УРОЧИСТІ ЗБОРИ, ПРИСВЯЧЕНІ 180-РІЧЧЮ ЗАСНУВАННЯ НАЦІОНАЛЬНОГО МЕДИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ІМЕНІ О.О.БОГОМОЛЬЦЯ

03.12.2021

2 грудня 2021 року у конференц-залі фізико-хімічного корпусу відбулися урочисті збори, присвячені 180-ій річниці від заснування Національного медичного університету імені О.О.Богомольця. Відкрив їх після виконання Державного Гімну України ректор НМУ, член-кореспондент НАМН України, професор Ю.Л. Кучин. «Ми раді вітати у стінах славетного Університету, – зазначив у вступній промові Юрій Леонідович, – передусім шановних гостей, які попри складну епідемічну обстановку, прибули з різних міст нашої країни, щоб привітати нас зі славним ювілеєм. Кажуть, 180 років для історії – майже мить. Але коли оцінюєш шлях, пройдений від першої лекції з анатомії, прочитаної 22 студентам Університету Святого Володимира у пристосованому приміщенні, до сучасних корпусів і навчальних приміщень, обладнаних за останнім словом медичної техніки, де здобувають вищу медичну освіту близько 15 тисяч студентів та інтернів, зокрема й із більш як 40 країн світу, то час уже не здається таким швидкоплинним, натомість наповнюється знаменними подіями, випробуваннями, науковими пошуками і здобутками, а головне, видатними особистостями, які творили і творять історію».  Професор Ю.Л.Кучин коротко представив основні віхи 180-літньої історії флагмана вищої медичної освіти України, за допомогою цікавих і важливих фактів довів до відома присутніх, що собою являє НМУ імені О.О.Богомольця у наші дні (презентація).

Участь у знаменній і давно очікуваній події взяли також керівники нашого Університету – проректори, декани факультетів, директори інститутів, очільники структурних підрозділів, завідувачі, професори і доценти кафедр, ветерани.

Завітали до НМУ і численні гості. Це в.о. генерального директора Директорату медичних кадрів, освіти і науки МОЗ України, представник ВООЗ в Україні Т.М.Орабіна, вповноважена передати щире привітання учасникам Урочистих зборів від Міністра ОЗ України В.К.Ляшка, який у цей час перебував на важливому засіданні Уряду. Тетяна Миколаївна вручила Почесні грамоти МОЗ України завідувачеві кафедри гігієни та екології №1, членові-кореспондентові НАМН України, професорові В.Г.Бардову, професорові кафедри акушерства і гінекології №1 Б.М.Венцківському, завдувачеві кафедри загальної хірургії №1, професорові О.І.Дронову, завідувачеві кафедри загальної хірургії №2, професорові О.Ю.Іоффе, професорові кафедри дитячої хірургії Д.Ю.Кривчені, завідувачеві кафедри пропедевтики внутрішньої медицини №1, членові-кореспондентові НАМН України, професорові В.З.Нетяженку, доцентові кафедри ортодонтії та пропедевтики ортопедичної стоматології І.Л.Скрипник, завідувачеві кафедри нейрохірургії, академікові НАН та НАМН України, професорові В.І.Цимбалюку (з поважних причин Віталій Іванович був відсутній), завідувачеві кафедри мікробіології, вірусології та імунології, академікові НАН та НАМН України, професорові В.П.Широбокову і завідувачеві кафедри гігієни та екології №1, академікові НАМН України, професорові О.П.Яворовському. Подяки МОЗ України було вручено професорові кафедри хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії, доцентові О.О.Астапенко, професорові кафедри педіатрії післядипломної освіти Т.В.Грищак, завідувачеві кафедри офтальмології, професорові Д.Г.Жабоєдову, завідувачеві кафедри пропедевтики внутрішньої медицини №2 В.Є.Кондратюку, доцентові кафедри гігієни та екології №2 Л.О.Куюн, завідувачеві кафедри фармакогнозії та ботаніки, професорові В.М.Мінарченко, доцентові кафедри офтальмології І.П.Рижовій, завідувачеві відділення анестезіології та інтенсивної терапії Університетської клініки В.Є.Спіцину і доцентові кафедри оториноларингології М.В.Тарасенку.

