СТУДЕНТКА 1-ОГО КУРСУ МЕДИЧНОГО ФАКУЛЬТЕТУ №4 НМУ ІМЕНІ О.О. БОГОМОЛЬЦЯ ЗДОБУЛА ЗОЛОТУ МЕДАЛЬ НА МІЖНАРОДНОМУ КОНКУРСІ НАУКОВИХ ПРОЕКТІВ MOSTRATEC-2019 У БРАЗИЛІЇ

01.11.2019

Студентка 1-ого курсу медичного факультету №4 Харасахал Ольга здобула  золоту медаль та відзнаку світової спільноти «Вільна наука» на Міжнародному конкурсі наукових проектів Mostratec-2019 у місті Ново-Амбурго (Бразилія).

Ольга Харасахал досліджує проблеми раку і розробила метод виявлення метастазів на ранніх стадіях.  Вона зазначила, що присвятила свою наукову роботу меланомі – раку шкіри. «У нас багато людей відпочивають на пляжі й не знають міри в цьому. Сонячний опік, – зазначила Ольга, – який людина отримала в 13 років, може бути причиною меланоми в 60. Меланома – одна з найбільш агресивних пухлин, вона складно піддається лікуванню. Також меланома – серед найменш вивчених пухлин, і водночас цей вид раку дуже поширений».

У конкурсі Mostratec-2019 взяли участь представники 35 країн світу, причому Україна – вперше. Проекти молодих науковців були представлені у 15 номінаціях. За умовами змагання, кожний учасник протягом 12 годин презентував власний проект за стендом і проходив допуск до захисту роботи перед журі з усього світу.

Нагадаємо, що в травні 2019 року Ольга Харасахал із Маріупільського технічного ліцею стала призером міжнародного конкурсу науки та інженерії Intel ISEF-2019 в США з темою «Вакуумна фільтрація ДОФА-типування як новий метод діагностики циркулюючих ракових клітин всіх підтипів меланоми.

 

Деканат медичного факультету №4