Стажування клінічних ординаторів кафедри стоматології в Університетському медичному центрі Амстердама

04.07.2018

Клінічні ординатори кафедри стоматології Інституту післядипломної освіти Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Андрій Гресько та Тетяна Павличук з 11 по 23 червня проходили стажування у відділенні щелепно-лицевої хірургії університетської клініки м. Амстердам (Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie Vrije Universiteit Medisch Centrum Amsterdam).

Основні напрямки роботи відділення – онкологія та реконструктивна хірургія обличчя. В складі центру є 3D-лабораторія та лабораторія стовбурових клітин, які є одними з найкращих в країнах північної Європи. Фахівці центру проводять наукові дослідження в галузі біотехнологій: вирощування кісткової тканини in vitro, 3D-друк скафолдів для стовбурових клітин, вивчення молекулярно-генетичних механізмів розвитку новоутворень кісток лицевого черепу та застосування нанотехнологій, зокрема, ліпосом для їх лікування. Окрім того університетський медичний центр м. Амстердам є найбільшим травматологічним центром Нідерландів, отже фахівці щелепно-лицевого відділення мають великий досвід у лікуванні поєднаної травми та реконструктивної хірургії обличчя.

Під час стажування клінічні ординатори мали можливість ознайомитись з організацією роботи відділення, брали участь у проведенні оперативних втручань, консультацій, мали змогу поспілкуватись з біоінженерами 3D-лабораторії, які ознайомили з тактикою та етапами планування та моделювання реконструктивно-відновних операцій.
“Робочий тиждень складається з 5 днів, з яких вівторок, середа та четвер операційні. День починається о 08:00 з обговорення плану лікування пацієнтів, які поступили, та динаміки стану прооперованих хворих. Кожний операційний день ми мали можливість бачити та брати участь в 2-3 оперативних втручаннях. Вразило технічне та інструментальне оснащення відділення та операційного блоку. Особливої уваги заслуговують операції з реконструкції втрачених фрагментів кісток лицевого черепу, зокрема, реконструкції нижньої щелепи, до планування якої була залучена 3D-лабораторія, а виконання проводилось за участю мікросудинних хірургів. Цікаво було спостерігати за співпрацею хірурга та біомедичного інженера при плануванні і проведенні втручань за допомогою комп’ютерної техніки. Надзвичайний інтерес викликало оперативне втручання з фемінізації обличчя у пацієнта після зміни статі, оскільки такі операції в Україні виконують вкрай рідко”, – зазначають клінічні ординатори кафедри стоматології.

Загалом стажування було успішним з точки зору отримання нових знань та практичних навичок, спілкування з іноземними колегами, удосконалило рівень професійної англійської мови та дало потужну мотивацію для подальшого професійного та особистого розвитку.

Стоматологічний медичний центр