Від адміністрації Президента України Урочисті збори привітав працівник Управління державної охорони України і Служби безпеки Президента В.М.Симитко, який вручив іменні годинники від Президента України ректорові НМУ, членові-кореспондентові НАМН України, професорові Ю.Л.Кучину, першому проректорові з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти, членові-кореспондентові НАМН України, професорові О.М.Науменку і завідувачеві кафедри медицини надзвичайних ситуацій та тактичної медицини, професорові А.М.Гринзовському. Учасників зібрання привітала також командувач медичних сил ЗСУ, бригадний генерал медичної служби Т.М.Остащенко.

Президент НАПН України, академік НАН та НАПН України, професор В.Г.Кремень сказав багато теплих слів про наш Університет, зазначивши зокрема,  що він є кузнею водночас і медичних, і педагогічних кадрів, а майбутнє будь-якої держави і нації визначається ставленням і увагою саме до цих професій. Професор В.Г. Кремень вручив проректорові з науково-педагогічної та лікувальної роботи, професорові О.А. Канюрі і завідувачу кафедри фізіології, доцентові І.М. Карватському медаль «Григорій Сковорода», а завідувачу кафедри мовної підготовки, професору Н.П.Литвиненко, завідувачу кафедри описової та клінічної анатомії, професору І.В.Дзевульській, доценту кафедри офтальмології Н.К.Гребінь, доценту кафедри біології М.Г. Кравчук – медаль «Леся Українка».

Президент громадської організації «Національна академія наук вищої освіти України», академік, професор С.І.Табачніков нагородив орденом Св.князя Володимира віце-президента ГО «НАНВОУ», професора кафедри фтизіатрії та пульмонології Р.Г.Процюка, орденом Ярослава Мудрого – віце-президента з природничих наук ГО «НАНВОУ», професора кафедри патофізіології С.В.Зябліцева і медаллю імені М.І.Дубини – головного вченого секретаря ГО «НАНВОУ», професора кафедри пропедевтики внутрішньої медицини №2 В.О.Мойсеєнко.

Потім до вітального слова запрошувались: професор О.В.Богомолець, Президент українського медичного клубу І.М.Сорока , який орден «Гордість медицини України», призначений трудовому колективові НМУ імені О.О.Богомольця, вручив його очільникові – професорові Ю.Л.Кучину. Вітання від київського міського голови Віталія Кличка передала начальник департаменту охорони здоров’я КМДА В.Г.Гінзбург. Вона ж вручила Почесні грамоти Київського міського голови деканові медичного факультету №3, професорові кафедри дитячих інфекційних хвороб О.В.Виговській, деканові фармацевтичного факультету, професорові кафедри аналітичної, фізичної та колоїдної хімії Т.Д.Реві, деканові медичного факультету №2, доцентові кафедри загальної хірургії №1 Р.С.Цимбалюку і завідувачеві кафедри гістології та ембріології, професорові Ю.Б.Чайковському. Почесну грамоту Київського міського голови отримав також трудовий колектив НМУ імені О.О.Богомольця.

Привітати колег з ювілеєм прийшли ректори багатьох вищих медичних закладів України – Києва, Запоріжжя, Чернівців, Тернополя, Полтави, Луганська, Харкова, Львова, Івано-Франківська, Донецька, керівники відомих медичних центрів та науково-дослідних інститутів, таких, як НДСЛ «Охматдит» (генеральний директор – А.О. Жовнір), Національний інститут раку (директор – А.Ф.  Шипко) тощо. Заступник директора харківського Інституту гігієни праці, професор І.А. Тарабан зачитав присутнім на зборах лист Ісаака Михайловича Трахтенберга, який з поважних причин не зміг взяти участь в ювілейних урочистостях. До речі, було презентовано і його приурочену до 180-річчя НМУ нову книгу спогадів «Слово про Alma Mater, її вихованців, учителів і мудрих попередників».

Після перерви урочистості продовжилися. З вітальним словом виступили віце-президент, академік НАМН України, директор Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова В.В. Лазоришинець та віце-президент, академік НАМН України, відомий військовий медик і вчений І.А. Лурін, зазначивши, що велика честь – бути випускником славетного медичного навчального закладу. За вагомий внесок у медичну науку і освіту та з нагоди 180-річчя заснування НМУ імені О.О. Богомольця академіки вручили «Знак пошани Національної академії медичних наук України»:  завідувачеві кафедри акушерства і гінекології №2, професору О.П.Гнатко; професору кафедри аналітичної, фізичної та колоїдної хімії, професору В.О. Калібабчук; завідувачеві кафедри дитячої хірургії, професору А.Ф. Левицькому;  завідувачеві кафедри хірургії №1, професорові О.І Пойді; завідувачеві кафедри дерматології та венерології з курсом косметології, професору В.І. Степаненку; завідувачеві кафедри медичної і біологічної фізики та інформатики, члену-кореспондентові НАПН України, професору О.В. Чалому;  професору кафедри ортодонтії та пропедевтики ортопедичної стоматології П.С. Флісу.

