УСПІШНО ПРОВЕДЕНО ПІЛОТУВАННЯ ПЕРШОГО ЦИКЛУ ТЕМАТИЧНОГО УДОСКОНАЛЕННЯ «СУЧАСНІ АСПЕКТИ ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ’Я» СПІЛЬНО З УНІВЕРСИТЕТОМ КАЛІФОРНІЇ

05.12.2016

2 грудня 2016 р. успішно завершено проведення першого пілотного циклу тематичного удосконалення «Сучасні аспекти громадського здоров’я» на базі Українського тренінгового центру сімейної медицини Національного медичного університету імені О.О. Богомольця. Навчальний курс було розроблено в рамках виконання в Україні компанією Deloitte Consulting Overseas Projects, LLС, міжнародного проекту за напрямком «Розробка сертифікованої навчальної програми у галузі охорони громадського здоров’я» Проекту USAID «Реформа ВІЛ-послуг у дії», відповідно до Меморандуму про співпрацю між Національним медичним університетом імені О.О. Богомольця, ГО «Український центр сімейної медицини» та Університетом Каліфорнії, Сан-Франциско (США), за підтримки МОЗ України, ДУ «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України», національних і міжнародних організацій та експертів у сфері громадського здоров’я, епідеміології, проектного менеджменту та реформування системи охорони здоров’я.

В основу програми навчального курсу покладено адаптовані навчальні модулі програми громадського здоров’я Університету Каліфорнії, Сан-Франциско (США), який має одну з найкращих шкіл громадського здоров’я у Сполучених Штатах Америки. Навчальний цикл тематичного удосконалення розроблено та пропілотовано на базі навчально-наукового центру – Українського тренінгового центру сімейної медицини (УТЦСМ) НМУ імені О.О. Богомольця за участю міжнародного колективу експертів-тренерів у складі представників Університету Каліфорнії, Сан-Франциско, та викладачів УТЦСМ, кафедр менеджменту охорони здоров’я, інфекційних хвороб, епідеміології, фтизіатрії та пульмонології НМУ імені О.О. Богомольця, міжнародних і українських експертів з напрямку громадського здоров’я.

Навчальний курс тривалістю навчання в 1 місяць становить 156 навчальних годин та складається з чотирьох тижневих навчальних модулів. Перші два модулі було проведено в період з 10 по 21 жовтня 2016 року, а саме: «Вступ до громадського здоров’я, та систем, політики, етики, управління та лідерства у галузі громадського здоров’я» та «Епідеміологія та біостатистика для фахівців у сфері громадського здоров’я». Наступні 3-й та 4-й модулі, а саме: Модуль 3 «Моніторинг і оцінка, якість даних, використання даних та інформація в галузі громадського здоров’я» та Модуль 4 «Планування програми, її реалізація та оцінка» проводились з 21 листопада з успішним завершенням навчання 2 грудня 2016 року.

Програма курсу спрямована на системне та оперативне інформаційне забезпечення кадрового потенціалу закладів новостворюваної галузі громадського здоров’я та медичних працівників первинної медичної допомоги з питань формування підходів до громадського здоров’я, визначення епідеміологічних показників, розуміння причинно-наслідкових зв’язків, аналізу та використання даних наукових досліджень в медичній практиці, ефективної комунікації та впровадження сталого надання інтегрованих послуг у сфері протидії ВІЛ/СНІДу на національному та регіональному рівнях в Україні. Навчальний курс призначений для фахівців, що працюватимуть в реорганізованій системі охорони здоров’я України та сприятиме зміцненню здатності місцевих освітніх закладів готувати фахівців у сфері епідеміології, протидії ВІЛ та туберкульозу, розробки та впровадження політики в галузі громадського здоров’я.

До складу цільової групи із 25 слухачів циклу увійшли представники МОЗ України, ДУ «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України», ДУ “Український інститут стратегічних досліджень МОЗ України”, ДЗ “Український центр з контролю та моніторингу захворювань МОЗ України”, Центру громадського здоров’я м. Києва, Одеського центру громадського здоров’я, представники зацікавлених структурних підрозділів закладів охорони здоров’я КМДА, Дніпропетровської, Миколаївської, Одеської, Херсонської, Закарпатської ОДА, Проекту USAID «Реформа ВІЛ-послуг у дії» та викладачі НМУ імені О.О. Богомольця – члени робочої групи проекту. Поряд з цим, навчальний курс відвідували та брали участь в заняттях представники ряду зацікавлених організацій, серед яких НМАПО ім. П.Л. Шупика, МФ «Відродження», ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ», Проекту USAID «Реформа ВІЛ-послуг у дії», ГО «Інфекційний контроль в Україні», ВБО «Український інститут досліджень політики щодо громадського здоров’я» та ін. Проектом всім слухачам навчального курсу було забезпечено проїзд, проживання, харчування впродовж робочих днів навчання та інформаційні матеріали.

Після успішного завершення всіх модулів програми слухачі отримали посвідчення встановленого МОЗ України зразка про завершення циклу тематичного удосконалення лікарів/повторного підвищення кваліфікації викладачів та спільний сертифікат міжнародного навчального курсу.

Міжнародний проект ще триває. Перед Робочою групою проекту та за участі і підтримки Координаційної ради проекту, стоять завдання щодо аналітичного вивчення проведення навчального циклу, формування кінцевої версії навчальних матеріалів, підготовки та видання відповідного навчально-методичного посібника.

Український тренінговий центр сімейної медицини
Проект USAID «Реформа ВІЛ-послуг у дії»