СВЯТКУВАННЯ 100-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ПРОФЕСОРА ОЛЕКСАНДРА ГРАНДО У НАЦІОНАЛЬНОМУ МУЗЕЇ МЕДИЦИНИ УКРАЇНИ

11.10.2019

10 жовтня 2019 року у Національному музеї медицини України відбувся вечір пам’яті професора Олександра Абрамовича Грандо, засновника і першого директора Національного музею медицини України.

Професор О.А.Грандо відомий вчений, педагог, спеціаліст у галузі соціальної медицини та організації охорони здоров’я, лікарської етики та деонтології, біоетики, історії медицини. Його яскраві лекції користувалися великою популярністю серед студентів і лікарів. Основні напрямки його науково-педагогічної діяльності — теоретичні і практичні засади науки соціальної медицини, дослідження в галузі історії медицини, зокрема, історико-медичного минулого України. Він створив власну школу організаторів охорони здоров’я та істориків медицини. З 1961 р. Олександра Абрамовича працював у Київському медичному інституті на посадах доцента, професора кафедри соціальної гігієни та організації охорони здоров’я, а з 1972 по 1992 роки очолював цю кафедру.

Під час урочистих заходів 10 жовтня було відкрито меморіальну дошку на будівлі НММУ. Учасники заходу ознайомилися з виставкою фотографій, документів та речей професора О. Грандо. Бібліотека НМУ ім. О.О.Богомольця підготувала бібліографію вченого.

У святкуванні ювілею, на якому  головував директор НММУ, завідувач кафедри внутрішньої медицини №1 НМУ імені О.О. Богомольця, професор В.П. Шипулін, взяли участь син професора О. А. Грандо, професор Сергій Олександрович Грандо (Каліфорнійський університет, США), президент НАМН України академік В.І. Цимбалюк, вчений секретар НАМН України, член-кореспондент НАМН України, професор В.А. Міхньов, директор Інституту громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва, академік А.М. Сердюк, ректор НМАПО ім. П.Л. Шупика, академік Ю.В. Вороненко, академік І.М. Трахтенберг, співробітники НММУ, завідувачі кафедр, професори та викладачі НМУ ім. О. Богомольця (Т.С. Грузєва, А.М. Гринзовський, Ф.Я. Ступак, А.І. Єгоренков), директор програми Фулбрайта в Україні пані Марта Коломиєць, представники Національної наукової медичної бібліотеки України, Центру пам’яткознавства НАН України і Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, народна артистка України Наталя Сумська, відомий журналіст, ведучий та письменник Данило Яневський, режисери Ігор Негреску та Євген Белкін та інші представники громадськості.

У стінах музею звучали спогади про видатного історика медицини, які чудово поєднувалися із класичними музичними творами у виконанні учнів КССМШ ім. М. Лисенка.

Неодноразово було висловлено побажання, щоб у майбутньому Національному музею медицини України було присвоєно ім’я його засновника, професора КМІ імені О.О. Богомольця Олександра Абрамовича Грандо.