УКРАЇНСЬКО-ПОЛЬСЬКЕ СПІВРОБІТНИЦТВО У СФЕРІ ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ’Я

18.06.2019

Упродовж багатьох років триває плідна співпраця фахівців громадського здоров’я Національного медичного університету імені О.О. Богомольця та провідних університетів Республіки Польща. Вона включає стажування, проведення спільних наукових заходів, обмін досвідом, виконання науково-освітніх проектів з Вроцлавським медичним університетом, Ягелонським університетом, Варшавською школою економіки тощо.

У рамках співпраці 13-15 червня 2019 року завідувач кафедри соціальної медицини та громадського здоров’я НМУ імені О.О. Богомольця, професор Т.С. Грузєва та доцент кафедри Г.В. Іншакова на запрошення польської сторони взяли участь у святкуванні 20-річчя факультету наук про здоров’я Варшавського медичного університету та у VІ Польсько-українській науковій конференції «Екстрена медицина і медицина катастроф. Питання громадського здоров’я і організації охорони здоров’я в Польщі і Україні».

Відкрив форум ректор Варшавського медичного університету, професор Мирослав Вельгось. У роботі форуму взяли участь науковці з провідних медичних університетів Польщі та України, які привітали декана та колектив факультету із знаменною датою.

У рамках наукової програми від НМУ імені О.О. Богомольця було представлено 2 доповіді: «Формування навчально-методичного забезпечення підготовки магістрів медицини з питань громадського здоров’я» та «Оцінка способу життя студентської молоді як підґрунтя формування профілактичних програм», які отримали високу оцінку польських колег.

Значний інтерес учасників конференції викликали наукові повідомлення викладачів Варшавського медичного університету щодо особливостей та проблем викладання громадського здоров’я, зокрема доповідь Катаржини Забановської «Розвиток і професіоналізація фахівців громадського здоров’я».

Для учасників форуму була організована культурна програма, зокрема відвідання Музею Варшавського повстання, Королівського замку та Замкової площі, Варшавського барбакану, інших пам’ятних місць.

Сторони домовилися про подальшу співпрацю в контексті розвитку науково-освітнього напряму громадського здоров’я.