СТУДЕНТИ ПЕРЕСКЛАЛИ ОБ’ЄКТИВНИЙ СТРУКТУРОВАНИЙ КЛІНІЧНИЙ ІСПИТ

29.08.2017

29 серпня 2017 року на базі кафедри хірургії №4 Національного медичного університету імені О.О. Богомольця відбулося перше перескладання об’єктивного структурованого клінічного іспиту ОСКІ-1. Іспит перескладали 124 студенти 3 курсу, серед яких й студенти-іноземці. Напередодні іспиту на клінічних базах кафедр відбулися консультації.

За словами голови екзаменаційної комісії №2, завідувача кафедри загальної хірургії №1, професора Олексія Дронова, студенти розуміють важливість складання іспиту, особливість якого полягає в практичній орієнтованості та підготовці майбутнього лікаря. «Кожен студент має продемонструвати лікувально-діагностичні навички на спеціально оснащених «станціях». Таких станцій було 12. Кожна станція – це виконання певного практичного завдання студентом, наприклад, визначення групи крові, вимірювання артеріального тиску, транспортна іммобілізацію. Із 12-ти станцій, серед яких терапевтична і хірургічна – це робота біля ліжка хворого (знайомство, анамнез, обстеження і постановка діагнозу). Максимальна кількість балів, які може набрати студент – 200», – розповів професор Олексій Дронов.

Про запровадження ОСКІ для студентів 3 курсу розповіла декан медичного факультету №2, доцент Наталія Літвінова. «Протягом перших трьох років в університеті студенти вивчають теорію та фундаментальні дисципліни і скаржаться, що зовсім не бачать пацієнтів. Запровадження іспиту ОСКІ – це можливість застосування на практиці всього, що вивчав в теорії. Показовим для нас став досвід Ягелонського університету, де створені спеціальні протоколи завдань та відповідей – тут студенти складають іспит після 2 курсу. Важливо, що іспит приймають не випускаючі, а ті кафедри, де студенти навчатимуться наступного року. Також не всі студенти можуть скласти іспит з першого разу, оскільки, він для них запроваджений вперше. Після перескладання ОСКІ-1 та обговорення протоколів відповідей, найголовніше завдання – зрозуміти хто може вчитися, а хто, на жаль, ні. В цьому році іспит не впливатиме на стипендію, але тричі не складання – це відрахування з Університету», – наголосила доцент Наталія Літвінова. Друге перескладання ОСКІ-1 відбудеться вже 4 вересня 2017 року.

Прес-центр