СТАЖУВАННЯ ПРЕДСТАВНИКА НМУ В ГОСПІТАЛІ УНІВЕРСИТЕТУ КИТАЙСЬКОЇ МЕДИЦИНИ ПРОВІНЦІЇ ГАНСУ (КНР)

13.12.2017

Національний медичний університет імені О.О. Богомольця вже протягом чотирьох років плідно співпрацює з Університетом традиційної китайської медицини провінції Гансу (Китайська Народна Республіка). Співробітництво стосуються переважно академічних питань: стажування викладачів та лікарів, проведення спільних навчально-наукових заходів. Щороку група лікарів з НМУ відвідують Китай з метою опанування базових знань та вмінь з традиційної китайської медицини, а фахівці з провінції Гансу приїздять до НМУ з метою стажування, а також проведення майстер-класів з рефлексотерапії та голковколювання.Національний медичний університет імені О.О. Богомольця вже протягом чотирьох років плідно співпрацює з Університетом традиційної китайської медицини провінції Гансу (Китайська Народна Республіка). Співробітництво стосуються переважно академічних питань: стажування викладачів та лікарів, проведення спільних навчально-наукових заходів. Щороку група лікарів з НМУ відвідують Китай з метою опанування базових знань та вмінь з традиційної китайської медицини, а фахівці з провінції Гансу приїздять до НМУ з метою стажування, а також проведення майстер-класів з рефлексотерапії та голковколювання.

Цього року протягом місяця (30.10. – 30.11) фахівець Університету – доцент Українського тренінгового центру сімейної медицини Олександр Головчанський – перебував на стажуванні в Університеті традиційної китайської медицини (КНР). Стажування відбувалося в університетському госпіталі і стосувалося традиційних китайських медичних технік. Відповідно до мети, сформульованої організаторами тренінгу, кожного робочого дня професори Університету читали лекції і проводили практичні заняття у відповідних відділеннях Госпіталю. Практичні заняття проводились у формі спостереження за роботою професорів на прийомі хворих з інтерактивним спілкуванням, а також у формі відпрацювання практичних навичок (діагностичних та терапевтичних) один на одному під наглядом професорів.

Тематика занять включала:• техніки маніпуляцій голками в акупунктурних точках – всі практичні заняття;• діагностика по язику – всі практичні заняття;• діагностика по пульсу – всі практичні заняття;• аурикулодіагностика і аурикулопунктура – 5 годин;• основи китайської фармакології та дієтології – 3 години;• введення кетгуту в точки акупунктури при лікуванні ожиріння (показання, протипоказання, техніка проведення) – 5 годин;• використання голко-ножа (показання, протипоказання, техніка проведення) – 5 годин;• китайські традиційні техніки терапії при шийному спондільозі та кілах поперекового відділу хребта – 7 годин;• традиційні підходи до лікування кардіалгії та стенокардії – 3 години;• косметологічні аспекти ТКМ -5 годин;• підходи і практика акупунктурного лікування нейропатії лицевого нерву – 5 годин;• хірургічні захворювання шкіри – 3 години;• застосування китайської медицини в лікуванні жіночої неплідності – 3 години;• реабілітація хворих, які перенесли інсульт – 3 години;• дитячі хвороби, особливості використання методів ТКМ – 5 годин.Контроль засвоєння теоретичних знань і практичних навичок проводився професорами під час практичних занять шляхом опитування та демонстрації слухачами діагностичних та терапевтичних прийомів.Організатори забезпечили якісний переклад з китайської мови на російську. Кожен учасник програми навчання отримав друковані “Матеріали теоретичного курсу” російською мовою та повний набір презентацій китайською мовою. Побутові умови та харчування були організовані добре, що сприяло ефективному навчанню.

Екскурсійна програма містила:• відвідини фармакологічної фабрики “Фоци” та її лікувально-діагностичного центру; фабрика входить до першої десятки виробників препаратів китайської традиційної медицини в КНР;• відвідини районної поліклініки м. Ланьчжоу; поліклініка обслуговує 110000 населення (дорослих і дітей) і має денний стаціонар, відділення західного і китайського лікування;• відвідини приватного медичного центру китайської медицини;• відвідини фармакологічної фабрики традиційних тібетських препаратів “Чєчженг”;• відвідини нового кампусу Університету китайської медицини провінції Ганьсу, де зараз навчається 13000 студентів з КНР і різних країн світу; капмус розташовано в 16 км від міста; кампус містить навчально-лабораторні корпуси, бібліотечний корпус, їдальню на 30000 м2, гуртожитки (по 2500 студентів в кожному), спортивний комплекс; будівництво кампусу почалося у 2015 році, бюджет – 3,5 млрд US$.

Надані організаторами навчальні матеріали, набуті теоретичні знання, практичні діагностичні і терапевтичні навички дозволять фахівцям НМУ більш ефективно і економічно проводити моніторинг стану здоров’я пацієнтів, як у процесі лікування, так і з метою профілактики; підвищити ефективність лікувально-реабілітаційних заходів за рахунок доповнення існуючих програм лікування методами ТКМ. Планується перегляд навчальних програм тематичного удосконалення із застосування методів ТКМ в практиці сімейного лікаря та створення нових методичних рекомендацій щодо їх застосування.

 

Український тренінговий центр сімейної медицини,
Відділ міжнародних зв’язків