УЧАСТЬ НАУКОВЦІВ НМУ ІМЕНІ О.О. БОГОМОЛЬЦЯ У 50-Й ВСЕСВІТНІЙ КОНФЕРЕНЦІЇ ЗІ ЗДОРОВ’Я ЛЕГЕНЬ У ХАЙДАРАБАДІ (ІНДІЯ)

12.11.2019

З 30 жовтня по 2 листопада 2019 року в місті Хайдарабаді (Індія) проходила щорічна Всесвітня Конференції зі здоров’я легень.  Вона є головною подією для науковців, практиків та працівників немедичної сфери, задіяних у боротьбі з туберкульозом. Цього року міжнародна група науковців з НМУ на чолі зі завідувачем кафедри фтизіатрії та пульмонології, професором Василем Петренком у співавторстві з науковцями Бостонської школи громадського здоров’я (США) доктором Робертом Хорсбургом та доктором Хелен Дженкінс, викладачами університету Брауна (Провіденс, США) доктором Наталією Рибак та доктором  Сільвією Чанг представила результати своїх досліджень з різних напрямками. Це зокрема Treatment outcomes of children with bacteriologically confirmed extensively drug-resistant TB in Ukraine (H Jenkins, M Dolynska,S Chiang,M Taylor, I Kuzin, L Korinchuk, Y Sheremeta, CR Horsburgh, N Rybak) – усна доповідь, присвячена результатам лікування дітей, хворих на туберкульоз з розширеною резистентністю. За п’ять останніх років в Україні на лікуванні перебувало 37 дітей з лабораторно підтвердженою розширеною резистентністю збудника туберкульозу. Саме така кількість випадків сумарно міститься у всіх публікаціях, що аналізують цю групу педіатричних пацієнтів у світі. Результати лікування тішать – 88% пацієнтів одужали (без урахування тих, які ще продовжують лікування).

Другу доповідь – Paediatric autopsy review in Ukraine to identify potential missed cases of paediatric tuberculosis (N Rybak, L Haile,  A Galligan, H Jenkins, S Chiang, Y Sheremeta, K Mishyna, V Petrenko, S Gychka, CR Horsburgh) – було присвячено даним розтину дітей, померлих від інших причин, крім туберкульозу (у співавторстві зі співробітниками кафедри патологічної анатомії №2 на чолі з професором Сергієм Гичкою). Є знахідки, що свідчать про можливий не діагностований туберкульоз у проаналізованих випадках. Тож Україна, де всі випадки дитячої смерті підлягають обов’язковому розтину, має цінний ресурс для подальшого аналізу причин недостатньої діагностики туберкульозу у дітей.

І нарешті доповідь Molecular epidemiology of Mycobacterium tuberculosis strains among in-hospital TB patients in Kyiv Oblast, Ukraine (M Dolynska, T Dukhlii, G Dolynskyi, H Jenkins, NR Rybak, CR Horsburgh, V Petrenko) являла собою електронний постер, присвячений молекулярно-генетичним особливостям збудника туберкульозу в Київській області. З 55 досліджених зразків, 45 було зібрано у кластери, що є ознакою нещодавнього інфікування, імовірнішого в умовах лікувального закладу. 35 ізолятів було зібрано у найбільший кластер, що належить до споліготипу Beijing, відомий схильністю до розвитку хіміорезистентності, прогресування захворювання і легкої трансмісії в закладах. Ці дані мають бути вагомим аргументом на користь пріоритету амбулаторного лікування хворих на туберкульоз.

 

Прес-центр за матеріалами кафедри фтизіатрії та пульмонології НМУ