СТАРТ РЕАЛІЗАЦІЇ МІЖНАРОДНОГО АКАДЕМІЧНОГО ПРОЕКТУ

10.06.2016

У Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця розпочато міжнародний проект за напрямком «Розробка сертифікованої навчальної програми у галузі охорони громадського здоров’я», який буде виконуватися в рамках реалізації Проекту USAID «Реформа ВІЛ-послуг у дії» за підтримки  компанії Deloitte Consulting Overseas Projects LLС спільно з ГО «Український центр сімейної медицини» та Університетом штату Каліфорнія, Сан-Франциско (США).

Проект USAID «Реформа ВІЛ-послуг у дії», спрямований на забезпечення національної сталої, інтегрованої, гендерно-чутливої та вільної від стигми відповіді на епідемію ВІЛ-інфекції/СНІДу в Україні шляхом пріоритизації та оптимізації послуг, зокрема, для найбільш уразливих груп населення, покращення державного фінансування сектору охорони здоров’я та зміцнення систем і кадрових ресурсів у сфері ВІЛ. Для забезпечення досягнення цієї мети в рамках проекту планується розробити і впровадити програму навчального курсу у галузі громадського здоров’я в форматі 1-місячного циклу тематичного удосконалення. Планується розробити зазначену програму протягом наступних кількох місяців та провести в осінньому семестрі 2016 року перше пілотне проведення навчального курсу.

Наш міжнародний партнер – Університет Каліфорнії, Сан-Франциско (США), був обраний минулого тижня американською стороною за конкурсом для участі в даному проекті. Представники Університету Каліфорнії, Сан-Франциско, перебували в Києві з першим робочим візитом у період з 6 по 10 червня 2016 року з метою узгодження робочих планів та подальшої діяльності в рамках проекту.

9 червня 2016 року відбулася зустріч Ректора НМУ імені О.О. Богомольця, чл.-кореспондента НАМН України, професора Амосової К.М з представниками Університету Каліфорнії, Сан-Франциско (США), під час якої було укладено Угоду про міжнародну співпрацю між основними виконавцями проекту, яка передбачає також продовження академічної співпраці і після завершення даного проекту.

Для забезпечення стратегічного керівництва виконання проекту сформовано Координаційну Раду за участю Ректора НМУ імені О.О. Богомольця, чл.-кореспондента НАМН України, професора Амосової К.М., Першого проректора з науково-педагогічної роботи, професора Цехмістера Я.В., проректора з міжнародних зв’язків та науково-педагогічної роботи, професора Линовицької О.В., директора Українського тренінгового центру сімейної медицини НМУ, доцента Висоцької О.І., завідувача кафедри інфекційних хвороб, професора Голубовської О.А., головного позаштатного спеціаліста МОЗ України зі спеціальності  «Інфекційні хвороби», завідувача кафедри  епідеміології, професора Колеснікової І.П., головного позаштатного спеціаліста МОЗ України зі спеціальності  «Епідеміологія», завідувача кафедри менеджменту охорони здоров`я, професора Парія В.Д., завідувача кафедри фтизіатрії та пульмонології, професора Петренка В.І. До складу Координаційної Ради увійшли також, за погодженням, директор Департаменту громадського здоров’я МОЗ України Осташко С.І., Т.в.о. Головного державного санітарного лікаря України Протас С.В., заступник директора ДУ «Український центр контролю за соціально небезпечними хворобами МОЗ України» Каранда В.І., директор Департаменту охорони здоров’я виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) Донченко С.М. та представники Бюро ВООЗ в Україні, Делегації Європейського Союзу в Україні, Центру контролю та профілактики захворювань США (CDC) в Україні, офісу охорони здоров’я регіональної місії Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в Україні, Білорусі та Молдові, МБФ «Відродження», МБФ «Міжнародний Альянс громадського здоров’я», Міжнародного центру освіти та підготовки з питань охорони здоров’я Університету штату Вашингтон (I-TECH/UW), ВБО «Мережа людей, що живуть з ВІЛ», ВБО “Український інститут досліджень політики щодо громадського здоров’я”, ГО «Інфекційний контроль в Україні».

Серед найближчих завдань проекту є обговорення оцінки потреб української сторони, проведеної представниками Університету Каліфорнії, Сан-Франциско, та визначення методичних підходів до розробки навчальної програми, впровадження якої сприятиме формуванню та зміцненню розвитку кадрового потенціалу у новоствореній галузі громадського здоров’я в Україні.