УКРАЇНА ВІДЗНАЧАЄ ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ТА ПРИМИРЕННЯ ТА ДЕНЬ ПЕРЕМОГИ НАД НАЦИЗМОМ У ДРУГІЙ СВІТОВІЙ ВІЙНІ

08.05.2021

За традицією, 8-9 травня в Україні відзначається День пам’яті та примирення і День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Україна була одним із театрів, де відбувалися найзапекліші бойові дії Другої світової війни, яка прийшла на територію України у перший день – 1 вересня 1939 року.

Друга світова війна була і залишається найбільшим в історії людства за своїми масштабами і кількістю жертв збройним конфліктом. За різними підрахунками, у ньому було задіяно близько 80 відсотків населення планети Земля, бойові дії велися на територіях двох третин держав, які тоді існували. Кількість жертв коливається від 50 до 85 мільйонів осіб. Очевидно, така велика розбіжність пов’язана з різними підходами у визначенні поняття «жертва війни».

Так чи інакше, близько 10 відсотків цих жертв – військових і цивільних, тобто близько 8 мільйонів людей – припадає на Україну. За найскромнішими підрахунками, війною було зруйновано близько 700 українських міст і 20 тисяч сіл, спалено близько 320 тисяч господарств. Станом на 1 квітня 1945 року збитки, завдані Україні в радянських карбованцях без врахування Криму, Волині і Галичини становили 353,422 мільярда, хоча вважають, що це применшена цифра.

Усі ці страшні показники свідчать про правильний курс, взятий державою, зокрема її Національним інститутом історичної пам’яті, в оцінці Другої світової війни як історичної події, як суспільного явища планетарного масштабу. Головний мотив цього курсу – це те, що війна символізує не тріумф переможців над переможеними, а є нагадуванням про жахливу катастрофу і застереженням на майбутнє. Саме тому Україна підтримує утверджений на Заході девіз: «Ніколи знову!» на противагу тому, що посилено культивується сучасною російською пропагандою: «Можем повторить!».

Трагедія України у Другій світовій війні посилюється тим скорботним фактом, що на момент її початку наша земля, а відповідно і народ, який її населяв, були поділені між кількома іншими державами, серед яких були два тоталітарних монстри – нацистська Німеччина на чолі з Адольфом Гітлером і трансформована в СРСР російська імперія на чолі з Йосипом Сталіним. Отже, українці та інші етноси, які проживали на нашій території, змушені були воювати в різних арміях, відстоювати і віддавати життя за чужі, а іноді й ворожі для України інтереси.

На боці антигітлерівської коаліції брали участь у розгромі нацизму понад 7 мільйонів українців – близько 7 мільйонів – у лавах Червоної Армії, партизанських з’єднань тощо, 120 тисяч – у лавах Війська Польського, 45 тисяч – в арміях Великої Британії і Канади, 80 тисяч – в армії США, 6 тисяч – в армії Франції. Близько 100 тисяч українців боролися з нацизмом і комунізмом водночас у лавах УПА та інших угруповань. У той же час з різних причин на німецькому боці воювали до 250 тисяч українців, ще 50 тисяч – у лавах армій-сателитів.

Внесок України і українців у перемогу над нацизмом важко переоцінити. Понад 2,5 мільйона осіб було нагороджено медалями і орденами СРСР і західних країн. Близько 2 тисяч українців  – Герої Радянського Союзу, з них 32 – удостоєно цього звання двічі, а аса Івана Кожедуба – тричі!

8 і 9 травня ми згадаємо всіх, хто загинув у роки Другої світової війни, а тим небагатьом ветеранам, зокрема й колишнім викладачам і працівникам НМУ імені О.О.Богомольця, хто поряд з нами, щиро бажаємо міцного здоров’я і мирного неба над головою!

 

Прес-центр