УЧАСТЬ У РОБОТІ КРУГЛОГО СТОЛУ З ПИТАНЬ ПРОТИДІЇ НАСИЛЛЮ ЯК ВАЖЛИВОЇ ПРОБЛЕМИ ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ’Я

14.12.2017

Співробітники кафедри соціальної медицини та громадського здоров’я Національного медичного університету імені О.О. Богомольця професор Грузєва Т.С. та доцент Стойка О.О. взяли участь у роботі Круглого столу «Дослідження поширеності несприятливих подій дитинства в Україні», який відбувся 13 грудня 2017 року в Міністерстві охорони здоров’я України за сприяння Бюро ВООЗ в Україні.

Учасників Круглого столу привітали Глава Бюро ВООЗ в Україні д-р Марта Еверард, менеджер програми попередження насилля і травматизму підрозділу неінфекційних захворювань та життєвого циклу людини Європейського регіонального бюро ВООЗ д-р Дінеш Сетхі, представники МОЗ України, НАПН України. Д-р Дінеш Сетхі окреслив питання впровадження Європейського плану дій щодо попередження жорстокого поводження з дітьми в країнах ЄР ВООЗ. Фахівець Київського міжнародного інституту соціології Захожа Вікторія висвітлила результати соціологічного опитування студентської молоді України щодо несприятливих подій дитинства. Вони засвідчили значну поширеність таких подій, виявили частоту різних форм насилля, їх вплив на формування шкідливих звичок, які є чинниками ризику розвитку НІЗ в майбутньому. Поточну ситуацію щодо несприятливих подій дитинства та стан профілактики насилля в учнівському та студентському середовищі охарактеризувала у своєму виступі науковий співробітник Українського науково-методичного центру практичної психології і соціальної роботи НАПН України Надія Лунченко.

Відбулася панельна дискусія за участю представників різних причетних структур щодо міжгалузевої взаємодії в питаннях попередження насилля. Учасники Круглого столу обговорили питання моніторингу впровадження в Україні плану «Інвестуючи в здоров’я дітей: Європейський план дій з запобігання жорстокому поводженню з дітьми, 2015-2010».

Наголошено, що важливими аспектами протидії жорстокому поводженню з дітьми є участь медичних працівників у виявленні фактів насильства та відповідному реагуванні, що дозволяє попереджувати численні проблеми фізичного і психічного здоров’я. Це потребує удосконалення навчальних програм підготовки фахівців охорони здоров’я з акцентом на вирішення проблем громадського здоров’я. Учасники Круглого столу висловили готовність до міжсекторальної співпраці в питаннях імплементації в Україні Європейського плану дій з запобігання жорстокому поводженню з дітьми.

Кафедра соціальної медицини та громадського здоров’я