Почесну грамоту президії НАМН України отримали: професор кафедри стоматології післядипломної освіти А.В. Борисенко; завідувач кафедри гігієни та екології №3, професор С.І. Гаркавий; завідувач кафедри інфекційних хвороб, професор О.А. Голубовська; завідувач кафедри дитячих інфекційних хвороб, професор С.О. Крамарьов; завідувач кафедри внутрішньої медицини №4, професор В.Г. Лизогуб;  завідувач кафедри хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії, професор В.О. Маланчук;  завідувач кафедри психіатрії та наркології, професор О.К. Напрєєнко;  завідувач кафедри ортопедичної стоматології, професор В.П. Неспрядько;  завідувач кафедри фтизіатрії та пульмонології, професор В.І. Петренко;  завідувач кафедри внутрішньої медицини №3, професор О.Б.Яременко;  професор кафедри гістології та ембріології Л.М.Яременко.

Перший проректор з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти, член-кореспондент НАМН України, професор О.М. Науменко коротко розповів про історію НМУ, назвавши свою розповідь – «Шлях Університету завдовжки у 180 років» (презентація).

Почесну грамоту Вченої ради НМУ вручив ректор НМУ, член-кореспондент НАМН України, професор Ю.Л.Кучин професорові кафедри оториноларингології, авторові Гімну нашого Університету Ф.О.Тишку, професорові кафедри педіатрії №1 О.В. Тяжкій і професорові кафедри дитячої терапевтичної стоматології та профілактики стоматологічних захворювань Л.О.Хоменко.

Свої кафедри – ровесниці Університету і не тільки – представили їхні очільники і представники: завідувач кафедри описової та клінічної анатомії, професор І.В. Дзевульська (презентація), професор кафедри акушерства і гінекології №1, член-кореспондент НАМН України Б.М. Венцківський (презентація), завідувач кафедри патологічної анатомії, професор С.Г.Гичка (презентація), завідувач кафедри аналітичної, фізичної та колоїдної хімії, доцент Г.М.Зайцева (презентація), завідувач кафедри фармакології, професор Г.В.Зайченко (презентація), завідувач кафедри судової медицини та медичного права, професор Б.В. Михайличенко (презентація), завідувач кафедри гігієни та екології №1, член-кореспондент НАМН України, професор В.Г.Бардов (презентація) і завідувач кафедри оториноларингології, професор Ю.В. Дєєва (презентація). Усі зазначені кафедри  за вагомий внесок у розвиток медичної науки і освіти, навчання та виховання високопрофесійних лікарів було нагороджено Дипломами, які вручав їх представникам перший проректор з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти, член-кореспондент НАМН України, професор О.М.Науменко.

Виступи і презентації чергувалися з музичними вітаннями від доцента Віталія Чопчика, Ліни Шеремет, Наталії Куцель, Данила Губи, Юліани Пазич, які порадували вокальними, інструментальними та танцювальними номерами. А студентам 5-го курсу медичного факультету №2 і 4-го курсу медичного факультету №1 Дмитру Іванову та Дмитру Бистрицькому випала честь виконати Гімн Університету, автора слів – відомого українського поета-пісняра, професора Федора Олексійовича Тишка представив у заключному слові ректор НМУ, член-кореспондент НАМН України, професор Юрій Леонідович Кучин. Присутні в залі нагородили Ф.О.Тишка оплесками, а також дізнались, що НМУ щойно отримав сигнальні примірники нової книжки поета, присвяченої 180-річчю рідного Університету.

2 грудня 2021 року вечірня програма «Новин» телеканалу «Інтер» вийшла із сюжетом про святкування 180-літнього ювілею НМУ імені О.О. Богомольця (сюжет на 12 хв. 58 сек. від початку випуску новин за посиланням:  https://www.youtube.com/watch?v=ZLmG69IraM4).

                                                                                                   

Прес-центр