан медичного факультету № 3 НМУ, професор Оксана Виговська звернула увагу на особливість вступної кампанії цього року. Уперше проводиться вступ на другий курс за спеціальністю «Педіатрія». Попри те, що це новинка, на 16 липня ц.р. подано 77 заяв на 70 місць. Тобто вже зараз тут встановилася конкурсна ситуація.

Станом на 17.00 15 липня 2019 року, як зазначає відповідальний секретар приймальної комісії НМУ Максим Тарасенко, прийнято 4503 заяви від 3568 осіб.

Прес-центр