СПІВРОБІТНИК НМУ ІМЕНІ О.О. БОГОМОЛЬЦЯ – НАЦІОНАЛЬНИЙ ТРЕНЕР З СИСТЕМИ ЯКОСТІ РОБОТИ МЕДИЧНИХ ЛАБОРАТОРІЙ

26.06.2019

В Україні активно проводиться реалізація Проекту “Підтримка зміцнення лабораторій у країнах з обмеженими ресурсами у рамках Надзвичайної ініціативи Президента США з надання допомоги у боротьбі з ВІЛ/СНІД (PEPFAR)”, узгодженого МОЗ України у січні 2018 року, виконавцем якого є Американська Спілка Клінічних Патологів (ACSP).

За цей час міжнародними тренерами ACSP була підготовлена команда Національних експертів (і менторів) для оцінки роботи лабораторій з визначення базової ефективності та готовності до акредитації за міжнародним стандартом ISO 15189. Активну участь в проекті бере співробітник НМУ імені О.О.Богомольця, директор Науково-дослідного інституту експериментальної та клінічної медицини Лариса Натрус.

Важливим досягненням проекту була підготовка Національних тренерів для продовження втілення програми і розповсюдження знань та навичок серед фахівців лабораторії, враховуючи, що кількість медичних лабораторій в Україні перевищує 5 тисяч.

У рамках проекту 18-20 червня 2019 року команда 3-х Національних тренерів, в складі якої була Лариса Натрус, провели тренінг з питань впровадження структурованої програми підвищення якості роботи лабораторії серед викладачів НЗ з метою посилення потенціалу українських закладів вищої освіти, які готують лабораторних фахівців з медичною та немедичною освітою.

Особливий інтерес серед слухачів викликала розповідь про отримання українськими фахівцями власного досвіду використання вказаних інструментів: навчання за програмою у вигляді тренінгів та опанування практичних навичок перевірки готовності лабораторій до акредитації за світовими вимогами під керівництвом Американських наставників.

Навчання пройшло дуже успішно, усі без виключення учасники гаряче дякували організаторам, тренерам і донорам за чудову можливість провести три дні в атмосфері високого професіоналізму, інтерактивного спілкування і доброзичливості.

Ми сподіваємося, що такі заходи — це продуктивний крок уперед до активних змін в системі підготовки фахівців з лабораторної діагностики в Україні.

 

Науково-дослідний інститут

експериментальної та клінічної медицини