У НАЦІОНАЛЬНОМУ МЕДИЧНОМУ УНІВЕРСИТЕТІ ІМЕНІ О.О.БОГОМОЛЬЦЯ РОЗПОЧАЛИСЯ ВСТУПНІ ІСПИТИ ДО АСПІРАНТУРИ

19.08.2019

Знаменно, що перший іспит – з іноземної мови, – з яким майбутніх аспірантів різних кафедр НМУ привітали перший проректор з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти НМУ, професор Ю.Л.Кучин, проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародних зв’язків та аспірантури НМУ, професор Р.Л.Скрипник, проректор з науково-педагогічної та навчальної роботи НМУ, професор О.М.Власенко, в.о. завідувача навчально-наукового центру неперервної професійної освіти інституту післядипломної освіти НМУ, голова екзаменаційної комісії, професор В.Є.Чешук, припав на свято Великого Спаса – Преображення Господнього  – 19 серпня. Адже випускники медичних університетів з дипломами різних спеціальностей, які заповнили цього ранку аудиторії №№ 324, 332 і 333, вступаючи до аспірантури НМУ, набувають нового – вищого – рівня професійності, і у разі успішного складання іспитів, отримують можливість набути науковий ступінь доктора філософії.

Важливість іспиту з іноземної мови доводити потреби немає. Переважна більшість претендентів складає тести з англійської і лише одна людина – з німецької. Приймають іспити доценти кафедри іноземних мов НМУ Х.В. Сторожук і Л.В. Лимар, а також викладач цієї кафедри М.М. Вахнован та співробітники міжнародного відділу Т.О.Потапенко та І.М.Голуб. Претенденти, які мають сертифікати з іноземної мови рівня В2 звільнені від іспиту і проходять лише співбесіду.

Дар’я Дєгтярьова, яка однією з перших пройшла цю співбесіду і поділилася з нами своїми враженнями, закінчила Харківський НМУ, де спеціалізувалася на кафедрі дитячої хірургії. При всій повазі до alma mater вважає, що рости і вдосконалюватись у професійному сенсі матиме змогу лише у столичному Університеті, де існує міцна і ґрунтовна наукова база. Що ж до англійської мови, то володіє нею відмінно, має відповідний сертифікат, а відтак, співбесіду пройшла успішно. Тепер у неї, як і в усіх інших претендентів на місце в аспірантурі, попереду іспит зі спеціальності. У Дар’ї місцем його складання є кафедра дитячої хірургії НМУ, у інших – відповідні кафедри.

«Цього року, – зазначила завідувачка відділу аспірантури та докторантури НМУ, доцент кафедри філософії, біоетики та історії медицини К.О.Гололобова, – кількість бюджетних місць аспірантури в НМУ збільшилась: 52 замість 40 в минулому році. З них 25 місць – це денна форма навчання і 27 – вечірня. Крім того, 8 осіб складає письмовий іспит разом з основною групою на заочну (дистанційну) контрактну форму навчання в аспірантурі. Ті, хто вступають на вечірню форму навчання складатимуть іноземну мову завтра, 20 серпня. А попереду найважливіший іспит зі спеціальності, де вони екзаменуватимуться на відповідних кафедрах НМУ. До складу комісій зі спеціальностей входять видатні науковці в сфері медицини, професори, член-кореспонденти, академіки.

Катерина Олександрівна вважає, що пріоритети у виборі спеціалізації майбутніх аспірантів порівняно з минулими роками кардинально не змінилися. Як і раніше, віддають перевагу стоматології, акушерству та гінекології, внутрішнім хворобам. Спостерігається збільшення інтересу до медичної психології. Це, між іншим, показала і вступна кампанія. Цього року 4 особи вирішили поглиблювати свої професійні знання з такої, прямо скажемо, непростої спеціальності, як анестезіологія та інтенсивна терапія. Що ж до сьогоднішнього іспиту, то можна констатувати, як ніколи, велику кількість сертифікатів з іноземної мови рівня В2 та С1. Українська молодь дедалі більше розуміє значення іноземної, насамперед, англійської мови у своєму просування в науковій кар’єрі.

Прес-центр