УРОЧИСТОСТІ З НАГОДИ ПРИСВОЄННЯ ЗВАННЯ “ПОЧЕСНИЙ ДОКТОР НАЦІОНАЛЬНОГО МЕДИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ІМЕНІ О.О. БОГОМОЛЬЦЯ” СВЯТІЙШОМУ ПАТРІАРХУ ФІЛАРЕТУ

11.10.2017

10 жовтня 2017 року в Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відбулися урочистості з нагоди присвоєння  звання «Почесний Доктор Національного медичного університету імені О.О. Богомольця» Святійшому Патріарху Київському і всієї Руси-України Філарету. Рішення щодо присвоєння звання було одноголосно прийнято на засіданні Вченої ради НМУ 28 вересня 2017 року.

Участь в урочистому заході взяли: Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Священноархимандрит Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря Філарет; ректор НМУ, професор Катерина Амосова; ректор Київської православної богословської академії Митрополит Переяслав-Хмельницький і Білоцерківський Епіфаній; проректор з наукової роботи, завідувач кафедри церковної історії Київської православної богословської академії Протоієрей Віталій Клос; голова Наглядової ради НМУ, громадський діяч, професор Юрій Щербак, а також академічна спільнота Університету.

Вручаючи високому гостю диплом та регалії Почесного доктора Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, ректор університету Катерина Амосова наголосила, що сьогодні в НМУ урочиста подія – від нині і довічно в 175-ти річну історію Університету золотими буквами вписується ім’я Святійшого Патріарха Філарета. «Ми схиляємо голову перед громадянською позицією Філарета під час Революції Гідності, Його служінні нації і церкві. Адже лідер – не той, хто каже робіть, як я кажу, а той – хто каже – робіть, як я роблю. Саме духовним провідником для мільйонів українців та для академічної спільноти НМУ і став Святійший Філарет», – сказала професор Катерина Амосова.

Святійший Патріарх Філарет пройшов важкий життєвий шлях, увійшов в історію як четвертий перекладач Біблії українською мовою, в усі часи становлення незалежної України був зі своїм народом, залишався знаковою постаттю в найскладніші історичні моменти. З отриманням почесного звання «Доктор НМУ імені О.О. Богомольця» Святійшого Патріарха Філарета привітав голова Наглядової ради, професор Юрій Щербак. «Патріарх Філарет став легендою сучасної України, взірцем патріотизму та відданості Христовим заповідям. Це людина твердої волі і наставницької мудрості, видатний філософ-богослов, історик, незламний борець за створення в Україні єдиної помісної православної церкви. Медицина та віра часто йшли пліч-о-пліч: серед 85 тисяч випускників НМУ були ті, хто поєднував оздоровлення тіла та зцілення душі. Ми віримо, що Ваш великий досвід лікування людських душ, Ваша віра і надія в перемогу України дасть наснагу майбутнім лікарям, допоможе їм краще усвідомити свою роль в суспільстві та історії», – наголосив у привітальній промові професор Юрій Щербак.

У своєму настановчому слові до академічної спільноти Святійший Патріарх Філарет заповідав жити у любові – бо саме вона є одним з джерел духовності людини. «Ви, лікарі, лікуватимете тіло, а ми, духовні керівники – душу. І лише тоді у здоровому тілі буде здоровий дух. Сьогодні багато розмов про духовне багатство людини, але чи розуміємо ми, що таке духовність? Це насамперед терпіння, смиренність та радість (внутрішня радість, яка не залежить від зовнішніх обставин). Завжди давайте оцінку своїм діям через голос совісті і лише тоді людина зможе викорінити в собі гордість, яка є початком всякого зла, а також вірте в Бога без сумнівів, бо чиста віра – не сумнівається», – зазначив Святійший Патріарх Філарет.

Прес-центр