СТАЖУВАННЯ ЛІКАРЯ-ІНТЕРНА КАФЕДРИ СТОМАТОЛОГІЇ В УНІВЕРСИТЕТСЬКІЙ КЛІНІЦІ В М. ГАННОВЕР (НІМЕЧЧИНА)

20.09.2017

3-15 липня 2017 року інтерн кафедри стоматології Інституту післядипломної освіти Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Романова Анна проходила стажування у відділенні черепно-щелепно-лицевої хірургії університетської клініки м. Ганновер, Німеччина (Klinik für Mund-, Kiefer- und Gesichtschirurgie Medizinische Hochschule Hannover).

У пріоритеті науково-практичних розробок Клініки є інтерактивний аналіз зображень з можливістю точних віртуальних операцій та інтраопераційна навігація. Однією із її сильних сторін є також реконструктивна хірургія середньої зони обличчя. У 2016 році Клініка отримала сертифікат від Німецької асоціації раку. Директор Клініки Prof. Nils-Claudius Gellrich є одним з лекторів AO Foundation. Клініка надає можливість проходження fellowship щомісячно 4-5 молодим лікарям.

Під час стажування лікар-інтерн Анна Романова ознайомилась з організацією роботи відділення та лікувально-діагностичною роботою лікарів клініки. Одночасно з освітньою підготовкою мала можливість практичного вдосконалення: брала участь в передопераційних клінічних розборах хворих, щоденно асистувала на 2-4 онкологічних або реконструктивно-відновних операціях. Стажування проходило під керівництвом Prof. F. Tavassol.

«Робочий день починається о 7.40 з ранкової конференції: обговорення пацієнтів, що плануються на операцію та тих хто госпіталізувався за минулу добу. Далі починається операційний день: в кожній операційній проводиться від 2 до 5 операцій щоденно. Після всіх оперативних втручань проводиться обхід післяопераційних хворих за минулий день та раз на тиждень обхід відділення. Після обіду для лікарів лікарні проводяться міждисциплінарні конференції з представленням на обговорення цікавих та/або складних клінічних випадків або тематичні семінари з різних напрямків. Вразила укомплектованість лікарні, електронне ведення карток пацієнтів, оснащення в операційних, наприклад Brainlab для навігаційної хірургії або онлайн трансляція операцій на великих екранах. Отриманий клінічний досвід, спілкування з іноземними колегами дуже надихає до постійного самовдосконалення та розширює кругозір.» – ділиться враженнями Анна Романова.

Стоматологічний медичний центр
Відділ міжнародних зв’язків